Biden kritizoval Trumpovo setkání s Orbánem v Mar-a-Lago

9. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Joe Biden poukázal na to , že maďarský premiér usiluje o diktaturu


Joe Biden kritizoval svého volebního soupeře Donalda Trumpa za schůzku s Viktorem Orbánem a řekl, že maďarský premiér "usiluje o diktaturu".

Orbán v pátek odcestoval na Floridu, kde se setkal se svým "dobrým přítelem" Trumpem. Orbán často vyjadřuje naději na Trumpův návrat k moci.


 
 "Víte, s kým se dnes setká v Mar-a-Lago?" zeptal se  Biden svých příznivců na předvolebním shromáždění, kde opakovaně kritizoval Trumpa.

"S Orbánem z Maďarska, který na rovinu prohlásil, že si myslí, že demokracie nefunguje, a usiluje o  diktaturu."

A dodal: "Vidím budoucnost, kdy budeme demokracii bránit, ne ji oslabovat."

Orbán v pátek zveřejnil na Facebooku fotografii sebe a bývalého amerického vůdce před tím, co vypadalo jako Trumpova rezidence Mar-a-Lago.

"Udělejte Ameriku znovu velkou, pane prezidente!". Orbán napsal v angličtině.

"Návštěva zdůraznila budování vztahů mezi americkými a maďarskými konzervativci a přínosy, které by mohlo přinést listopadové zvolení prezidenta Trumpa," řekl agentuře Agence-France Presse Orbánův poradce Gladden Pappin a potvrdil, že se setkání uskutečnilo.

Biden se o Orbánově schůzce zmínil bezprostředně poté, co Trumpa kritizoval za to, že povzbudil ruského prezidenta Vladimira Putina k invazi do zemí NATO, které neplatí své finanční příspěvky.

USA
1
Vytisknout
1786

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024