Jak Izraelci - jen tak - zastřelili desetiletého chlapce

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Reportáž odvysílal slavný novinář z BBC Fergal Keane:

Moderátorka, BBC Radio Four, pořad PM, pátek 8. března 2024, 17.23:  Násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu od útoků ze 7. října prudce vzrostlo. Bylo zabito více než 400 Palestinců. Izraelské síly tvrdí, že pátrají po bojovnících Hamásu. Ve stejném období zde bylo zabito 15 Izraelců. Podle OSN tvoří děti čtvrtinu ze 417 zabitých Palestinců. Náš zvláštní zpravodaj Fergal Keane nyní informuje o případu desetiletého Amira Najjara zastřeleného minulé pondělí, když jel s rodinou nakupovat.

Reportér:


Jedná se o Amira Najara z vesnice Purim. Teď ho pohřbívali, desetiletý školák šel s otcem nakupovat. Byl zabit izraelskými vojáky. Frakce si ho přišly prohlásit za mučedníka, OOP, komunisté a Hamás ho nesou k hrobu zabaleného do svých vlajek.

V předním skle rodinné dodávky je jediná díra po kulce. Mezi předními sedadly zaschla Amirova krev. Očitý svědek Jamal Najjar řekl, že ve vesnici bylo ticho, když rodinný mikrobus přijížděl po hlavní ulici.

"S nikým nemluvil. Zastavil, když před sebou uviděl vojáky."
.
Amirův otec Mohammed popsal okamžik synovy smrti.

"Stříleli přímo na nás, takže můj syn byl okamžitě zabit. Nebyl zraněn. Byl zabit okamžitě, protože ho střelili do hlavy."

Na místě byl také Amirův mladší bratr Ahmed:

 "Byl střelen, upadl a já jsem utekl," Ahmed říká: "Byl  zastřelen. Stříleli na dodávku. Rozbili sklo a kulka prošla oknem a zasáhla ho."

V prohlášení pro BBC IDF uvedly, že od 7. října čelí nárůstu teroristických útoků, ale že se nezaměřují na nebojující osoby, včetně dětí. Ostrá střelba se podle ní používá až poté, co byly využity všechny ostatní možnosti. Reakci IDF na smrt Amira Najjara  čte náš  kolega:

"Během protiteroristické činnosti IDF v tomto městě házelo několik podezřelých osob kameny na vojáky, kteří reagovali ostrou střelbou. Krátce poté bylo přijato hlášení týkající se nezletilého Palestince, který byl zraněn. Okolnosti incidentu se prověřují."

Podle OSN tvoří děti čtvrtinu ze 417 Palestinců zabitých na Západním břehu Jordánu od 7. října, za stejné období zde bylo zabito 15 Izraelců.

Ředitel Mezinárodní organizace na obranu dětí tvrdí, že vojáci jednají beztrestně a měl by je pohnat k odpovědnosti Mezinárodní trestní soud.

"Střelci byli natočeni, jak útočí na vesničany a ničí jejich úrodu. Armáda byla opakovaně obviněna, že se staví na stranu osadníků, že vesničany nechrání. Od 7. října se násilí ze strany osadníků podle lidskoprávních skupin stupňuje a více než 600 útoků vytváří to, co matka Amira Najjara, Salaam, označuje za živou noční můru.

"Své děti nepouštím z domu, bojím se, že je zabijí. A chodím pro ně do školy, aby je nezabili, ale teď bylo osudem mého dítěte, že ho zabili tady ve městě, jakkoli se snažím své dítě chránit, je pryč."

Moderátorka: To byl Fergal Keane.

Zdroj v angličtině ZDE (od minuty 23)

2
Vytisknout
2076

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024