Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vydal zatykače na velitele dálkového letectva Ruské federace a Černomořské flotily

8. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na velitele Černomořské flotily Ruské federace admirála Viktora Sokolova a velitele dálkového letectva Ruské federace generálporučíka Sergeje Kobylaše za údery na Ukrajinu, uvádí web soudu.

"Existují důvodné podezření, že oba podezřelí byli odpovědní za raketové útoky provedené jejich podřízenými na ukrajinskou elektrickou infrastrukturu přinejmenším mezi 10. říjnem 2022 a 9. březnem 2023," uvádí se ve zprávě.

Podle spisu jsou obžalovaní podezřelí z útoků na civilní objekty, zločinů proti lidskosti, způsobení nadměrných náhodných škod civilnímu obyvatelstvu, vydávání zločinných rozkazů a nevykonávání řádné kontroly nad silami pod jejich velením. Tyto žaloby spadají pod články 8 (2) (b) (ii), 8 (2) (b) (iv), 7 (1) (k), 25 (3) (a) (ii) a 28 (a) a 28 (a) Římského statutu, což je hlavní nástroj upravující pravomoci ICC.

Soud, který případ projednával, se skládal z předsedající soudkyně Rosario Salvatore Aitaly a soudců Tomoko Acane a Sergia Gerarda Ugalde Godíneze. Stejné složení soudu vydalo v polovině března loňského roku zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a dětskou ombudsmanku Marii Lvovou-Bělovou.

Putin je podezřelý ze spáchání válečných zločinů: Nezákonné deportace obyvatelstva (dětí) a jejich přesun z okupovaných území Ukrajiny na území Ruské federace. Podobná obvinění byla vznesena i proti Lvové-Bělové. Zatykač na Putina a Lvovou-Bělovou byl vydán na žádost prokuratury. Zločiny, z nichž je Putin obviněn, byly páchány na okupovaném území Ukrajiny nejméně od 24. února 2022

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že rozhodnutí ICC jsou "právně neplatná". "Rusko není smluvní stranou Římského statutu Mezinárodního trestního soudu a není jím vázáno. Rusko s tímto orgánem nespolupracuje," vysvětlila. V květnu loňského roku vyšetřovací výbor v nepřítomnosti obvinil a zařadil na seznam hledaných žalobců a soudce Mezinárodního trestního soudu, kteří vydali zatykače na Putina a Lvovou-Bělovou.

Mezinárodní trestní soud byl zřízen v roce 1998 Římským statutem. Soud není součástí struktur OSN, ale má mandát soudit jednotlivce za válečné zločiny, genocidu a zločiny proti lidskosti. Rusko podepsalo Římský statut v roce 2000, ale dokument neratifikovalo.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2170

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024