Blinken naléhá na Hamás, aby přijal "okamžité příměří" s Izraelem

8. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval Hamás, aby přijal plán na "okamžité příměří" s Izraelem, když se vyjednavači sešli třetí den v Káhiře ve snaze ukončit téměř pět měsíců bojů. V době, kdy v Gaze hrozí hladomor – a Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že dětská podvýživa v severní Gaze se stala "obzvláště extrémní" – americká a jordánská letadla opět shazují potravinovou pomoc na obléhané území s 2,4 miliony obyvatel v rámci společné operace s Egyptem a Francií.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vyzval Hamás, aby přijal plán na "okamžité příměří" s Izraelem, když se vyjednavači sešli třetí den v Káhiře ve snaze ukončit téměř pět měsíců bojů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý uvedla, že úroveň dětské podvýživy v severní Gaze je "obzvláště extrémní" a asi třikrát vyšší než na jihu palestinské enklávy, kde je k dispozici více pomoci.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v úterý řekl, že pokračující napětí s militanty Hizballáhu na hranicích s Libanonem posouvá situaci blíže k vojenské eskalaci.

Izraelský nálet v úterý zabil nejméně 17 lidí ve městě Chán Júnis na jihu Gazy, uvedli palestinští představitelé a dodali, že za poslední den bylo v celé Gaze zabito nejméně 97 lidí.

Podle ministerstva zdravotnictví v Hamásem ovládané Gaze bylo od začátku války zabito nejméně 30 631 lidí a 72 043 zraněno při izraelských náletech. Při útocích vedených Hamásem 7. října bylo zabito asi 1 140 lidí a 250 lidí bylo vzato jako rukojmí, přičemž 132 se stále pohřešuje.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1659

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2024