22742

Gaza: Bez příměří zahyneme

11. 3. 2024

čas čtení 8 minut



Moderátorka, Channel 4 News, neděle 10. března 2024: Joe Biden řekl izraelskému premiérovi, aby zastavil ztráty na životech nevinných lidí v Gaze, ale zbraně mu neodstřihne a řekl: Nikdy neopustím Izrael. Dobrý večer. Jasný vzkaz to tedy nebyl.  Zatím jedna z nejtvrdších kritik prezidenta Bidena, který obvinil izraelského premiéra z toho, že Izraeli více škodí, než pomáhá, když pokračuje v zabíjení obrovského počtu nevinných civilistů, ale následoval opakovaný závazek, že Biden Izrael neopustí. 

"Nebudou existovat žádné červené linie, kde bych odřízl všechny zbraně," řekl. Zatímco tedy množství zbraní nadále způsobuje krveprolití v Gaze a kvůli nedostatku potravin hrozí mnoha lidem hladomor. Rafáh je dalším úsekem Gazy, kde Izrael plánuje pozemní ofenzivou, nyní však je tam více než milion lidí, kteří tam uprchli do bezpečí.

Egypt tvrdí, že je v kontaktu s vysokými představiteli Hamásu a Izraele ve snaze obnovit jednání o příměří v Gaze. Během svatého měsíce ramadánu, který začíná tento týden, na severu Gazy, kde panují obavy z hrozícího hladomoru, přistála nová vlna leteckých shozů humanitární pomoci, kterou se nepodařilo přepravit po silnici. Varování. V reportáži Simeona Browna jsou znepokojivé záběry.


Rozhovor Britských listů 648. Bude mít Česká republika dostatek elektřiny?

11. 3. 2024

čas čtení 18 minut


Petr Fiala a politikové kolem něho přesvědčují českou veřejnost, že investice do jaderných elektráren vyřeší jak globální oteplování, tak problém, kde a jak získávat elektrickou energii. Občané podle nich mohou být v klidu, všechno je zařízeno a zajištěno. Ono to ale tak jednoduché nebude. Vůbec ne. O tom hovoří Jan Čulík s Edvardem Sequensem, odborníkem na energetiku z organizace Calla.

Kompletní transkript rozhovoru:

 19850

ANO a SPD směřují dohromady k ústavní většině

10. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Nedivím se, že je to právě hlavní zpráva na webu ČT24: ANO má ve volebním modelu Kantaru skoro dvojnásobek toho co SPOLU. Babiš má 39 procent. Ve Sněmovně by měl sám téměř většinu, s SPD téměř ústavní většinu. S ústavní většinou by si tady mohli Babiš spolu s krajní pravicí přebudovat celý stát k obrazu svému – jako Orbán. Nic by je nemohlo zastavit, ani Ústavní soud, nic.

Data vypadají takto (v procentech): ANO 38,5 (v soutěži se Spolu, které je na 20 %, má ANO 39 %), ODS 14,5, piráti 9,5, SPD 9, STAN 7, TOP09 5, komunisté 2,5, socialisté 2,5, lidovci 2. Mandáty podle posledních tří šetření jsou: ANO 95, ODS 35, piráti 24, SPD 22, STAN 15, TOP09 9, ostatní nula.

 22755

Buranství v České republice

11. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Jsem si jistý, že se z toho stane ikonická scénka současného českého filmu, píše Jan Běliíček. Silný, osobní projev Darji Kaščejevy přeruší razantní hlas režiséra přenosu "Darjo, přestaňte, jsme moc dlouhý!" Darja v tu chvíli mluví o tom, jak je pro ženy těžké uspět ve filmovém průmyslu a skloubit profesní a mateřskou roli. Velmi osobně mluví o svých vlastních obavách a pochybnostech. Celému jejímu vystoupení navíc předchází výzva moderátorky Lindy Bartošové, ať studentstvo nevzdává boj za lepší svět. Hlas studentstva má prý obrovskou sílu a obrovskou váhu. V podstatě vzápětí se ale ukáže smutná česká realita - přímo během důležitého projevu Darji Kaščejevy se na celé Rudolfinum ozve "Darjo, přestaňte!", což byl asi ten nejarogantnější způsob, jak režisérku upozornit, že by měla svůj proslov směřovat ke konci. Jeden výjev často vydá za tisíce proslovů a pokud si chcete udělat představu o tom, jaké to je být mladou tvůrkyní v českém filmovém průmyslu, určitě se na záznam ze včerejšího ceremoniálu podívejte. Není to příjemný pohled, ale rozhodně se zapíše do dějin novodobého českého filmu. Ostuda..

 16879

Znepokojivá nečinnost České republiky proti ruským dezinformacím vyvolává obavy v NATO

11. 3. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Alexandra Alvarová se ptá, zda Rusko po Maďarsku a Slovensku vyrábí třetí proruský stát


Česká republika se ocitá v ohnisku rostoucího znepokojení uvnitř NATO. ČR se totiž potýká s nárůstem ruských dezinformačních aktivit. Přestože patří mezi první cíle ruských vlivových operací v Evropě, neochota české vlády tuto hrozbu uznat a bojovat proti ní vyvolává mezi bezpečnostními odborníky vážné znepokojení.


Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

 20576

Pověst Německa jako rozhodného vůdce je v troskách, zrovna když jej Evropa nejvíce potřebuje

11. 3. 2024

čas čtení 6 minut



Nekonečné váhání Olafa Scholze ohledně Ukrajiny nahrává Putinovi do karet


Když se národy chovají nestandardně a odmítají se přizpůsobit chování, jímž jsou známy,  je to trochu znepokojující, píše Simon Tisdall.

Zdá se, že právě to se dnes děje v Německu, zatímco Evropa zmateně přihlíží. Kam se poděla ta známá teutonská efektivita, rozhodnost, spolehlivost a ocelová odhodlanost? Němci nyní koketují s chaosem takovým způsobem, že ostatní Evropa vypadá docela  uspořádané.

Existuje mnoho důvodů, proč se nad současným stavem Německa podivovat. Jeho silná ekonomika, produkt poválečného "zázraku", je v recesi nebo se jí blíží. Vyšší náklady na energie, klesající vývoz a nedostatek pracovních sil působí spoušť, říká chmurně ministr hospodářství Robert Habeck. Situace je podle něj "dramaticky špatná".

Britský právník bude dohlížet na vyšetřování válečných zločinů na palestinských územích, které vede Mezinárodní trestní soud

11. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


Dohledem nad vyšetřováním údajných válečných zločinů na palestinských územích, které vede Mezinárodní trestní soud, byl pověřen vysoce postavený britský právník.

Andrew Cayley, advokát a bývalý vojenský prokurátor, nedávno nastoupil k Mezinárodnímu trestnímu soudu poté, co si ho hlavní prokurátor soudu Karim Khan vybral, aby vedl toto významné vyšetřování.

Očekává se, že Cayley převezme odpovědnost za každodenní vedení složitého případu a bude na vyšetřování spolupracovat s americkou právničkou Brendou Hollisovou. Bude přímo podřízen Khanovi, rovněž britskému advokátovi.

 22313

V důsledku umělé inteligence Spojeným státům dochází elektřina

11. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Umělá inteligence a rozmach výroby čistých technologií znamená, že to elektrárny nezvládají

 
Rozsáhlým oblastem Spojených států hrozí nedostatek energie, protože po celé zemi se množí datová centra náročná na elektřinu a továrny na čisté technologie, a energetické společnosti a regulační orgány se tak snaží najít věrohodné plány na rozšíření zastaralé americké energetické sítě.

V Georgii se poptávka po průmyslové elektřině vyšplhala na rekordní úroveň a prognóza nové spotřeby elektřiny na příští desetiletí je nyní sedmnáctkrát vyšší než ještě nedávno. Největší energetická společnost v tomto státě, Arizona Public Service, se snaží udržet krok a předpokládá, že bez zásadní modernizace jí do konce desetiletí dojde přenosová kapacita.

Severní Virginie potřebuje ekvivalent několika velkých jaderných elektráren, aby obsloužila všechna plánovaná a budovaná nová datová centra. Stejnému dilematu čelí i Texas, kde je nedostatek elektřiny v horkých letních dnech již běžnou záležitostí.

 16928

Papež František vyvolal pobouření prohlášením, že Ukrajina by měla "vyvěsit bílou vlajku" a ukončit válku s Ruskem

10. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


František neodsoudil Moskvu jako agresora, což mnozí označují za "hanebné" a "nepochopitelné"


Ukrajinská vláda reagovala hněvivě a přislíbila, že se nikdy nevzdá poté, co papež František řekl, že by země měla mít "odvahu vyvěsit bílou vlajku" a jednat o ukončení války s Ruskem.

"Naše vlajka je žlutomodrá. To je vlajka, pod kterou žijeme, umíráme a vítězíme. Nikdy nevyvěsíme žádnou jinou vlajku," uvedl v neděli na sociálních sítích ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

 21014

Netanjahu Izraeli "více škodí, než pomáhá", říká Biden

10. 3. 2024

čas čtení 13 minut


V rozhovoru pro televizi MSNBC americký prezident řekl, že ofenzíva v Rafáhu by byla "červenou linií", ale nepřerušil by financování zbraní pro Izrael

- Biden říká, že Netanjahu Izraeli "více ubližuje, než pomáhá

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že podle jeho názoru izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu v Gaze "Izraeli více ubližuje, než mu pomáhá".

V sobotním rozhovoru prezident vyjádřil podporu právu Izraele pronásledovat Hamás, ale na adresu Netanjahua řekl, že "musí věnovat více pozornosti nevinným lidem, kteří přicházejí o život v důsledku podniknutých akcí".

Biden o počtu obětí v Gaze řekl, že "je to v rozporu s tím, co Izrael představuje. A myslím si, že je to velká chyba".

Biden uvedl, že případná izraelská invaze do města Rafáh v Gaze, kde se ukrývá více než 1,3 milionu Palestinců, je pro něj "červenou linií", ale řekl, že by neodstřihl zbraně, jako jsou střely Iron Dome, které chrání izraelské civilní obyvatelstvo před raketovými útoky v regionu.

"Je to červená linie," odpověděl na otázku o Rafáhu, "ale nikdy se nechystám opustit Izrael. Obrana Izraele je stále kritická, takže neexistuje žádná červená linie, kterou bych odřízl všechny zbraně, aby neměly Irion Domei, který  je chrání."

- Podle ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od 7. října při izraelských úderech na enklávu zabito nejméně 30 960 Palestinců a 72 524 jich bylo zraněno.
 
- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvedla, že hlad je v Gaze "všude", a situaci na severu enklávy označila za "tragickou", protože pomoc po zemi je "navzdory opakovaným výzvám" odmítána.

 21761

Nadechnout se

11. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


aneb je válka vůl?

Méně známá kniha George Orwella, kterou napsal v roce 1938 za svého šestiměsíčního pobytu v Maroku, by klidně mohla vzniknout dnes. Popisuje tehdejší život na příběhu řadového pojišťováka středního věku, tedy tuctového člověka existujícího kousek nad úrovní britského dělnictva. Celou knihou prolíná předválečná blbá nálada... vždy po určité části knihy autor nezapomene připomenout depresivní hučení motorů válečných letadel, zřejmě z cvičných letů. Kromě reálné doby popisuje život hlavního hrdiny i retrospektivně.

Rozhovor Britských listů 647. Zrazeni Evropskou unií se v ČR cítí chudí lidé

9. 3. 2024

čas čtení 17 minut


" Kdyby tady fungovala iniciativa na zlepšení povědomí o tom, co Evropská unie dělá, rozhodně by to přispělo i k celkové oblibě Evropské unie v České republice." 

 Hrozí Czexit? Jak velká je radikální skupina odpůrců EU? Co je definuje? Jaká je znalost Čechů o EU a jaká jsou témata, která si s EU spojují? Bohumil Kartous hovoří s Filipem Hankou, vedoucím výzkumného projektu České zájmy, který realizuje analytický ústav STEM.

Kompletní přepis tohoto rozhovoru:

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Čtvrtina Gazy na pokraji hladomoru

9. 3. 2024

čas čtení 8 minut


Moderátorka, Channel 4 News, sobota 9. března 2024: Letecky a brzy i po moři. Letadla shazují další pomoc. Do Gazy míří první loď s životně důležitými zásobami, která využije nový námořní kanál. Podle OSN tam děti umírají hlady. Dobrý večer. Zoufalství v Gaze je zřejmé. OSN tvrdí, že čtvrtina lidí tam nyní čelí hladomoru. Zoufalství světa venku, který se snaží pomoci, možná ilustrují nové způsoby, jak se snaží dostat pomoc v balících shazovaných z nebe. Nyní se k nim přidá španělská loď, která využije speciálně vytvořený námořní kanál a doufá, že doručí 200 tun životně důležitých zásob. 

Mezitím v Londýně vyšly do ulic statisíce lidí, aby znovu vyzvali k příměří. Vzhledem k tomu, že se demonstrace zapletla  do kontroverzí, hovoříme s muslimskou poslankyní Sayeedou Warsiovou a židovským komikem Davidem Baddielem.

David Baddiel: "Nový vládní zmocněnec pro boj proti terorismu v důsledku demonstrací prohlásil, že v centru Londýna jsou v sobotu pro židy no-go zóny. Teď jsem v centru Londýna a podařilo se mi sem dostat, aniž bych si myslel, že musím utéct."


 22710

Krize na Blízkém východě: loď s pomocí "vypluje z Kypru do Gazy novým námořním koridorem"

9. 3. 2024

čas čtení 19 minut

 

- Americká charitativní organizace připravuje plavidlo s nadějí, že by mohlo vyplout  již tento víkend

Loď s pomocí má vyplout z Kypru do Gazy po novém námořním koridoru, sděluje charitativní organizace

Americká charitativní organizace uvedla, že na Kypru nakládá na loď pomoc pro Gazu, což je první zásilka na válkou zničené území v rámci námořního koridoru, který, jak doufá Evropská komise, bude otevřen tento víkend, informuje agentura AFP.

Loď Open Arms plující pod španělskou vlajkou zakotvila před třemi týdny v kyperském přístavu Larnaka, který je nejbližší zemí EU k pásmu Gazy.

"Týmy World Central Kitchen jsou na Kypru a nakládají palety s humanitární pomocí na loď směřující do severní části Gazy," uvedla charitativní organizace v pátečním prohlášení.

"Již několik týdnů se spolu s naším důvěryhodným partnerem z nevládní organizace Open Arms připravujeme na otevření námořního koridoru pomoci, který by nám umožnil rozšířit naše úsilí v regionu," dodala.

Charita uvedla, že plánuje odtáhnout bárku naloženou zásobami pro obyvatele Gazy, kde zoufalé humanitární podmínky po více než pěti měsících války vedly některé země k leteckému shazování potravin a další pomoci.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová  v Larnace vyjádřila naději, že by se námořní koridor mohl otevřít tuto neděli, ačkoli podrobnosti zůstávají podle agentury AFP nejasné.

Uvedla, že v pátek bude zahájena "pilotní operace", při níž pomohou Spojené arabské emiráty, které zajistily "první z mnoha zásilek zboží pro obyvatele Gazy".

V Gaze nejsou žádné funkční přístavy (Izrael je zakázal Palestincům vybudovat, stejně jako zakázal vybudovat letiště) a úředníci neuvedli, kam budou první zásilky směřovat, zda budou podléhat izraelské inspekci nebo kdo bude pomoc distribuovat.

Pentagon v pátek uvedl, že americký plán na zřízení "dočasného námořního mola" v Gaze bude trvat až 60 dní a pravděpodobně se na něm bude podílet více než 1 000 amerických zaměstnanců.

 21014

Biden kritizoval Trumpovo setkání s Orbánem v Mar-a-Lago

9. 3. 2024

čas čtení 1 minuta


Joe Biden poukázal na to , že maďarský premiér usiluje o diktaturu


Joe Biden kritizoval svého volebního soupeře Donalda Trumpa za schůzku s Viktorem Orbánem a řekl, že maďarský premiér "usiluje o diktaturu".

Orbán v pátek odcestoval na Floridu, kde se setkal se svým "dobrým přítelem" Trumpem. Orbán často vyjadřuje naději na Trumpův návrat k moci.


 22712

"Elektrokola jsou nevybuchlé bomby": výzva k akci po 11 úmrtích ve Velké Británii v důsledku požárů elektrokol

9. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

Nebezpečné baterie a přestavbové sady se stále prodávají online, ukazují nové bezpečnostní údaje.
 

V loňském roce zahynulo ve Velké Británii jedenáct lidí při požárech způsobených elektrokoly a ministři čelí výzvám k přijetí naléhavých opatření v souvislosti s prodejem nebezpečných výrobků.

Požáry elektrokol mohou být obzvláště smrtelné, protože se mohou rychle vznítit v ohnivou kouli a běžně se kola nechávají nabíjet přes noc na chodbách, kde blokují jediný možný východ. Organizátoři kampaně přirovnávají nejnebezpečnější výrobky k "nevybuchlým bombám".

Nové údaje britského Úřadu pro normy výrobků a bezpečnosti (Office for Product and Safety Standards, OPSS), které vycházejí z údajů britských hasičských a záchranných sborů, ukazují, že v loňském roce byl ve Spojeném království zaznamenán pravděpodobně nejvyšší počet úmrtí v důsledku požárů elektrokol.

 20679

Jak vlastně Hitler ovládl NSDAP

8. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Na vybídnutí z redakce pokračuji v článcích o čtení Hitlerova životopisu od Volkera Ullricha (první vydání v němčině v roce 2013). V letech 1920-1922 se vývoj Hitlerových politických názorů prakticky dokončil. Je třeba si to dát do širšího kontextu. V Německu probíhá neúspěšný puč krajní pravice s podporou části armády proti berlínské vládě. Pučisté mají ve znaku svastiku. Odtud se dostala do znaku NSDAP. Bavorsko se stává centrálou pučistických snah krajní pravice. Hitler má krytí ve vedení bavorské policie i armády. Nový bavorský prezident je spokojen, když mu Hitler na audienci vysvětlí, že jeho cílem je vzít dělníky sociální demokracii a získat je pro národ.

 16578

Dál stoupá dál Kyselý sníh

8. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Nějakým mentálním nedopatřením mi iDnes nabídl článek ohledně nových trendů v oblasti chytré domácí elektroniky. Do roka a do dne mohu mít na domácím stole věci hodné fantazie mistrů sci i fi. Přečetl jsem, zhodnotil, slzu zamáčkl, přečetl ještě jednou a šupem zpět do ostrých reálií České republiky. Kde my bychom vůbec snad nutně nepotřebovali nejnovější technické novinky, kde my jedině potřebujeme zaplatit dobré ceny fosilnímu, bytovému a datovému oligopolu.

Gaza: Hrůzná situace se zhoršuje

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Moderátor, Channel 4 News, pátek 8. března 2024, 19 hodin: OSN varuje, že část obyvatel Gazy je na pokraji hladomoru, dnes bylo hlášeno pět mrtvých lidí čekajících na pomoc, kteří byli zasaženi mezinárodním výsadkem, když se shazovaným balíkům při pokračujících izraelských útocích neotevřely padáky, Británie vyzvala Tel Aviv, aby umožnil přísun většího množství pomoci po zemi, a předsedkyně Evropské komise uvedla, že nový námořní koridor by mohl být otevřen již tento víkend. Zde je náš zahraniční zpravodaj Secunder Kermani.

 16951

Jak Izraelci - jen tak - zastřelili desetiletého chlapce

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Reportáž odvysílal slavný novinář z BBC Fergal Keane:

Moderátorka, BBC Radio Four, pořad PM, pátek 8. března 2024, 17.23:  Násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu od útoků ze 7. října prudce vzrostlo. Bylo zabito více než 400 Palestinců. Izraelské síly tvrdí, že pátrají po bojovnících Hamásu. Ve stejném období zde bylo zabito 15 Izraelců. Podle OSN tvoří děti čtvrtinu ze 417 zabitých Palestinců. Náš zvláštní zpravodaj Fergal Keane nyní informuje o případu desetiletého Amira Najjara zastřeleného minulé pondělí, když jel s rodinou nakupovat.

 22697

Krize na Blízkém východě: Americký prezident v projevu o stavu Unie vzkazuje izraelskému vedení, že ochrana civilistů v Gaze "musí být prioritou"

8. 3. 2024

čas čtení 14 minut

- Expertka OSN na mučení vyšetřuje obvinění z týrání s palestinských vězňů v Izraeli

Odbornice OSN na mučení v pátek uvedla, že prošetřuje obvinění z mučení a špatného zacházení s palestinskými vězni v Izraeli, a jednala o návštěvě této země, informuje agentura Reuters.

V rozhovoru pro agenturu Reuters na okraj zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě doktorka Alice Jill Edwardsová uvedla, že v poslední době obdržela obvinění z mučení a špatného zacházení s Palestinci zadržovanými na Západním břehu Jordánu okupovaném Izraelem nebo v důsledku konfliktu v Gaze, kde Izrael bojuje proti palestinskému hnutí Hamás.

"Vyzývám ... Hamás, stát Palestina, Izrael, aby odložili své mučicí nástroje, aby se zaměřili na mír a perspektivu budoucího sousedského života," řekla agentuře Reuters.

Izraelská diplomatická mise v Ženevě se k tomu podle agentury Reuters bezprostředně nevyjádřila.

Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že obdržel četné zprávy o masovém zadržování, špatném zacházení a nuceném zmizení Palestinců v severní části Gazy izraelskou armádou a zaznamenal zatčení tisíců lidí na Západním břehu Jordánu.

Edwardsová uvedla, že prostřednictvím palestinské stálé mise v Ženevě vznesla palestinským úřadům také obvinění z masových vražd a mrzačení rukojmích a sexuálního násilí na nich.

Uvedla však, že obdržela "zklamávající odpověď", která "neprojevuje žádnou empatii vůči těm jednotlivcům, kteří byli 7. října vystaveni strašlivým zvěrstvům". Mise na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovala.


- Kdo bude humanitární pomoc distribuovat?: klíčová chyba v plánu USA


 

Prohlášení  schvaluje aktivaci námořního koridoru pro dodávky humanitární pomoci do Gazy. Prohlášení vydaly společně Evropská komise, Kypr, Spojené arabské emiráty, Spojené království a Spojené státy:


    Humanitární situace v Gaze je zoufalá, nevinné palestinské rodiny a děti zoufale potřebují základní potřeby. Proto dnes Evropská komise, Německo, Řecko, Itálie, Nizozemsko, Kyperská republika, Spojené arabské emiráty, Spojené království a Spojené státy americké oznamují náš záměr otevřít námořní koridor, kterým bude po moři dopraveno tolik potřebné dodatečné množství humanitární pomoci.

    Vedoucí úloha Kypru při vytváření iniciativy Amalthea, která nastiňuje mechanismus pro bezpečnou přepravu pomoci z Kypru do Gazy po moři, byla nedílnou součástí tohoto společného úsilí o zahájení námořního koridoru. Naše země hodlají společně na tomto modelu stavět a dodávat další významnou pomoc po moři, a to ve spolupráci s vrchní koordinátorkou OSN pro humanitární pomoc a obnovu v Gaze Sigrid Kaagovou, která je podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2720 pověřena usnadňováním, koordinací, monitorováním a ověřováním toku pomoci do Gazy. Výsledkem obětavého úsilí Spojených arabských emirátů při mobilizaci podpory pro tuto iniciativu bude první zásilka potravin po moři pro obyvatele Gazy."

 21014

Joe Biden přednesl energický projev o stavu Unie s vizí pro své druhé funkční období

8. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 

Prezident potřeboval oslovit voliče, protože v prezidentském souboji s Donaldem Trumpem mají nyní oba stejnou voličskou podporu

Joe Biden ve svém čtvrtečním projevu o stavu Unie potvrdil novou americkou misi na dodávku pomoci do Gazy a opakovaně se pustil do Donalda Trumpa, čímž nabídl ostrý náhled na listopadové parlamentní volby.

Nejvýznamnější Bidenovo oznámení přišlo ke konci jeho zhruba hodinového projevu, kdy potvrdil, že americká armáda zřídí "dočasné molo ve Středozemním moři na pobřeží Gazy" schopné přijímat velké zásilky vody, potravin a léků. Biden přislíbil, že tato mise nebude zahrnovat nasazení amerických vojáků na místě a usnadní značný přísun zásob do Gazy.

 19506

Viktor Orbán navštíví Donalda Trumpa na Floridě

8. 3. 2024

čas čtení 7 minut

 
Maďarský premiér přijede tento týden do USA bez pozvání Bílého domu, pokračuje v tom, co kritici označují za jeho "fantazijní" zahraniční politiku


Maďarský premiér Viktor Orbán se vydal na návštěvu Donalda Trumpa v době, kdy se USA a Evropa připravují na klíčové volby, které se uskuteční koncem tohoto roku.

Dlouholetý maďarský premiér, který opakovaně čelí kritice americké vlády kvůli ústupu od demokracie a přátelským vztahům s Kremlem, přijede tento týden do USA bez pozvání z Bílého domu.

Očekává se, že se nesetká s nikým z Bidenovy administrativy, což je pro vůdce země NATO téměř neslýchaný krok.


Místo toho má ve čtvrtek vystoupit v panelu s šéfem konzervativního thinktanku Heritage Foundation a v pátek se má na Floridě setkat s Trumpem.

 18838

Výroba dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu ve Francii už několik týdnů stojí

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Investice, které slíbila společnost Europlasma, když převzala slévárnu Forges de Tarbes (Hautes-Pyrénées), přicházely pomalu. Závod, který vyrábí těla dělostřeleckých granátů, je na mrtvém bodě a obavy se šíří i za jeho bránu: Ministr ozbrojených sil zvažuje, že se tam vydá. Vedení chce uklidnit zmínkou o velkých zásobách a odstranění případných výrobních problémů, upozorňuje Olivier Cognasse.

 21259

Blinken naléhá na Hamás, aby přijal "okamžité příměří" s Izraelem

8. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyzval Hamás, aby přijal plán na "okamžité příměří" s Izraelem, když se vyjednavači sešli třetí den v Káhiře ve snaze ukončit téměř pět měsíců bojů. V době, kdy v Gaze hrozí hladomor – a Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že dětská podvýživa v severní Gaze se stala "obzvláště extrémní" – americká a jordánská letadla opět shazují potravinovou pomoc na obléhané území s 2,4 miliony obyvatel v rámci společné operace s Egyptem a Francií.

 20705

Trump má zaplatit 382 000 dolarů po prohraném soudním sporu v Británií kvůli Steeleově spisu

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Společnost Orbis, založená bývalým špionem z britské rozvědky M16 Christopherem Steelem, sestavila v roce 2016 údajně poškozující zpravodajské informace o Trumpovi


Bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi bylo nyní nařízeno zaplatit šestimístný soudní účet společnosti založené bývalým britským špionem, kterého Trump neúspěšně žaloval za to, že sestavil, jak to charakterizoval Trumpův právník, "šokující a skandální" nepravdivá tvrzení, která poškodila jeho pověst.

 18795

"Jako za Stalina." Rusko obnovuje špionážní síť v zahraničí a zintenzivňuje hon na oponenty režimu

8. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Poté co se ruské bezpečnostní služby nedokázaly připravit na invazi na Ukrajinu a z Evropy vyhostili asi 400 diplomatů (z nichž mnozí byli špioni), začaly obnovovat svou zahraniční síť a začaly aktivně pronásledovat odpůrce režimu Vladimira Putina. Tajní operativci sledují protiválečně naladěné Rusy, kteří uprchli před mobilizací do zemí Evropy, Střední Asie a Zakavkazska.

 20229

Turecko Rusku uzavřelo svůj hlavní ropný terminál

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Ruské ropné společnosti zažívají novou vlnu problémů na tureckém trhu kvůli rostoucímu tlaku Spojených států, které uvalily sankce na desítky tankerů "stínové flotily" a podařilo se jim zablokovat platby prostřednictvím tureckých, čínských a arabských bank.

 20054

Čína zvýšila rozpočet na zbrojení o 7,2 %

8. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Čína v úterý oznámila zvýšení svého obranného rozpočtu o 7,2 %, který je již nyní druhý nejvyšší na světě za Spojenými státy s 1,6 bilionu jüanů (222 miliard dolarů), což zhruba odráží loňský růst, píší Huizhong Wu a Christopher Bodeen.

 20542

Ekonomický propad v Číně bude pokračovat

8. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Čína se nachází uprostřed hluboké hospodářské krize. Tempa růstu ochabují, protože se hromadí neudržitelná hora dluhů. Poměr čínského dluhu k HDP dosáhl v roce 2023 rekordních 288 %. Ani toto do očí bijící číslo však nezachycuje nepříjemnou skutečnost, že velká část z nich byla vypůjčena na nákup aktiv, která už nepřinášejí dostatečný příjem na splácení dluhu. To platí zejména v sektoru bydlení, kde tržby od předpandemického vrcholu klesly o třetinu a nová výstavba klesla o 60 %. Jedná se o jeden z nejhorších krachů na trhu s bydlením na světě za poslední tři desetiletí, upozorňuje James H. Nolt.

Gaza: Američané ztrácejí s Izraelci trpělivost

8. 3. 2024

čas čtení 5 minut



Reportér, Channel 4 News, čtvrtek 7. března 2024, 19 hodin: Na severu Gazy děti svírají prázdné hrnce a kbelíky a čekají na jídlo. V této pouliční kuchyni vedoucí muž říká, že jim došla základní rýže a cukr v oblasti, kde podle OSN umírají hlady.

 19422

Americký Kongres zahájil vyšetřování výskytu satelitní komunikace Elona Muska u ruských jednotek na Ukrajině

8. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Používání satelitních internetových terminálů Starlink ruskou armádou na okupovaných územích Ukrajiny vážně znepokojilo americké zákonodárce. "Představuje vážnou hrozbu pro bezpečnost Ukrajiny, životy jejích občanů a národní bezpečnost Spojených států," uvedli v dopise demokratičtí poslanci Jamie Ruskin a Robert Garcia. Dokument adresovaný Gwynne Shotwellové, prezidentce společnosti SpaceX Elona Muska (jejíž součástí je i Starlink), byl přezkoumán deníkem The Washington Post.

 22668

Biden: USA vybudují na pobřeží Gazy přístav pro rozsáhlé dodávky pomoci

8. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Prezident to oznámil v projevu o stavu Unie, zatímco vysoký americký představitel říká: "Na Izraelce nečekáme"

 
Americké síly vybudují v příštích několika týdnech na pobřeží Gazy dočasný přístav, který umožní dodávky humanitární pomoci ve velkém měřítku, oznámil Joe Biden v projevu o stavu Unie uprostřed varování před rozsáhlým hladomorem mezi 2,3 miliony Palestinců na tomto území.

"Na Izraelce nečekáme. Toto je chvíle pro americké vedení," řekl ve čtvrtek jeden z vysokých amerických představitelů. Odráží to rostoucí frustraci v USA z toho, co je ve Washingtonu vnímáno jako izraelské obstrukce dodávek humanitární pomoci po silnicích.

Přístav budou budovat američtí vojenští inženýři operující z lodí u pobřeží Gazy, kteří nebudou muset vystoupit na břeh, uvedli američtí představitelé. Dodávky pomoci budou přepravovány z přístavu Larnaka na Kypru, který se stane hlavním centrem pomoci.

 20679

Jak se vlastně Hitler stal politikem

8. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut


Nemám v úmyslu po každých dvaceti přečtených stranách z Hitlerova životopisu (od Volkera Ullrich, odkaz na svůj první text o této knize je ZDE) psát článek do Britských listů, ale poslední pasáž mi přece jen nedá nepsat. Jde o Hitlerův vstup do politiky těsně po první světové válce. Porážka Německa byla pro něj jako pro mnoho nacionalistů těžkou ranou. Kladl si mučivé otázky: proč ty stovky tisíc lidí zemřely? Navíc neměl žádnou budoucnost: neměl vzdělání, práci, rodinu, nic. Snažil se proto zůstat co nejdéle v armádě. A tam se to stalo.

 22690

Tajemství filosofického ajntopfu v Karlíně

8. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 5 minut

V Praze vznikne nové „filosofické“ sousedství. Sedmnáct ulic (i když vlastně jen vlastně šestnáct) a dvě náměstí v Karlíně, kde developerská společnost Sekyra Group staví „Rohan City“ ponese jména významných filosofů. Jaký je smysl tohoto pozoruhodného kroku?

Na první pohled nemůže nezarazit, že mezi zmíněných devatenáct jmen se nevešla ani jedna filosofka. Sekyra Group sice staví rovněž na Smíchově, kde se bude nacházet „ženské“ sousedství, jemuž bude vévodit třída Madeleine Albrightové, a kam se vešel i park Arendtové, je však na místě se ptát, jestli je koncepce mužských a ženských čtvrtí žádoucí a zda bychom neměli spíš místo „ženských enkláv“ chtít genderové narovnávání všech částí města bez výjimky.

 22663

Izraelská aktivistka: Zabránili nám dovézt potraviny do Gazy

8. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Moderátorka BBC World at One, čtvrtek 7. března 2024, 13 hodin: Světový potravinový program uvádí, že jeho první pokus po dvou týdnech dopravit potravinovou pomoc do severní části Gazy byl zablokován izraelskými obrannými silami. Agentura OSN uvádí, že konvoj 14 nákladních automobilů byl na kontrolním stanovišti vrácen zpět a později byl vyrabován davy zoufalých lidí, přičemž počet dětí v pásmu, které pravděpodobně zemřely hlady, roste.

Někteří lidé na izraelské straně hranice se pokoušeli doručit pomoc sami. Rula Daood vede hnutí Standing Together. Je to židovsko-arabské hnutí za mír v Izraeli a v současné době je součástí občanského konvoje, který se snaží doručit potraviny do Gazy. Byli zastaveni armádou a a před chvílí jsme spolu mluvili a ona byla zastavena na kraji silnice. Nejprve mi řekla, kam se konvoj dostal.

Lepší podmínky pro obnovitelné zdroje a bezpečný odchod od uhlí chtějí obce, kraje, ministerstva, firmy i ekologické organizace

7. 3. 2024

čas čtení 8 minut

tisková zpráva
 

Větší důraz na rozvoj obnovitelných zdrojů (OZE), odstranění zdlouhavých povolování i posílení sítí požadují od nové Státní energetické koncepce ČR nejen ekologické organizace, ale také obce, „uhelné“ kraje, průmyslové svazy i ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí či zdravotnictví. Po obnovitelné elektřině pro firmy volá i Ministerstvo financí, ale žádá vyčíslení nákladů. Ukázalo se to v meziresortním připomínkovém řízení ke zmíněnému strategickému dokumentu předloženému Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 18389

dTest: Trnitá cesta českého spotřebitele k férovým cenám mobilních telekomunikačních služeb

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

dTest již mnoho let upozorňuje na drahé mobilní telekomunikační služby v České republice v porovnání se zahraničím. Tři velcí mobilní operátoři tvoří faktický oligopol, se kterým v posledních letech nedokázal pohnout ani Český telekomunikační úřad. Spotřebitelé tak nemají na výběr. Jedinou cestou, která může, ale nemusí vést k zlevnění služeb, je snaha o přenesení čísla k jinému operátorovi. Spotřebitelé by se měli naučit tuto cestu masově využívat, protože jenom tak jim operátoři možná nabídnou něco ze svých neveřejných ceníků. Další cestou, která snad v budoucnosti českým spotřebitelům pomůže, je chystaná nová evropská legislativa v oblasti telekomunikační infrastruktury.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko tvrdí, že konflikt může přerůst ve válku v Evropě

7. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 
- Raketový úder   dopadl poblíž ukrajinského prezidenta a řeckého premiéra v Oděse; ruský důstojník říká, že se zvyšuje vyhlídka na nový konflikt


- Ruské rakety dopadly poblíž Zelenského a návštěvy řeckého premiéra

Smrtící ruský raketový úder na ukrajinské přístavní město Oděsa  dopadl poblíž prezidenta Volodymyra Zelenského a hostujícího řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, který okamžik bombardování popsal jako "intenzivní".

Při středečním útoku na přístavní infrastrukturu zahynulo podle ukrajinského námořnictva pět lidí a blíže nespecifikovaný počet byl zraněn.

 22670

Krize na Blízkém východě: USA tvrdí, že dohoda o příměří v Gaze "může být dosažena", avšak rozhovory se dostaly do slepé uličky

7. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 
Hamás, Katar a Egypt jednají v Káhiře, nepřítomnost Izraele je údajně způsobena neschopností Hamásu poskytnout seznam rukojmích


Spojené státy ve středu uvedly, že rozhovory o příměří a propuštění rukojmích v Gaze by stále mohly vést k dohodě mezi Hamásem a Izraelem, a to navzdory zprávám, že se jednání dostala do slepé uličky.

"Nadále věříme, že překážky nejsou nepřekonatelné a že dohody lze dosáhnout ... takže na ni budeme nadále tlačit," řekl ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Hamás přislíbil, že bude v Káhiře pokračovat v rozhovorech, ale představitelé palestinské militantní skupiny uvedli, že před propuštěním rukojmích musí být uzavřeno příměří, izraelské síly musí opustit Gazu a všichni obyvatelé Gazy se musí moci vrátit do svých domovů, ze kterých utekli.


Izrael se káhirských rozhovorů neúčastní, protože Hamás odmítl poskytnout seznam rukojmích, kteří jsou stále naživu. Hamás tvrdí, že bez příměří to není možné, protože rukojmí jsou rozptýleni po celé válečné zóně.

31928

Zvěrstvo zvané open-space

7. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Proč je tenhle rozhovor anonymní, je nasnadě :-)

R = reportér, P = pracovník

R: Díky, že jste ochoten ke zkušenostnímu rozhovoru o práci v „open-space“. Kolik vás v té společné kanceláři pracuje?

P: Také děkuji. Je nás přesně dvacet. K tomu dva vedoucí v kukaních na opačných koncích naší „tělocvičny“.

R: Co vám na tomhle uspořádání pracovního prostoru přijde nejšílenější?

 20705

USA: Ne tak úplně super úterý skončilo. Amerika má před sebou dvě jasné volby

7. 3. 2024

čas čtení 6 minut


Ať se nám to líbí, nebo ne, voliči mají na výběr mezi dvěma velmi jasnými a odlišnými Amerikami
, píše politolog Cas Mudde.

Ne tak úplně super úterý potvrdilo to, co všichni vědí už měsíc: prezidentské volby v USA budou opakováním těch před čtyřmi lety. Navzdory tisícům komentářů a stovkám milionů peněz na kampaň byl Donald Trump v republikánských primárkách nedostižný, zatímco Joe Biden nečelil žádnému skutečnému soupeři a vyhrál, aniž by vůbec vedl skutečnou kampaň. V jaké situaci jsou tedy nyní Spojené státy?

Nadcházející volby budou v mnoha ohledech stejné jako většina prezidentských voleb v USA v tomto století. Soupeřit budou dva nepopulární kandidáti, kteří většinou mobilizují "antivoliče" na základě široce sdíleného narativu, že budou  poslední volby, které "zachrání Ameriku". Situace je však ještě horší než před čtyřmi lety, protože se zhoršily jak volební kontext, tak politické klima.

30737

Dal by Český rozhlas slovo Rudolfovi Hössovi, aby se s posluchači podělil o své názory na plynování židů v Osvětimi?

7. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svém předchozím článku jsem vyslovil trochu kontroverzní tezi, že tuzemská veřejnoprávní novinařina prakticky neexistuje, což na obrazovce České televize názorně dokládá cynické a absurdní zpravodajství o izraelské genocidě v Gaze. Dá se snad klesnout ještě hlouběji, když čeští mluvčí izraelské vlády vydávající se za respektované novináře zcela nepokrytě a beztrestně mašinérii Netanjahuova gangu lakují narůžovo, zatímco jeho oběti svévolně dehumanizují? Tato individua jsou pouze stenografickými génocidaires, kteří v české veřejnosti cynicky vytvářejí souhlas s vražedným řáděním Tel Avivu v Gaze a zároveň poskytují holubičí mimikry zločinné české vládě.

 22688

Shrnutí patnáctiletého úpadku služeb

7. 3. 2024 / Jana Široká

čas čtení 10 minut

Otevřený dopis provozovatelům maloobchodních prodejen

Vážení obchodní (ne)přátelé,

ráda bych se s Vámi podělila o to,jak nelibě nesu vývoj Vašeho přístupu k zákazníkům.

Práce v supermarketu nikdy nepatřila mezi "dream job" zaměstnání, které by lidé v produktivním věku vyhledávali, natož práce na pozici pokladní. Vždy ale mělo -a ještě tak dvacet let zpátky to platilo- svoje místo na trhu práce.

Všemožné pozice obsazovali mladí brigádníci nebo lidé v předdůchodovém věku. Postupem času -bohužel- i lidé v důchodu, kteří bez přivýdělku s důchodem takzvaně nevyjdou.

 22686

O inkluzivním školství

7. 3. 2024 / Vít Kučík

čas čtení 7 minut

Syn právě přišel ze školy a mně to připomnělo jeden nechutný zločin, který se v Česku odehrál před pár lety před očima nás všech, aniž by si toho někdo pořádně všiml nebo to způsobilo adekvátní skandál.

 16578

Kaderkov a Berbrov řídí chod Tykačovy a Křetínského gubernie

7. 3. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty

Dnes nám do mraveniště prázdnoty her a zapomnění - přiváží toxická oligarchie ČR Liverpool, za týden Milán - děkujeme Dane a Pavle…

Máme vůbec ještě v této zemi občany nebo už jen ksichty, role, šarže, škleby? Nevím.

Všechny ti vizitkoví prezidenti, manažeři, politici sedící v VIP zóně a všechny ty desítky tisíc drobných sloužících na stadioně (pozor, i oni patří většinou mezi ty bohatší v prekarizované české společnosti), typologii vlastníci Klausových privatizačních bytů, tzv. čeští SVJ, jak nás přesně ukázal ve filmu režisér Jiří Havelka v roce 2019….


 22681

Pal vocuď, cyklisto! Včera se mi stala taková, no nepěkná věc

7. 3. 2024 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty

Jako člen Národní ekonomické rada vlády (NERV) a návštěvník důležitého jednání jsem byl se skládacím kolem vykázán z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (PSP)

Od registrace hostů PSP mě paní s policií vykázala s tím, že složené kolo si nejenže nesmím vzít dovnitř na jednání, ale že si ho dokonce ani nesmím nechat v šatně pro hosty. Až po mnoha minutách marného přesvědčování, že složené kolo je velikosti kufříku, mi bylo paní řečeno, že si tedy mohu kolo odložit do garáží PSP. Nechápal jsem, proč mi to neřekli rovnou, píše Daniel Münich.

30003

Trump stejně jako Biden podporuje vražednou izraelskou kampaň v Gaze

7. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Donald Trump v úterý telefonoval do pořadu "Fox and Friends", a prolomil tak své dlouhé mlčení ohledně izraelského tažení proti Gaze. Jeden z moderátorů, Brian Kilmeade, se Trumpa zeptal: "Souhlasíte se způsobem, jakým IDF vede boj  v Gaze?" Trump odpověděl: "Ano.

"Musíte ten problém vyřešit. Proběhla tam strašná invaze, která by se mimochodem nikdy nestala, kdybych byl prezidentem. Jak víte, Briane, Írán byl na mizině. Neměl peníze pro Hamás ani pro Hizballáh. Tohle by se nikdy nestalo - a z jiného důvodu by to neudělali mně. To vám garantuju. Udělali to, protože si Bidena neváží. A upřímně řečeno vyměkli. A to, co se tady stalo, je neuvěřitelné. To se nikdy nemělo stát. Stejně tak by Rusko nikdy nezaútočilo na Ukrajinu," chvástal se Trump, informuje Juan Cole.

 20679

Jak se vlastně Hitler stal nenávistným antisemitou

7. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Začal jsem číst monumentální životopis Adolfa Hitlera od Volkera Ullricha (originál vyšel poprvé v němčině v roce 2013, já mám anglický překlad z roku 2017). Jde o nějakých 1400 stran textu o Hitlerovi. Řekl jsem si, že si v tom musím udělat pořádek a přečíst si něco opravdu pořádného. Navíc je kniha označována za povinnou četbu pro každého, komu záleží na demokracii.

 22185

Proč se Netanjahu směje celou cestu do banky

7. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Přízeň, která jedna země poskytuje druhé, znamená páku, kterou může první země na druhou použít. Odmítnutí nebo dokonce hrozba odmítnutí takové velkorysosti přitahuje pozornost vlády přijímající země a může ovlivnit její politiku.

Finanční podpora, již Spojené státy poskytly Izraeli, je obrovská. Pokud započítáme inflaci, celkově hovoříme o 318 miliardách dolarů; tedy o mnohem více finančních prostředcích než Spojené státy poskytly kterékoli jiné zemi od druhé světové války. Spojené státy tak mají k dispozici velké páky, které mohou na Izrael použít. Nevyužily však téměř žádnou z nich, míní Paul R. Pillar.  

 22360

USA chtějí, aby Turecko uhradilo náklady na chod UNRWA

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle serveru Middle East Eye američtí představitelé tajně vyzvali Turecko, aby navýšilo financování UNRWA krátce poté, co Washington pozastavil vlastní financování této organizace v souvislosti s nepodloženými izraelskými obviněními, že se 12 z 13 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze podílelo na útocích ze 7. října.

Tato zpráva odhaluje velký rozdíl mezi veřejným a soukromým sdělením Bidenovy vlády o UNRWA, kterou Izrael dlouhodobě obviňuje z vazeb na Hamás. Bílý dům se připojil k veřejnému křížovému tažení Izraele proti této organizaci, což vedlo několik dalších západních zemí k přerušení jejího financování, píše Connor Echols.

 20418

CIA na Ukrajině: Proč to není považováno za provokaci?

7. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Sdělení Bílého domu o válce na Ukrajině se opírají o dvě jednoduchá, a přesto silná adjektiva: "Jednotně odsuzujeme neoprávněnou a nevyprovokovanou agresivní válku Ruska proti Ukrajině," řekl prezident Joe Biden téměř před dvěma lety ve společném prohlášení s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen.

Věta "neoprávněná a nevyprovokovaná" byla mnohokrát použita nejvyššími americkými představiteli a spojenci a rychle se stala rétorickou oporou Bidenovy kampaně maximálního nátlaku na Kreml, píše na webu Responsible Statecraft Connor Echols.

 20104

Bude australský premiér prvním západním politikem, který před stane před Mezinárodním trestním soudem (ICC) kvůli spoluvině na izraelské genocidě v Gaze?

7. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Australský premiér Anthony Albanese je jedním z několika západních představitelů, kteří v uplynulých pěti měsících poskytovali politickou a materiální podporu izraelské vládě a armádě, jež při bombardování Gazy zabila více než 30 000 lidí. V pondělí se stal prvním západním politikem, který byl doporučen Mezinárodnímu trestnímu soudu k vyšetřování za "spoluúčast na genocidě", informuje Julia Conley.

29561

Proč Egypt nemůže a nechce otevřít brány do Gazy?

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje, že nehledě na možné uzavření příměří s Hamásem zahájí invazi do Rafáhu, města ležícího na hranici mezi Gazou a Egyptem, kde se v současnosti ukrývá více než 1,5 milionu Palestinců. Sázky Egypta jsou nesmírně vysoké vzhledem k tomu, jak moc by exodus Palestinců z Gazy na Sinajský poloostrov mohl být destabilizující. Káhira si pochopitelně přeje, aby tato válka okamžitě skončila, soudí Giorgio Cafiero.

 19468

Ruská agrese na Ukrajině: Macron vyzval spojence Ukrajiny, aby nebyli zbabělci

6. 3. 2024

čas čtení 11 minut


Francouzský prezident při návštěvě České republiky prohlásil, že si "plně stojí za" výroky z minulého týdne, kterými nevyloučil nasazení západních vojsk na Ukrajině

- Emmanuel Macron vyzval spojence Ukrajiny, aby  při podpoře Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi nebyli "zbabělci". "Plně si stojí za" výroky z minulého týdne, kterými nevyloučil nasazení západních jednotek.

"Pro Evropu se jistě blíží okamžik, kdy bude nutné nebýt zbabělci," řekl francouzský prezident na návštěvě České republiky.

    V projevu po setkání se svým českým protějškem Petrem Pavlem se Macron zeptal: "Je, nebo není to naše válka? Můžeme odvrátit zrak v domnění, že můžeme nechat věcem volný průběh? Já si to nemyslím, a proto jsem vyzval ke strategickému nárůstu a plně si za tím stojím... Nechceme žádnou eskalaci, nikdy jsme nebyli válkychtiví."

    Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Macronovy citace nejsou užitečné. "Opravdu nepotřebujeme, alespoň z mého pohledu, diskuse o vyslání vojáků nebo o větší či menší odvaze."

    Pavel, bývalý generál NATO, řekl, že Západ nepřekročí "pomyslnou červenou linii" tím, že by se zapojil do bojových operací, ale navrhl, že země NATO by mohly například cvičit ukrajinské vojáky na Ukrajině, což by "nebylo porušením mezinárodních pravidel".

    Macron se s Pavlem setkal, aby s ním projednal český plán na nákup munice pro Ukrajinu mimo Evropu. Macron uvedl, že Francie tento plán podporuje, a rovněž podpořil využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv v Evropě k financování obrany Ukrajiny, přičemž se nedotkne hlavního města.

 20116

Británie sdělí Gantzovi, že už přestává mít s Izraelem trpělivost ohledně blokování humanitární pomoci pro Gazu

6. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Britský ministr zahraničí  vydá varování ministrovi izraelské vlády během jeho návštěvy Londýna, která rozzuřila Gantzova rivala Netanjahua

David Cameron na setkání v Londýně řekne izraelskému ministrovi Bennymu Gantzovi, že trpělivost Spojeného království s nedostatečnou humanitární pomocí obyvatelům Gazy už končí.

Ministr zahraničí Cameron v předvečer středeční návštěvy vyslovil toto varování svým kolegům v noční debatě a dodal, že Izrael jako okupační mocnost v Gaze má podle mezinárodního humanitárního práva povinnost pomoc poskytnout. Uvedl, že situace je strašná a lidé umírají hlady.

Gantzova návštěva Washingtonu a Londýna rozzuřila jeho politického rivala, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který tvrdí, že s ním nebyla konzultována. Cestu do Londýna po dvoudenní návštěvě Washingtonu neorganizovalo izraelské velvyslanectví ani izraelské ministerstvo zahraničních věcí.

 17911

Pravý břeh a pár konzervativních hodnot z ODS

6. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Jako skoro celou chvíli si kluci z Pravého břehu Institut Petra Fialy, což je nás náš všech báječný premiér, nebyli příliš jisti, co pátrání může ještě odhalit. Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny většinově ovládnutá pravicovou koalicí, jež většinově ovládla menšinová konzervativní ODS, plně a pochopitelně ryze demokraticky krutě odhalování zařízla. Dnešní praví demokraté totalitně ochránili svého předsedu z Pravého břehu.

 18794

Německo se chová při obraně Ukrajiny naprosto nekompetentně

6. 3. 2024

čas čtení 9 minut

"Pro ty, které to zajímá, ve středu vyšel článek v New York Times, který   cituje americké zpravodajské důstojníky, kteří hodnotí, že to je to na  50 procent, že by Rusové  použili taktické jaderné zbraně, kdyby se zhroutily jejich politické pozice v Chersonu na jihu Ukrajiny, jako se zhroutily v Charkově na východě Ukrajiny."

Moderátorka, BBC World at One, středa 5. března 2024, 13 hodin:  Německý ministr obrany viní z úniku informací o schůzce vysokých vojenských představitelů s Rusy individuální chybu. Únik informací způsobil menší diplomatickou roztržku, protože obsahoval podrobnosti o údajných britských operacích na Ukrajině. Ministr obrany Boris Pistorius ve středu dopoledne vystoupil a obhajoval postoj své země:

"Telefonoval jsem s našimi partnery a kolegy v jiných zemích. Důvěra v Německo není narušena. Všichni vědí o nebezpečí takových odposlechů. Všichni vědí, že neexistuje absolutní bezpečnost. Uvítali jsme, že jsem se okamžitě spojil s našimi partnery a naši partneři vědí, že jsme odhodláni tento případ důsledně vyšetřit."

Norbert Rottgen z opoziční CDU a člen zahraničního výboru v Německu však ve středu řekl, že ruský odposlech je pro kancléře Olafa Scholze značným problémem.

Izraelci mučí a týrají palestinské vězně. Bijí je na genitáliích

6. 3. 2024

čas čtení 5 minut


Reportérka, Channel 4 News, úterý 5. března 2024, 19 hodin:  Úleva větší než radost z toho, že se zase mohl uvidět svou rodinu. Jako nenásilný palestinský aktivista v Betlémě byl Munther Amira  za posledních 35 let čtyřikrát zadržen Izraelci, ale tentokrát to bylo jiné.


 "Prostě mi vzali všechno oblečení. Byl jsem nahý. Tak mi řekli jalla, začneme s večírkem.

A uděláme si pár fotek. A oni. Přinutili mě vstát a dělat nahý dřepy. A pokaždé jsem musel takhle roztáhnout nohy. A pokaždé někdo přišel zezadu a vrazil do mě, abych otevřel roztáhl nohy, a začali se smát, říkat 'Jen se na něj podívejte' a já nevím, jestli fotili, nebo ne. Ale dělali se mnou tuhle párty."


Palestinské děti umírají hladem

6. 3. 2024

čas čtení 2 minuty



Reportér Channel 4 News, úterý 5. března 2024, 19 hodin: Kapačka v nemocnici v Gaze, pomalý přísun pomoci.

Děti umírají hlady. Yazan al Kafana má mozkovou obrnu. Jeho matka říká, že potřebuje speciální dietu a léky.

Matka: "Ano, dříve  jedl, pil, hýbal se, smál se. Hrála jsem si s ním. Teď se nehýbe. Nemůže dělat nic."

Děti z Gazy před hladomorem a v něm. 


To jsou ty, které se po útěku ze severu dostaly do Rafáhu. Tam, kde Who varuje, že tam hrozí hladomor.


Toto je sever v Džabalíji. Děti pod dekami a dráty. V této nemocnici jich nejméně 10 zemřelo na nedostatek jídla. Další děti přišly o život v důsledku války.

Tato holčička měla sestru-dvojče. Ta také zemřela.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12209