Belgie v posledních měsících vyhostila ze země "desítky takzvaných ruských diplomatů", kteří byli "jasnými špiony", uvedl o víkendu premiér Alexander De Croo.

8. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Belgie v posledních měsících vyhostila ze země "desítky takzvaných ruských diplomatů", kteří byli "jasnými špiony", uvedl o víkendu premiér Alexander De Croo.

Na otázku francouzské televize RTL, zda se Belgie musí obávat ruských pokusů destabilizovat demokracii, De Croo odpověděl, že k těmto pokusům již dochází, píše Maïthé Chini.

"Belgie v posledních měsících deportovala ze země desítky takzvaných ruských diplomatů," řekl. "Byli to špehové? Jednoznačně ano."

Podle De Croo Rusko útočí na Belgii i jinými způsoby. "Pokud se postavíme proti Rusku, víme, že naše webové stránky se velmi často stávají terčem kybernetických útoků v následujících hodinách."

Rusko také v Belgii vedlo řadu dezinformačních kampaní. "Když například probíhal hon na Jürgena Coningse [bývalého vojáka z povolání, který během pandemie COVIDu-19 v roce 2021 vyhrožoval virologům a belgické vládě], naše bezpečnostní služby měly podezření na organizované dezinformační kampaně v choulostivých okamžicích."

V dubnu 2023 průzkum provedený společností De Tijd a jejími evropskými partnery zjistil, že nikde jinde v Evropě nemá Rusko tolik satelitního komunikačního zařízení, které se používá k předávání citlivých informací zpět do Ruska, jako na budovách jeho velvyslanectví v Belgii.

Na střeše budovy velvyslanectví v Uccle je ne méně než 17 satelitních antén a několik dalších antén a komunikačních zařízení, které mohou být použity jak pro komunikaci, tak pro špionáž.

De Croo se také zabýval financováním belgické pomoci Ukrajině. "Je to (ruský prezident Vladimir) Putin, kdo platí. Belgie ve skutečnosti našla chytré řešení: Rusko má v Belgii zmrazená aktiva ve výši stovek miliard a pomoc Ukrajině je placena z daní z těchto peněz. Pomoc tedy není financována belgickými daňovými poplatníky."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2075

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024