Trump stejně jako Biden podporuje vražednou izraelskou kampaň v Gaze

7. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Donald Trump v úterý telefonoval do pořadu "Fox and Friends", a prolomil tak své dlouhé mlčení ohledně izraelského tažení proti Gaze. Jeden z moderátorů, Brian Kilmeade, se Trumpa zeptal: "Souhlasíte se způsobem, jakým IDF vede boj  v Gaze?" Trump odpověděl: "Ano.

"Musíte ten problém vyřešit. Proběhla tam strašná invaze, která by se mimochodem nikdy nestala, kdybych byl prezidentem. Jak víte, Briane, Írán byl na mizině. Neměl peníze pro Hamás ani pro Hizballáh. Tohle by se nikdy nestalo - a z jiného důvodu by to neudělali mně. To vám garantuju. Udělali to, protože si Bidena neváží. A upřímně řečeno vyměkli. A to, co se tady stalo, je neuvěřitelné. To se nikdy nemělo stát. Stejně tak by Rusko nikdy nezaútočilo na Ukrajinu," chvástal se Trump, informuje Juan Cole.

Vaughn Hillyard a Allan Smith z NBC zavolali lidem z Trumpovy kampaně, aby se k tomu vyjádřili. Trumpova národní tisková mluvčí Karoline Leavitt se vyjádřila následovně:

"Prezident Trump udělal pro Izrael víc než kterýkoli americký prezident v historii a podnikl historické kroky na Blízkém východě, které vytvořily bezprecedentní mír... Až se prezident Trump vrátí do Oválné pracovny, Izrael bude opět chráněn, Írán se vrátí na mizinu, teroristé budou pronásledováni a krveprolití skončí."

NBC připomíná, že Trump loni v říjnu prohlásil, že "plně podpoří porážku, likvidaci a trvalé zničení teroristické skupiny Hamas ze strany Izraele".

Zarážející je, že Trumpův postoj ke Gaze se nijak neliší od postoje Joea Bidena. Barak Ravid na serveru Axios uvádí, že v pondělí přijel do Washingtonu izraelský politik Benny Gantz, člen současného válečného kabinetu. Nebylo mu řečeno, že musí dojít k okamžitému příměří. Nebylo mu řečeno, že Hamás nelze zničit současnou izraelskou taktikou. Představitelé Bílého domu ho prosili, aby do Gazy vpustil více potravin a humanitární  pomoci a zavedl opatření pro jejich bezpečnou distribuci.

Viceprezidentka Kamala Harris a poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan Gantzovi řekli, že nemůže vtrhnout do Rafáhu, aniž by nejprve evakuoval 1,4 milionu palestinských civilistů, a vyjádřili skepsi, že to lze vůbec provést. Neřekli však, že nemůže vtrhnout do Rafáhu, a nenamítali nic proti tomu, aby podruhé etnicky vyčistil milion a půl lidí, aby umožnil tuto vojenskou operaci. Nikdy také nevyhrožovali, že přeruší transfery munice a vojenského vybavení pro izraelské válečné úsilí, což by Biden mohl udělat prostřednictvím jednoho telefonátu.

Jak Trump, Biden a Antony Blinken však souhlasí s cílem Izraele "porazit, rozložit a trvale zničit teroristickou skupinu Hamás". Proto USA neustále vetují rezoluce RB OSN o příměří a zajišťují izraelským představitelům beztrestnost.

To, že se tento cíl zdá washingtonskému blobu věrohodný, vysvětluje, proč americkým představitelům nevadí izraelská totální válka v Gaze. Mohou si přát, aby při sledování tohoto cíle bylo zabito méně než 30 000 Palestinců, většinou civilistů. Mohou si přát, aby fašistická vláda premiéra Benjamina Netanjahua byla ve své taktice obezřetnější a ne tak brutální a aby nedělala USA ostudu. Věří však, že "nelze udělat omeletu, aniž by se nějaká vejce rozbila".

Když se Hilary Clinton, která sdílí smýšlení blobu, v únoru zeptali, zda je šokována vysokým počtem civilních obětí v Gaze, odpověděla: "Samozřejmě, že nejsem šokována, protože to se ve válce stává."

Letec Aaron Bushnell spáchal sebevraždu kvůli hanbě, že se americká armáda podílí na těchto válečných zločinech. Veteráni na protest spálili své uniformy a příslušníci v aktivní službě rozesílají anonymní protestní dopisy.

Mezitím se polovina dospělých Američanů domnívá, že Izrael zašel v Gaze příliš daleko, což znamená, že polovina Američanů má více zdravého rozumu než Trump nebo Biden.

Pokud jde o Trumpa, jako obvykle nic z toho, co řekl, nebyla pravda. Írán nestál za útokem na Izrael ze 7. října a ve skutečnosti byl podle hodnocení CIA zcela zaskočen.

Írán je stále na dně, protože Bidenova vláda ponechala Trumpovy sankce "maximálního tlaku" na Írán v platnosti. Tato politika je nerozumná, protože Írán uvrhla do náruče Ruska, které tak získalo strategickou výhodu v boji proti Ukrajině, a protože být v permanentním válečném stavu s jinou zemí se může snadno zvrtnout ve válku střeleckou. Írán obešel Trumpa tím, že pašoval ropu do Číny, a stejným způsobem obchází i Bidena.

Co se týče zničení hnutí odporu založeného na klanech, jako je Hamás, brutalitou civilního obyvatelstva, v jehož rámci působí, to byl také plán USA pro Taliban v Afghánistánu.


Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1863

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024