Orbán platí kampaň na podporu českých populistů

7. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut
Maďarský autokrat Orbán se v Praze nezapomněl sejít s poslancem Babišem. Bylo to setkání plné úsměvů. Aby ne. Maďarsko zaplatilo v Česku kampaň, která přesně zapadá do Babišova politického marketingu.

Svou náklonností k Orbánovi se Babiš rozhodně netají. Několikrát ho navštívil, dobře pojedli, na plot na maďarsko-srbské hranici se zajeli zkušeným okem podívat. Mají jedno velké společné téma: chrání přece Evropu před zhrubnou nelegální imigrací.
Právě toto téma je jedním z ústředních motivů populistického hnutí Ano ve všech dosavadních kampaních a bude jím nepochybně i nadále. Hovoří pro to fakt, že Češi jsou nelegální imigrací vysoce znepokojeni, ačkoliv se jejich života dotýká minimálně, lépe řečeno takřka vůbec.
Téma začalo dominovat politické diskusi od roku 2015, kdy se média (i vznikající dezinformační scéna) plně orientovala tímto směrem. Vyrostl na něm celý jeden politicko-podnikatelský projekt, Úsvit, dnes SPD. A téma si perfektně podmanilo českou společnost, takže další politické strany a politické kampaně (třeba ta proti Jiřímu Drahošovi před prezidentskou volbou v roce 2018) se více či méně přizpůsobily. Zejména jiný a tehdy stále populárnější politicko-podnikatelský projekt, hnutí ANO s jeho de facto majitelem Andrejem Babišem. Ten srdnatě brání Česko před imigrací od té doby, kdy se ukázalo, že tímto tématem dokáže zaujmout určitou část voličů.
Další dějinné události, od roku 2020 covid a od roku 2022 válka na Ukrajině zdánlivě téma imigrace vytlačily na okraj zájmu. Zdánlivě. Když se totiž podíváte na pravidelně sbírané obsahy české dezinformační scény, zjistíte, že imigrace nikdy neodešla. Stále je (a bude) přítomna v aktualizovaných podobách. Zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině se podařilo téma imigrace dokonale resuscitovat. Jedna z hlavních dezinformačních linií totiž míří na ukrajinské uprchlíky, kteří podle těchto tezí přinášejí do Česka kriminalitu a nemoci a berou Čechům práci, místa ve školách a zneužívají sociálního a zdravotního systému (např. ve výroční zprávě Českých elfů za rok 2023, str. 3, 10 a 14). Fakt, že to tak není, nemůže dezinformační blábolení nijak poznamenat, protože dokonale kopíruje ruskou válečnou propagandu (informace o skutečné kriminalitě Ukrajinců v Ověřovně Českého rozhlasu, dále informace o jejich ekonomickém přínosu Česku ze statistik MPSV).
Takže imigrace jako téma dobře prosperuje, jelikož v Češích zjevně vyvolává strach. Jak to souvisí s Orbánem a jeho pomocí populistům, zejména Babišovi? Jednoduše. Maďarská vláda si v roce 2023 vyzkoušela, jaké to je přímo se vměšovat do politických záležitostí svých partnerů v EU a NATO. Server Vsquare přinesl statistiku o tom, jak Maďarsko, a to přímo z rozpočtu kabinetu premiéra, platilo nejen v Česku, ale i na Slovensku, v Polsku, Německu, Rakousku, Itálii a Belgii video kampaň, ve které znovu přihřívá téma hrozby imigrace. Podle uvedené statistiky měla jen v Česku obě videa v součtu minimálně 1 700 000 shlédnutí (vůbec nejvíce ze všech zemí).
Nakolik tato kampaň ovlivnila postoje české společnosti, není jasné. Faktem je, že její načasování korespondovalo s parlamentními volbami na Slovensku. Dle zjištěných informací v článku totiž maďarská vláda spustila kampaň dva dny před slovenskými volbami, tedy v době, kdy je na Slovensku zákonem zakázáno šířit politickou reklamu. Počet zhlédnutí videí se rovná zhruba třetině slovenské populace, což samozřejmě nemusí znamenat, že třetina populace videa viděla. Určitě to bylo méně lidí, nicméně odehrálo se to těsně před volbami. Z tohoto úhlu pohledu šlo o jednoznačný pokus ovlivnit nejen společenskou diskusi, ale přímo politické rozhodování. A v čí prospěch? Samozřejmě slovenských populistů, kteří téma imigrace zneužívají k vyvolávání obav stejně, jako ti čeští. Jen pro pořádek připomeňme, že premiérem je nyní slovenský populista Fico. A ještě pro pořádek připomeňme, že stejně tak dva dny před volbami obletěl slovenský internet deep fake, podle kterého se chystá Progresívne Slovensko manipulovat výsledky voleb.
Jestli existují nějaké jistoty, pak mezi ně nepochybně patří, že čeští populisté, včetně Andreje Babiše, budou před parlamentními volbami v roce 2025 opět zneužívat téma imigrace, stejně jako tomu bylo v roce 2021. Vzhledem k tomu, že současná česká vláda žádným způsobem neprotestovala proti tom, že se premiér jiné země prostřednictvím digitálních nástrojů vměšuje do vnitřních politických záležitostí Česka, dá se očekávat opakování na Slovensku úspěšně odzkoušeného modelu. A jestli existují velké pravděpodobnosti, Orbán v té době bude ve třetím roce svého dosavadního mandátu, s velkou ochotou dělat k podrážení nohou partnerů v EU a NATO ve prospěch prokremelských populistů vše, co mu demokratické země dovolí.
Zatím se zdá, že jsme ochotni si nechat od maďarského autokrata, který svou zemi zatáhl hluboko do minulosti a významně ohrozil její budoucnost, štípat špalky na hlavě. A to nepochybně vyloudí na Babišově tváři spokojený úsměv vždy, když Orbána potká. Už se těší, jak zase hezky povečeří v roli dvou „vládců“.

1
Vytisknout
2892

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024