USA chtějí, aby Turecko uhradilo náklady na chod UNRWA

7. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle serveru Middle East Eye američtí představitelé tajně vyzvali Turecko, aby navýšilo financování UNRWA krátce poté, co Washington pozastavil vlastní financování této organizace v souvislosti s nepodloženými izraelskými obviněními, že se 12 z 13 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze podílelo na útocích ze 7. října.

Tato zpráva odhaluje velký rozdíl mezi veřejným a soukromým sdělením Bidenovy vlády o UNRWA, kterou Izrael dlouhodobě obviňuje z vazeb na Hamás. Bílý dům se připojil k veřejnému křížovému tažení Izraele proti této organizaci, což vedlo několik dalších západních zemí k přerušení jejího financování, píše Connor Echols.

Tento pokles finančních prostředků hrozí dalším zhoršením humanitární krize v Gaze, kde se kvůli izraelské blokádě rychle šíří hladomor. Představitelé UNRWA tvrdí, že bez nového financování budou muset do dubna svou činnost ukončit.

Toto odhalení naznačuje, že američtí představitelé jsou ohledně údajné spoluúčasti UNRWA na 7. říjnu opatrnější, než bylo dříve známo. Americké zpravodajské agentury údajně považují obvinění proti 12 zaměstnancům za "věrohodná", ale toto hodnocení je málo důvěryhodné.

Američtí představitelé údajně také požádali Turecko, aby přimělo země Perského zálivu k poskytnutí peněz na zaplnění finanční mezery, ačkoli není jasné, zda USA někdy přímo požádaly státy Perského zálivu o takový krok.

Podle deníku Wall Street Journal USA také nebyly ochotny nebo schopny potvrdit izraelská tvrzení, že řada dalších charitativních organizací souvisejících s Gazou je skutečně řízena Hamásem. Částečně jejich váhavost pramení ze skutečnosti, že stejně jako v případě UNRWA izraelští představitelé očekávají, že jejich protějšky přijmou obvinění předložená bez seriózních důkazů.

UNRWA nyní tvrdí, že to málo důkazů, které Izrael o svých zaměstnancích poskytl, pochází z "mučení a špatného zacházení" vedoucího k vynuceným přiznáním, která jsou notoricky nespolehlivá. "Falešná přiznání byla použita k dalšímu šíření dezinformací o agentuře v rámci pokusů o rozbití UNRWA," prohlásil mluvčí organizace.

Tato rostoucí nedůvěra vůči izraelským tvrzením může být jedním z důvodů, proč se Evropská unie koncem minulého týdne rozhodla obnovit financování UNRWA, což je krok, který prozatím udrží tuto humanitární skupinu nad vodou. Vede to však také ke zřejmé otázce: Proč prezident Joe Biden stále veřejně uznává tvrzení Izraele o této organizaci jako věrohodná?

Jedním z možných vysvětlení je domácí politika. Mnozí členové Kongresu jsou vůči UNRWA dlouhodobě skeptičtí kvůli dlouholetému odporu Izraele vůči této organizaci, která podle zarytých sionistů udržuje konflikt tím, že uděluje status uprchlíka několika generacím Palestinců narozených v uprchlických táborech. Současný návrh důležitého zákona o vojenské politice USA by zabránil jakémukoli financování UNRWA a republikáni ve Sněmovně reprezentantů doufají, že se jim podaří přivést ředitele organizace do Kongresu, aby byl vyslýchán v souvislosti s obviněními Izraele vůči jeho bývalým zaměstnancům.

Bílý dům však má politické krytí, pokud se ho rozhodne využít. Právě minulý týden vyzvalo 50 demokratů ve Sněmovně reprezentantů své kolegy, aby schválili financování UNRWA s cílem zmírnit humanitární krizi v Gaze.

Vzhledem k tomu, že v Gaze nastává hladomor, bude se Biden muset rozhodnout, zda je ochoten čelit Kongresu a izraelským představitelům, aby se zvýšila pomoc a zabránilo se další katastrofě. Podle Matthewa Hollingwortha ze Světového potravinového programu, který působí i v Gaze, je nyný čas naprosto klíčový.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

 

1
Vytisknout
1821

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024