Bude australský premiér prvním západním politikem, který před stane před Mezinárodním trestním soudem (ICC) kvůli spoluvině na izraelské genocidě v Gaze?

7. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Australský premiér Anthony Albanese je jedním z několika západních představitelů, kteří v uplynulých pěti měsících poskytovali politickou a materiální podporu izraelské vládě a armádě, jež při bombardování Gazy zabila více než 30 000 lidí. V pondělí se stal prvním západním politikem, který byl doporučen Mezinárodnímu trestnímu soudu k vyšetřování za "spoluúčast na genocidě", informuje Julia Conley.

Více než stovka právníků podpořila předání žaloby podle článku 15 Římského statutu. Argumentovali tím, že Albanese stejně jako členové jeho kabinetu a parlamentu, poskytli Izraeli "rétorickou podporu ve svých veřejných prohlášeních, tiskových konferencích a projevech" a také materiální pomoc, jak uvedla advokátka Sheryn Omeri v pořadu ABC News Breakfast.

Omeri sdělila, že pomoc, kterou Austrálie poskytla zejména od doby, kdy Izrael začal útočit na Gazu, spočívala ve vývozu náhradních dílů pro stíhačky F-35 a také ve zprostředkování vojenského zpravodajství.

Albanese sice nedávno vyzval Izrael k respektování mezinárodního práva, ale od 7. října 2023 uplynulo již několik měsíců a od té doby premiér jen zřídka vyzval Izrael ke zdrženlivosti a respektování předběžných opatření Mezinárodního soudního dvora (ICJ).  

V 92stránkovém dokumentu sestaveném právním týmem je uvedena řada konkrétních způsobů, jakými Albanese a další australští politikové jednali jako spoluviníci genocidy - například:  

    Zmrazení finančních prostředků ve výši 6 milionů dolarů UNRWA uprostřed humanitární krize na základě nepodložených tvrzení Izraele;

    poskytování vojenské pomoci a schvalování vývozu obranných prostředků do Izraele, které by mohly být použity Izraelskými obrannými silami (IDF) při páchání genocidy a zločinů proti lidskosti;

    nejednoznačné rozmístění australského vojenského kontingentu v regionu, jehož umístění a přesná úloha nebyly zveřejněny, a

    povolení Australanům, ať už výslovně, nebo nepřímo, cestovat do Izraele, aby se připojili k IDF a účastnili se jejich útoků na Gazu.

"Římský statut stanoví čtyři způsoby individuální trestní odpovědnosti, z nichž dva jsou klasifikována jako spoluvina," vysvětluje Omeri ve svém prohlášení.

Albanese spolu s americkým prezidentem Joem Bidenem, britským premiérem Rishi Sunakem a německým kancléřem Olafem Scholzem patří k západním představitelům, kteří opakovaně obhajovali akce Izraele v Gaze - navzdory genocidnímu záměru vyjádřenému v četných veřejných prohlášeních izraelských představitelů.

Biden byl v lednu zažalován u federálního soudu za údajnou "spoluúčast na rozvíjející se genocidě páchané izraelskou vládou". Tento případ stále prochází odvolacím řízením v USA.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

-1
Vytisknout
1986

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2024