Izraelci mučí a týrají palestinské vězně. Bijí je na genitáliích

6. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Reportérka, Channel 4 News, úterý 5. března 2024, 19 hodin:  Úleva větší než radost z toho, že se zase mohl uvidět svou rodinu. Jako nenásilný palestinský aktivista v Betlémě byl Munther Amira  za posledních 35 let čtyřikrát zadržen Izraelci, ale tentokrát to bylo jiné.


 "Prostě mi vzali všechno oblečení. Byl jsem nahý. Tak mi řekli jalla, začneme s večírkem.

A uděláme si pár fotek. A oni. Přinutili mě vstát a dělat nahý dřepy. A pokaždé jsem musel takhle roztáhnout nohy. A pokaždé někdo přišel zezadu a vrazil do mě, abych otevřel roztáhl nohy, a začali se smát, říkat 'Jen se na něj podívejte' a já nevím, jestli fotili, nebo ne. Ale dělali se mnou tuhle párty."


Reportérka: Býval to velký chlap, ale za dobu, co byl mimo vězení, zhubl o 33 kilo. Říkal, že v cele pro pět lidí bylo 13 mužů. Zadržovali mu léky a čtyřikrát ho zbili. Amirovi  nebylo nikdy sděleno, proč byl loni v prosinci zadržen, ani proč byl minulý týden propuštěn bez soudu.

Munther Amira: "Nebyl jsem toho součástí. Víte, útoku 7. října. Jen jsem pozvedl hlas a apeloval na  všechny lidi, aby zastavili tu šílenou válku z obou stran."

Reportérka: Hamás ani izraelské obranné síly tento vzkaz nevyslyšely. IDF bojují v Gaze částečně za účelem záchrany rukojmích zajatých Hamásem. Zajímají také zajatce.


Videa, jako je toto, jsou hojně šířena. IDF nám řekly, že jednají v souladu s izraelským a mezinárodním právem, a respektují  práva zadržovaných, ale izraelští vojáci pořídili videa, která vypadají jako trofejní a na nichž se ukazují, jak ponižují Gazany, které zadržují:



Tala Nasser, lidskoprávní organizace: "Dochází k brutálnímu bití všech,  bití na genitáliích zadržených. Mnoho zadržených, kromě samozřejmě zadržených žen, víte, jedna z propuštěných vězeňkyň  má stále zdravotní problémy kvůli tomu bití, které tam bylo. Takže oni záměrně bijí vězně na soukromých partiích, protože vědí, že to  ty palestinské zadržené poníží."



Reportérka:  Ne všechno je to nové, ale od 7. října se údajné týrání zvýšilo. Marván Barghútí, vězněný 22 let a považovaný mnoha Palestinci za jejich Nelsona Mandelu, je nyní na samotce. Jeho právník řekl jeho synovi, že mu bylo odepřeno světlo a voda.

"Jeden z dozorců mu řekl, aby dal ruce za záda. Když odmítl, donutil ho dát ruce za záda a víme, že si vykloubil rameno. Chtějí ukázat všem vězňům, že když dokážeme ponížit vašeho vůdce, můžeme mít kontrolu nad vámi všemi."

Reportérka: Barghútí slavně odmítl uznat izraelský soud, který ho v roce 2004 odsoudil za vraždu. Vždy tvrdil, že je proti zabíjení civilistů. V roce 2006 jsem s ním dělala rozhovor v jeho vězeňské cele. Bylo to naposledy, kdy mu bylo dovoleno hovořit s jakýmikoli médii.

Barghútí v roce 2006:   "Izrael považuje každého, kdo se staví proti okupaci, za teroristu, a to není pravda."

Reportérka:  Izraelci pravidelně demonstrují  za svobodu svých rukojmích zajatých 7. října a držených v Gaze. Za vězněné Palestince nikdo nedemonstruje.  V případě příměří by mělo dojít k jejich výměně za palestinské vězně. Pro Palestince držené v izraelských věznicích nemůže tento den přijít dost brzy.


Reportérka: Špatnou zprávou je, že jak pro zadržené Palestince,i izraelské rukojmí je, že jednání o příměří v Káhiře se zřejmě nevyvíjejí dobře. Obě strany, Izraelci i Hamás, se navzájem obviňují z nedostatečného pokroku a zároveň roste zuřivost ohledně sexuálních útoků.

Zvláštní zpravodajka OSN  pro sexuální trestné činy v konfliktu, přišla se zprávou, v níž jsou jasné a přesvědčivé informace, že Hamás během útoku 7. října znásilňoval, včetně skupinového znásilňování, izraelské ženy a existuje možnost, nebezpečí, že některé z těchto zadržovaných žen mohou být stále vystaveny sexuálnímu zneužívání.

Dále tato zpravodajka OSN uvedla, že obdržela zprávy o sexuálním napadání palestinských žen v izraelských věznicích. To nyní vyšlo současně se zprávou jiné agentury OSN. NRWA, která uvádí, že někteří její zaměstnanci byli v Gaze zadrženi a byli vystaveni mučení, sexuálnímu napadání a dalším hrozným druhům krutosti a zneužívání ze strany izraelských vojáků. To tvrdí UNRWA.

Pokud k těmto zvěrstvům dochází, ukazuje to, že k nim dochází pouze tehdy, pokud dehumanizujete nepřítele nebo lidi, které za nepřítele považujete. A v tomto konfliktu k takovému odlidštění dochází v děsivém měřítku.


 

1
Vytisknout
2180

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2024