Severokorejský prezident chce "urychlit" válečné přípravy

29. 12. 2023

čas čtení 2 minuty
Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval svou stranu, aby byla na výročním zasedání na konci roku lépe připravena na konflikt. Kim již dříve varoval, že Severní Korea provede odvetný jaderný útok, pokud bude vyprovokována.

Severokorejská státní média ve čtvrtek uvedla, že vůdce Kim Čong-un vyzval svou stranu, aby "urychlila" válečné přípravy, včetně jaderného programu, aby čelila konfrontačním krokům USA.

Kim požádal stranu, aby "dále urychlila válečné přípravy" napříč sektory, jako jsou jaderné zbraně a civilní obrana, uvedla korejská ústřední tisková agentura.

"On (Kim) stanovil vojenské úkoly pro lidovou armádu a zbrojní průmysl, jaderné zbraně a sektor civilní obrany," uvedla KCNA.

KCNA také uvedla, že Kim hovořil o budoucnosti vztahů se Soulem, aniž by uvedla více podrobností.

Uvedl to na probíhajícím zasedání Dělnické strany na konci roku, kde pravděpodobně odhalí zásadní politická rozhodnutí pro rok 2024. Experti tvrdí, že se očekává, že Severní Korea přijde s plánem na posílení své jaderné útočné kapacity a rozšíření spolupráce s Ruskem a Čínou.

Na stranickém zasedání na konci loňského roku Kim vyzval k "exponenciálnímu zvýšení jaderného arzenálu země".

Jaderné plány

Před týdnem Kim varoval, že Severní Korea v případě vyprovokování provede odvetný jaderný útok.

Tento krok naznačuje, že Severní Korea bude prozatím pokračovat ve zbrojních testech, aby modernizovala svůj jaderný arzenál. Někteří experti však tvrdí, že Kim doufá, že posílený arzenál využije jako páku v diplomacii s USA.

Severní Korea v poslední době zintenzivnila zbrojní testy. Pchjongjang letos úspěšně vypustil průzkumný satelit a otestoval nejpokročilejší mezikontinentální balistickou raketu (ICBM) ve svém arzenálu.

V dřívějším prohlášení z tohoto týdne Kim definoval rok 2023 jako "rok velkého obratu a velkých změn", ve kterém Severní Korea zaznamenala "vítězství, která jí otevřela oči".

Zvýšené obavy

To vyvolalo obavy ve Spojených státech a Jižní Koreji, které nedávno uspořádaly druhé zasedání své Jaderné poradní skupiny ve Washingtonu, kde diskutovaly o možnostech jaderného odstrašení v případě konfliktu s Pchjongjangem.

Pchjongjang vydal ostré prohlášení proti Washingtonu, v němž tvrdí, že USA jsou zodpovědné za to, co nazval "předzvěstí jaderné války".

Pchjongjang také kritizoval krok Washingtonu zahrnout nepředvídané jaderné události do společných cvičení a označil to za otevřenou hrozbu potenciálního použití jaderných zbraní proti KLDR. Slíbil, že připraví blíže nespecifikovaná "ofenzivní protiopatření".

Kim se odmítá vrátit k diplomacii s USA od roku 2019, kdy ztroskotaly rozhovory s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem kvůli otázce sankcí vůči Severní Koreji.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2003

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2024