Klíčovou roli při vyzbrojování Hamásu sehrály tunely z Egypta

3. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Izraelské obranné síly (IDF) 26. října potvrdily, že Hamás před útokem ze 7. října pašoval zbraně a munici tunely pod hranicí Egypta a Gazy. Teroristé údajně převáželi materiál pod Filadelfskou cestou, úzkým pozemním koridorem, který odděluje Egypt od pásma Gazy. Pašerácká operace Hamásu se odehrála v době, kdy izraelské letectvo pokračovalo v útocích na íránské dodávky zbraní v Sýrii a Libanonu. Nyní se šíří obavy, že by teroristé mohli uprchnout do Egypta stejnou podzemní sítí.

Expertní analýza

"Spojené státy dlouho zavíraly oči před íránským pašováním přes Egypt, které vyzbrojilo, vybavilo a vycvičilo Hamás. Stejně jako u všeho, co následovalo po 7. říjnu, potřebujeme přehodnotit náš pohled na hranici mezi Egyptem a Gazou a na to, jak budeme spolupracovat s Egypťany na uzavření nelegálních pašeráckých tras." – Richard Goldberg, hlavní poradce FDD.

"Pašerácké tunely Hamásu pod Filadelfskou cestou představují pro Izrael dvě výzvy, protože umožňují nezákonný tranzit zbraní do Gazy a mohou usnadnit útěk vůdců Hamásu, čímž se vyhnou izraelskému zadržení nebo útokům." – Joe Truzman, výzkumný analytik časopisu Long War Journal.

"Izrael dal jasně najevo, že jedním z hlavních cílů války je demilitarizace Gazy. Pokud chce Egypt vidět konec války, měl by neutralizovat tunely, které poskytovaly kritickou tepnu pro dodávky zbraní Íránem podporovaným teroristickým organizacím v Gaze. Káhira musí také zajistit, aby vůdci Hamásu nepoužívali tyto tunely jako únikový východ, aby se vyhnuli následkům svých zvěrstev." – Enia Krivine, vrchní ředitelka Izraelského programu FDD a Národní bezpečnostní sítě.

Síť tunelů Hamásu

Hamás využívá síť tunelů k přepravě vojenských prostředků, skladování zásob a výcviku personálu v naději, že se vyhne odhalení IDF. Podzemní labyrint se rozprostírá stovky kilometrů a vine se pásmem Gazy a hranicemi s Egyptem a Izraelem. Rukojmí, kterého Hamás osvobodil 23. října, popsal síť pod Gazou jako "pavučinu".

Podle odhadů IDF stojí vykopání každého tunelu 3 miliony dolarů. Tunely jsou vysoce sofistikované, vybavené telefonními linkami a elektřinou.

Během války v Gaze v květnu 2021 IDF údajně zničila téměř 120 km podzemní sítě Hamásu. Jahjá Sinvár, vůdce Hamásu v pásmu Gazy, po válce tvrdil, že skupina vlastní více než 500 kilometrů tunelů a že Izrael v nejlepším případě "zničil jen 20 % tunelů".

Přeshraniční převaděčství

Kromě toho, že tunely mezi Egyptem a Gazou usnadňují teroristickou činnost, po léta usnadňovaly nezákonný obchod. Zločinci využívají podzemní cestu k přepravě drog a zboží denní potřeby do pásma Gazy.

Za vlády bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího Káhira mlčky umožňovala Hamásu, Palestinskému islámskému džihádu a dalším špatným aktérům využívat systém tunelů. Káhira zakročila proti podzemní síti poté, co v roce 2013 převzal moc současný prezident Abd al-Fattáh as-Sísí.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2493

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2023