Nová válka v Náhorním Karabachu: Protestující zablokovali ruské velvyslanectví v Jerevanu

20. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Demonstranti u ruského velvyslanectví v Jerevanu rozvinuli velkou vlajku Náhorního Karabachu a zablokovali vstup do budovy diplomatické mise.

Zpravodajský web "Kavkazský uzel" oznámil, že Ázerbájdžán ohlásil provedení protiteroristické operace v Náhorním Karabachu s cílem odzbrojit a stáhnout formace arménských ozbrojených sil. Podle prvního vyjádření ombudsmana v Náhorním Karabachu byli v důsledku ostřelování zabiti dva civilisté a desítky jich byly zraněny, včetně nejméně osmi dětí. Obyvatelé Jerevanu v kanceláři OSN v Arménii požadovali vyslání mírových sil do Náhorního Karabachu a dosáhli setkání se zástupci organizace.

Aktivisté shromáždění před ruským velvyslanectvím v Jerevanu požadovali, aby ruské mírové jednotky v Náhorním Karabachu splnily své závazky, hlásí korespondent webu "Kavkazský uzel".

Podle aktivistů se na velvyslanectví shromáždilo asi 200 až 300 lidí. Policie uzavřela budovu diplomatické mise a demonstranti rozvinuli velkou vlajku Náhorního Karabachu, která blokovala vstup na velvyslanectví. Nikdo z velvyslanectví se s demonstranty nesetkal, velvyslanec byl podle aktivistů předvolán na arménské ministerstvo zahraničí.

Mnohem větší počet demonstrantů se shromáždil před budovou arménské vlády. Tam bezpečnostní síly použily proti demonstrantům ochromující granáty.

Zdroj na ruském velvyslanectví potvrdil ruské tiskové agentuře, že aktivisté budovu zablokovali. Podle něj byl zablokován nejen hlavní vchod, ale i zadní, uvedla agentura TASS.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3032

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023