Rusko: "Sankce nefungují!" (Je to pitomost.)

21. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
Někteří lidé na internetu tvrdí, že sankce proti Rusku nefungují, že obcházení sankcí je činí spornými. Zdá se, že je módní citovat obchodní statistiky se středoasijskými zeměmi, aby poskytly údajné důkazy pro toto tvrzení, píše Sven Ortmann.

Nebudu veřejně hádat, proč to tito lidé dělají, nebo jaké jsou jejich zdroje příjmů. Místo toho ekonom ve mně shledal téma poněkud zajímavým z analytického hlediska:

Předpokládejme, že chcete koupit ojeté auto. Trávíte čas prohlížením nabídek na internetu, jezdíte k prodejcům automobilů, diskutujete s přáteli, nakonec cestujete ke konkrétnímu prodejci a skutečně od něj kupujete ojeté auto za 10 000 měnových jednotek.

Jaké byly náklady na tento nákup? Předpokládám, že průměrný ekonomický laik řekne, že to bylo 10 000 měnových jednotek. Průměrný ekonom by se měl stydět, pokud dal takovou odpověď. Ekonomové znají koncept transakčních nákladů. Všechny tyto další aktivity kolem nákupu ojetých automobilů způsobily transakční náklady. Měnové jednotky a čas byly vynaloženy na tento obchod nad rámec kupní ceny.

Nyní se podívejme na hypotetický případ stroje za 250 000 měnových jednotek, který byl zakoupen od západní společnosti ruskou společností prostřednictvím prostředníka v nějaké třetí zemi. Tento nákup má dlouhý krysí ocas dodatečných transakčních nákladů; prostředníci, úplatky, dodatečné náklady na dopravu, větší časové zpoždění, další rizika.

Takže víme jistě, že obcházení takových sankcí uvaluje na Rusko další ekonomickou zátěž.

Ekonomové navíc znají koncept zvaný cenová elasticita poptávky. Obvyklým případem je, že v případě zvýšení ceny bude nakoupeno méně zboží. Opak je tak velmi vzácný, že tyto podivné případy mají své vlastní jméno.

Představte si náhradní díl za 10 € pro stroj za 250 000 €. Jeho cena by se mohla ztrojnásobit a kupoval by se stejně často. Představte si, že cena stroje se zvýší z 250 000 € na 750 000 € a prodané množství prudce klesne.

Jaký je tedy dopad dodatečných transakčních nákladů na produkty, které Rusko chce dovážet ze Západu? Množství se touto změnou sníží, protože mnoho dováženého zboží má cenovou elasticitu poptávky, což znamená méně nákupů s vyššími nákupními náklady. Navíc Rusko nejenže dostává méně, ale platí více za kus.

Jednalo se o analýzu "ceteris paribus". Zvažovali jsme, jak se výsledek změní, pokud se změní jedna vstupní proměnná. Celkový výsledek může být ovlivněn trilionem vstupních proměnných a ostatní mohou samozřejmě převážit vliv této jedné vstupní proměnné. Obchodní statistiky chudých zemí mají hodně statistického šumu. Může to mít silný vliv na menší objem obchodu a konečným výsledkem všech vstupních proměnných může být ještě nějakou dobu nárůst obchodu.

Určitá vstupní proměnná je však v poslední době velmi silná; inflace. Dav pokřikující "Sankce nefungují!" se nesnaží přesvědčit lidi o jejich názoru pomocí obchodních statistik, které byly opraveny o inflaci, problémy se směnnými kurzy nebo dokonce o věci jako populace a ekonomický růst. Od seriózního odborníka na ekonomii by se očekávalo, že tak učiní, pokud by navrhl článek na toto téma k recenzované publikaci. Ne, tento vysoce názorový dav používá relativně krátkodobé a hrubé obchodní statistiky (nic jako "od roku 1991", žádné "skutečné", žádné "na hlavu", žádné "% HDP").

Zkrátka; nepůsobí v oblasti šíření informací. Jedou v propagandistickém byznysu.

Abych to zkrátil; sankce nefungují tak absolutně, jak je požadováno, ale bolí. Režim sankcí lze upravit a ten se může stát ještě více omezujícím, alegorickou anakondou škrtící agresorský stát. Kvalita života v Rusku však příliš neklesne. Případy Kuby a Íránu ukazují, že země se slušnými přírodními zdroji, se štěstím, může udržet přežití režimu a nízkou úroveň spotřeby po celá desetiletí, navzdory přísným sankcím.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3377

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023