NASA potvrdila, že letos byl nejteplejší červenec v historii

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
 

Na začátku tohoto týdne oznámila společnost Nasa, že v červenci 2023 byla zaznamenána nejvyšší globální teplota pro tento měsíc od roku 1880. Byl to také nejteplejší měsíc v historii.

Na celém světě  byl červenec o 0,24 °C teplejší než kterýkoli jiný v záznamech agentury Nasa a o 2,1 °C teplejší než klimatický průměr z let 1951-80.

 
Údaje zahrnují pozorování teploty mořské hladiny a přízemní teploty vzduchu. Před výpočtem výsledků se surové údaje analyzují, aby se odstranila případná zkreslení, například zkreslení způsobená městskými oblastmi a prostorovými odchylkami.

Tato pozorování jsou ovlivněna fází El Niño ve východním Tichém oceánu, která se začala rozvíjet v květnu. Oteplování mořské hladiny přispívá ke globálním teplotám.  El Niño však přispívá k meziroční proměnlivosti globálních teplot jen malou měrou.

Podle záznamů Nasa se předchozích pět nejteplejších červenců odehrálo v posledních pěti letech. Patřila k nim i vzácná fáze trojího La Niña, kdy se teplota povrchu moře ochlazovala tři roky po sobě, což ukazuje na významný vliv klimatických změn na červencové teploty.

V souvislosti s častými zprávami o požárech vypukl tento týden na Kanárských ostrovech ničivý požár, jehož závažnost ještě zhoršila vyprahlá krajina způsobená nedávnou vlnou veder v Evropě.

Požár, který vypukl v úterý večer, se rozšířil po strmých zalesněných oblastech na severovýchodě Tenerife, přičemž příjezd hasičů zdržoval náročný terén.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Španělské úřady evakuovaly asi 150 lidí ze šesti vesnic a uzavřely sopku Mount Teide, oblíbenou turistickou atrakci.

0
Vytisknout
2862

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023