Ruský "generál Armageddon" odvolán ze služby, držen v domácím vězení

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Sergej Surovikin nesmí opustit svůj byt a bylo mu řečeno, aby mlčel, dokud na něj nezapomenou, říkají místní média.

Ruský generál Sergej Surovikin, považovaný za spojence exilového šéfa Wagnerovy organizace Jevgenije Prigožina, byl odvolán ze své vedoucí role ve válce Moskvy na Ukrajině a je v domácím vězení, podle zpráv kolujících mezi ruskými vojenskými blogery a médii.

Blog VChK-OGPU, který je považován za blízký ruským bezpečnostním silám, v neděli večer oznámil, že Surovikin je nyní "v jakémsi domácím vězení", kdy nemůže opustit byt, ve kterém je držen, ale byly mu povoleny návštěvy, včetně několika jeho podřízených.

Surovikin, pro své agresivní vojenské strategie v Čečensku a Sýrii známý jako "generál Armageddon", nebyl viděn na veřejnosti od Wagnerova pochodu na Moskvu v červnu, poté, co se objevily zprávy, že věděl o Prigožinově plánované vzpouře.

"Neexistuje žádné oficiální vyšetřování, ale Surovikin strávil dlouhou dobu v limbu odpovídáním na nepříjemné otázky," uvedla VChK-OGPU a dodala, že generálovi bylo doporučeno, aby zůstal pod radarem, aby byl "zapomenut". Blog citoval osobu obeznámenou se situací a uvedl, že rozhodnutí o konečném osudu Surovikina "musí být přijato jednou osobou, a čím déle to bude trvat, tím více tato osoba vychladne" - s odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zpráva přišla jen několik dní poté, co Viktor Sobolev, bývalý ruský generálporučík, který nyní sedí jako poslanec ve Státní dumě, řekl News.ru, že Surovikin byl odvolán ze své funkce velitele kremelských sil na Ukrajině.

Sobolev také naznačil, že Surovikin by se nakonec mohl vrátit, a řekl ruskému zpravodajskému serveru, že generál by mohl být užitečný pro armádu později, pokud se nezjistí, že se dopustil vážných prohřešků.

Kreml dosud neučinil oficiální veřejné prohlášení o místě pobytu Surovikina ani zprávy o tom, že předem věděl o Wagnerově vzpouře, pouze se odvolává na "spekulace a obvinění", když je reportéři vyšetřují ohledně jeho zmizení.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2720

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023