Tisková zpráva

Ne ekologické destrukci v tureckém Akbelenu!

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Zatímco masakr stromů iniciovaný YK Energy, dceřinou společností Limak Holding a IC Holding, za účelem rozšíření těžební oblasti v Akbelenském lese v İkizköy, okres Muğla, probíhá již několik dní, pořádkové síly tvrdě zasahují proti lidem, kteří chtějí masakru zabránit.

Od roku 2019 byl les Akbelen vyhlédnut k likvidaci kvůli rozšíření lokality hnědouhelného dolu, který poskytuje palivo pro tepelné elektrárny Yeniköy-Kemerköy. Spolupráce vlády a kapitálu, která dva roky připravovala své ekologicky destruktivní plány zneužívala požárů, které v kraji vypukly v roce 2021 a pokračovala v kácení stromů, které požár nemohl poškodit. To vše pod ochranou Generálního ředitelství lesního hospodářství. Obyvatelé İkizköy/Akbelen a Obránci života však 17. července 2021 zahájili hlídku na obranu Akbelenského lesa a byli ve střehu po celé dva roky! V pondělí 24. července 2023 ráno začala opět kácet stromy vláda ve spolupráci s kapitálem, oni kraj každé dva roky kontrolují.

Podle článku 169 [turecké] Ústavy: "Není dovolena žádná činnost nebo jednání, které může poškodit lesy". [Navzdory tomu -] nezákonné vybíjení našich lesů pro zisk podniků, které jsou spolupracovníky Erdoğana a režimu despotů, je tolerováno. Destrukce ekologických systémů kvůli rentě a zisku, zejména uprostřed hrozby klimatické krize, ukazuje, že neoliberální chamtivost po zisku je hlavní motivací Erdoğanova režimu.

Nedovolíme, aby byly olivové háje a zemědělské oblasti patřící lidem v lese Milas Akbelen, pohoří Silopi Cudi, Hatay Dikmece, otevřeny k pronájmu a ponechány divokému drancování kapitálu. Podporujeme spravedlivý boj vesničanů z Akbelenu za to, aby společné dědictví všech živých bytostí, matka příroda, nebylo předáno hledačům renty a lupičům!

 

 

Dělnická strana Turecka (TİP) - ČR/SR

Türkiye İşçi Partisi, také Strana tureckých pracujících

0
Vytisknout
3290

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023