Rusko je "odsouzeno" opakovat ekonomické omyly pozdního SSSR

23. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Kreml oživuje sovětskou ideologii, ale zdůrazňuje, že nebude "opakovat minulé ekonomické chyby" a že Rusko zůstane tržní ekonomikou. Jenže sovětské ekonomické principy se v Rusku znovu vynořují, s potenciálně katastrofálními důsledky.

Mezi těmito revivaly jsou manipulace statistiky, nepraktické rozvojové plány, povrchní růst příjmů prostřednictvím obětování investic, prvky státního plánování a zjevné případy svévolného vymáhání finančních prostředků od podniků a obyvatelstva.

Dokonce i ti, kteří naznačují, že Ruská federace je z ideologického hlediska stále více podobná pozdnímu Sovětskému svazu, stejně jako Kreml trvají na tom, že "ekonomická politika je posledním rozlišovacím faktorem". Jenže od rozšířené invaze na Ukrajinu i ta začala erodovat.

Západ si byl vědom toho, že publikované sovětské údaje jsou falešné, ovšem předpokládal, že přesná čísla kolovala na ministerstvech a sekretariátech. Ale sovětská vláda se při přijímání zásadních rozhodnutí opírala o táž oficiálně zveřejněná data. A v důsledku toho se rozhodovala špatně.

Spojené státy Státy v roce 2002 prohlásily Rusko za tržní ekonomiku, ale zbavily ho toho označení v roce 2022 vzhledem k rostoucímu rozdílu mezi tržními principy a ruskou praxí, zejména pokud jde o potlačování údajů nebo jejich přímé falšování, jež dovolují Kremlu vznášet nepodložená tvrzení.

Ztráta toho statusu může stát Rusko jeho mezinárodní reputaci, což bude mít důsledky samo o sobě. Ale nedodržení tržních principů a návrat k těm sovětským, jak to nyní Kreml dělá, by mohlo v delším výhledu ohrozit další existenci Ruska jako životaschopného státu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4446

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023