Oligarchická vila v Kitzbühlu pro Putinovu dceru

23. 6. 2023

čas čtení 4 minuty
Interní dokumenty naznačují, že Putinův důvěrník Arkadij Rotenberg financoval nákup vily v Kitzbühlu. Dům využívala i Putinova dcera, upozorňují Maria Retter, Fabian Schmid, Carina Huppertz, Bastian Obermayer, Frederik Obermaier, Timo Schober a Graham Stack.

Po několika vteřinách hospodyně opět zabouchne dřevěné vstupní dveře domu na Oberleitenweg 31b. Krátce nato se hlídka pomalu přibližuje k reportérům STANDARDu. Cizinci zde nejsou vítáni a novináři rozhodně ne. Když se zeptáte, volají policii.

Otázky jako: Kdo stojí za kyperskou skořápkovou společností Wayblue Investments Limited, která podle veřejných rejstříků vlastní nemovitost na adrese Oberleitenweg 31b v Kitzbühelu? A kdo vlastně bydlí ve dvoupatrové chatě? Pověsti jsou v sousedství známy již dlouhou dobu: nejstarší dcera Vladimira Putina Maria Voroncovová zde prý pravidelně trávila čas, a to i se svým tehdejším partnerem a jejich synem. To je velká sláva i pro Kitzbühel.

Vlastnictví vily v prestižní lokalitě je však záhadou i pro úřady. Ani ministerstvo vnitra, ani město nevědí, komu vlastně dům na úpatí Kitzbühelského rohu patří. I když již existují náznaky a vyšetřování.

Rotenbergovy spisy, společné vyšetřování Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ruského exilového média "Istories", STANDARD a mnoha dalších mezinárodních partnerských médií, jako je SPIEGEL, nyní odhalují, komu lze připsat Kitzbühelskou vilu: Arkadiji Rotenbergovi, příteli z dětství a blízkému důvěrníkovi Vladimira Putina. Na Rotenberga uvalily EU a USA sankce od roku 2014. Všechna oligarchova aktiva měla být v EU zmrazena už dávno – alespoň taková je teorie.

Skryté peněžní toky

V praxi se Arkadiji Rotenbergovi – stejně jako jeho mladšímu bratrovi Borisovi, který je také sankcionován – zřejmě podařilo roky skrývat majetek a klamat úřady. Zvláště působivě to demonstruje chata v Kitzbühlu.

Dům s bílou fasádou, zahradou a bazénem stojí na pozemku o rozloze více než 800 metrů čtverečních za metr vysokým smrkovým živým plotem. Z velké terasy se díváte přímo na klíčové body Streifu. Husté pavučiny zakrývají zvonek vily.

Podle informací STANDARDu se Ředitelství státní bezpečnosti a zpravodajství (DSN) snaží zjistit skutečné vlastnictví nemovitosti od dubna 2022. Domněnka: Majetek je ve vlastnictví sankcionované osoby.

DSN zatím nedospělo dále. Podezření nebylo "dodnes" podloženo, navzdory "šetření doma i v zahraničí", uvádí se v žádosti STANDARD.

Město Kitzbühel je také bezradné, i když tyrolský opoziční politik Markus Sint (Liste Fritz) již dlouho volá po vysvětlení. Na adrese nebyl nikdo přihlášen od roku 2013, podle dopisu města Sintovi z jara loňského roku.

Starosta Klaus Winkler (ÖVP) odvolal svůj závazek poskytnout rozhovor pro STANDARD. V odpovědi na dlouhý seznam otázek pouze písemně uvedl: "Není známo, zda osoby, na které EU uvalila sankce, mají v Kitzbühelu nemovitosti." O majitelích Wayblue není nic známo a nelze nalézt žádné důkazy o ruském zapojení.

Stopy na Kypr, do Lotyšska a Ruska

Faktem je, že rakouská realitní společnost prodala nemovitost kyperské společnosti Wayblue Investments Limited v lednu 2013 za 10,8 milionu eur. Od té doby chata patří této společnosti, která sídlí v Nikósii.

Interní dokumenty získané STANDARDem a jeho mezinárodními partnery ukazují systém budování krycích firem, bílých koní a prostředníků v rámci EU, jímž byly úřady údajně roky klamány. Z něj je jasné, že peníze, za které byla chata zakoupena, pocházejí od Arkadije Rotenberga.

Například koupě nemovitosti byla financována půjčkou od kyperské společnosti Olpon Investments, kterou od roku 2003 vlastní sám Rotenberg. Olpon převedl 11,5 milionu eur do tehdejší banky SMP v Lotyšsku, což zase připadlo Rotenbergům. Odtud šly peníze společnosti Wayblue. Později se SMP kvůli sankcím změnila v MeridianTrade Bank a půjčka přešla na estonského poskytovatele finančních služeb, který tvrdí, že v roce 2021 ukončil svůj obchodní vztah se společností Wayblue.

A kdo vlastní Wayblue Limited? Stále to není možné zjistit. Skořápková společnost je ovládána jinou kyperskou společností s názvem Velidom Limited. Jedná se o tzv. fiduciárního poskytovatele služeb, který spravuje aktiva pro třetí strany. V době koupě nemovitosti byli jako vlastníci Wayblue zaregistrováni další dva poskytovatelé fiduciárních služeb a ani zde nelze zjistit skutečnou vlastnickou strukturu.

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4185

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023