EXKLUZIVNĚ Informace z utajeného jednání mandátového výboru

23. 5. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 16 minut

Považuji za nutné korigovat některé nepřesnosti publikované v tisku a mimo jiné i v BL (Josef Brož -- Konkláve poslanců ve vile Spiritka). Mandátový a imunitní výbor ještě nejednal o návrhu na vydání poslance Ratha ke trestnímu stíhání. Zabýval se pouze otázkou, zda potvrdit souhlas k zadržení poslance Ratha vydaný předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou.

Zdá se Vám to týden poté absurdní? Řadě poslanců to také tak přišlo. Včetně těch z vládního tábora. Ve vile Spiritka, kterou, jak Josef Brož správně uvedl, spravuje Správa služeb Ministerstva vnitra, a kterou občas využívá k výjezdním zasedáním bezpečnostní výbor (dříve též Výbor pro obranu a bezpečnost), protože tento objekt je vybaven sklepní místností zajištěnou proti odposlechům, se odehrálo několik věcí.

"Chlapec zmrzačený Romy" si útok vymyslel, zranění si způsobil sám

23. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Patnáctiletý chlapec z Břeclavi, který vypověděl, že byl napaden a těžce zraněn Romy, neprošel testem na detektoru lži. Šéf vyšetřovacího týmu Luděk Blahák řekl médiím, že chlapec si zranění způsobil sám při předvádění gymnastických cviků před vrstevníky na zábradlí v osmém patře. Verzi s přepadením si měl vymyslet kvůli strachu z matky.

Podrobnosti ZDE

Situace z manželského života

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Články pana Kunšteka mi trochu připomínají situaci z manželského života. Muž, v jehož kapsách našla manželka dopisy od milenky, křičí, píše profesor Jiří Holý z FFUK.. Prohledávat cizí kapsy je špinavost! To se přece nedělá. Zajisté má pravdu. Pravdu má i pan Kunštek. Mandátní a imunitní výbor nevydal poslance Ratha ke trestnímu stíhání. Vypovídá to něco o tom, že je pan Rath nevinný? Patrně stejně málo, jako prohledávání kapes o manželově nevěře. Nicméně intence manželova křiku je jasná: odvracení pozornosti od podstaty věci.

Podstatné podle mě není prohledávání kapes, ale nevěra. Nevím, jestli je taková intence článků pana Kunšteka. Srovnání parlamentu s tábory smrti bylo hodně emotivní. Třeba jde panu Kunštekovi opravdu jen o dodržování práva, padni komu padni. Vyšetřování Rathova případu, jemuž zdá se už nelze zabránit, možná odhalí další souvislosti, jeho spojence a komplice. Zastavení celé kauzy by jistě těmto spojencům vyhovovalo. Možná se ukáže, že pan Rath je nevinný a že žádné spojence a komplice nemá. V tom případě se panu Kunštekovi dopředu omlouvám.

Může být po veřejném lynči Davida Ratha jeho soudní proces spravedlivý?

23. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera po jednání Mandátového a imunitního výboru (MIV) s Dadivem Rathem jsem slyšel v Radiožurnálu vyjádření několika členů tohoto výboru k celé věci. Byl to pan Jiří Dolejš (KSČM), Radek John (VV) a Stanislav Křeček (ČSSD).

Šokovalo mne vyjádření pana Johna, které se pak opakovalo stále dokola ve zpravodajských relacích.

John vynesl ven informaci o tom, jak prý z odposlechů plyne, že si Rath nestoudně liboval nad miliony ukradenými z veřejných peněz.

Jsem hluboce přesvědčen, že rolí MIV není vynášet takové věci ven a komentovat vyšetřování či přímo dělat nějaké právní či morální závěry ohledně celého případu.

John stále funguje spíše jako bulvární novinář a ne jako člen výboru Sněmovny, jemuž se dostávají do rukou citlivé informace.

Dva pánové z ČSSD a dva pánové z dopravy

23. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Třebaže by nadpis článku mohl budit dojem, že se jedná o čtyři různé osoby, pánové jsou celkem tři. Michal Hala, David Rath (oba z ČSSD) a Vít Bárta (z Věcí veřejných). Všechny tři pojí společný jmenovatel, kterým jsou jejich účast ve vysoké politice a podezření z korupce.

Studie CBO: Spojené státy "spadnou z fiskálního útesu"

23. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nová studie zpracovaná analytickým útvarem Kongresu Congressional Budget Office (CBO) tvrdí, že pokud skončí platnost daňových úlev z Bushovy éry a dojde na předpokládané "automatické" škrty ve federálním rozpočtu, pravděpodobně to uvrhne americkou ekonomiku do recese.

CO SI MYSLÍTE DNES?

Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

21. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

On minulé neděle 20. května 2012 odpovědělo na náš dotazník 5857 čtenářů. Děkujeme a prosíme ty, kdo ještě dotazník nevyplnili, aby to třeba taky udělali! Jan Čulík

Vážení čtenáři,

přesně před dvěma lety jsme uspořádali podrobný průzkum veřejného mínění. Požádali jsme čtenáře, aby vyjádřili svůj názor ohledně toho, co si myslí o dnešním režimu v České republcie v porovnání s režimem existujícím před rokem 1989.

Chtěli bychom nyní průzkum provést znovu, abychom určili, zda došlo za poslední dva roky ve vašich názorech k nějakému posunu.

Byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste dotazník vyplnili znovu, ale pozor, je dlouhý a budete na to potřebovat něco kolem hodiny.

Struktura dotazníku zůstává stejná, a tedy i instrukce, které jsme zveřejnili dne 20. května 2010:

Děkujeme.

redakce BL

Dotazník je ZDE

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

Poškodil jsem státní majetek

23. 5. 2012 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

ODS = KSČ, napsal jsem na zeď.

Bylo to 17.11. 2011 večer, když jsem poblíž Úřadu vlády ona slova vytvořil sprejem...a nechal se já hlupák chytit. V normálních podmínkách bych požádal o advokáta a mohl se pustit do férového zápasu. To jsem sice udělal, ale namísto pozvánky k obhájci obsahoval poslední doporučený dopis pozvánku přímo k soudnímu jednání. A už na tento týden čtvrtek 24. května do budovy Městského soudu v Praze, číslo kanceláře 47 v 1. patře v 10:15 hod.

Sporná je cena opravy omítky. Úředníci Úřadu vlády tvrdí, že jsem poškodil celkem dva metry čtvereční a za každý m2 po mne požadují 5250,- Kč.

Řeč vázaná

23. 5. 2012 / Petr Wagner

čas čtení < 1 minuta

Rath si rochní /poslanec parlamentu John/, přivedou ho v klepetech /poslanec parlamentu Vidím/, Rath sedí ve vazbě /redaktor studia 6 /, přeji mu zdatné homosexuální spoluvězně /poslanec ODS/.

Zajímavá veřejná agora a veřejnoprávní média. Elity nastavují laťku a veřejnoprávní media jí etablují.

Ale pak se nedivme tomu, co se děje jednomu každému z nás na silnicích, úřadech, obchodech atd...

Pár poznámek k summitu NATO v Chicagu

23. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Víkendových demonstrací proti summitu zemí NATO v Chicagu se podle různých odhadů mohly zúčastnit tisíce až desítky tisíc lidí. Váleční veteráni z válek v Iráku a Afghánistánu na protest proti válečné agendě Aliance zahazovali metály, podobně jako během protestů proti válce v Indočíně na přelomu 60. a 70. let. Chicagská policie zatkla téměř sto lidí, přicházejí zprávy o policejních provokacích a brutalitě, které byly namířeny i proti nezávislým médiím. Před vypuknutím demonstrací bylo zatčeno několik osob, které police obvinila z přípravy teroristických útoků. Protesty proti NATO v Chicago jsou údajně největšími v dějinách Aliance...Vítejte v "zemi svobodných"!

JINÝ SVĚT JE MOŽNÝ

V BBC o tržním triumfalismu

22. 5. 2012

čas čtení 15 minut

Každé pondělí ráno v 9 hodin (v 10 hodin českého času) se vysílá na rozhlasové stanici BBC Radio Four velmi přemýšlivý debatní pořad Start the Week, Do začátku týdne,, který uvádí známý novinář a komentátor Andrew Marr. Včera s ním debatovali harvardský filozof Michael Sandel, britská ekonomka Diane Coyleové a ruský politik Grigorij Javlinskij o tržním triumfalismu.

Níže uvádíme ukázku z této diskuse:

MMF doporučil Británii, aby stimulovala svou ekonomiku

22. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní měnový fond uvedl, že britská ekonomika je nadále slabá a je zapotřebí, aby vláda uvažovala o dalším kvantitativním uvolňování (tištění peněz) a o snížení DPH a úrokových měr. Zároveň MMF schválil dosavadní britskou politiku škrtů.

Krize v eurozóně je vážnou hrozbou světové ekonomice, varovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. OECD požaduje, aby evropské země zavedly opatření na podporu hospodářského růstu. "Neschopnost jednat dnes by mohla evropskou krizi zhoršit a mohla by se rozšířit mimo eurozónu, což by mělo vážné důsledky pro globální ekonomiku," varoval hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

IDnes chválí Jančuru, ale bude RegioNet jezdit také do Okříšek a do Pelhřimova?

23. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

IDnes se rozplývá nad podnikatelskými plány Radima Jančury a cituje Wall Street Journal, který tvrdí, že Jančura prý změní železnice po celé Evropě. Je to samozřejmě pitomost. Když píše WSJ o "omšelých vlacích" Českých drah, je to neférové: Vlaky ČD na trati Praha-Ostrava, kde jezdí také Jančura, zrovna moc omšelé nejsou I tyto vlaky mají zásuvky pro počítače, WSJ prostě udělala domácí úkol nepořádně, anebo jsou ty pravicové noviny prostě zaujaté

Je fakt, že v některých ohledech nejsou České dráhy zrovna moc efektivní. Jenže představa, že lidi jako Jančura zachrání české železnice, je mylná. Naopak povede Jančurova iniciativa zřejmě dlouhodobě k likvidaci české železniční sítě. Proč?

Soukromí dopravci samozřejmě provozují dopravu pouze na lukrativních tratích, jenže státní železnice musejí jezdit všude. Je neférové, pokud budou moci soukromí dopravci konkurovat státní železnici jen na lukrativních tratích a nebudou při tom muset provozovat i spoje na tratích prodělečných, kde je musejí provozovat České dráhy. Povede to k tomu, že nakonec zůstane v ČR jen oněch pár lukrativních tratí.

A že Jančura "oživí" evropské železnice? Je to nesmysl, v západní Evropě jezdí vlaky daleko rychleji než v ČR. Je to dáno daleko modernější formou železniční infrastruktury. I České dráhy nyní jezdí na rekonstruovaných tratích, například Praha - Ostrava, relativně rychle, až přes 150 km/h, což ovšem je ve srovnání se západní Evropou - čí Čínou - pořád ještě hodně pomalé. Jančura to těžko zachrání. WSJ a IDnes píší pitomosti.

SLOVO DO PRANICE:

Student Agency: Ano, budeme jezdit i do Okříšek

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, pane Čulíku,

četl jsem Váš článek a chtěl bych Vám odpovědět na dotaz, který si pokládáte v titulku.

Ano, pan Jančura i RegioJet je HNED připraven jezdit do Okříšek či Pelhřimova, stejně jako do Rožnova pod Radhoštěm či na jakékoli jiné místní trati v České republice, píše Aleš Ondrůj, šéf komunikací firem Student Agency a Regio Net.

Konkurence na železnici přece povede k likvidaci železniční sítě...

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den pane Čulíku. Píši Vám reakci na Váš článek "IDnes chválí Jančuru,...", ozval se čtenář Jaroslav Tínek:

Projděte si pokusy pana Jančury z minula,že chtěl jezdit i na vedlejších tratích v některých krajích,jenže ČD uzavřela 10-leté smlouvy s kraji, takže jiný se tam nedostane. A navíc. Ježdění na vedlejších tratích je mnohem lukrativnější (tady se jezdí s dotacemi od kraje), kdežto ty vaše lukrativní tratě (Praha-Ostrava) jsou zcela plně hrazeny dopravci.Takže co si nevydělá, nemá.Pokud někdo nový proniká na nějaký trh, tak to dělá postupně,a racionálně vybírá vhodné trasy.

ČD mohla už dávno nahradit prodělečné spoje autobusovými(zde jsou mnohem menší náklady na provozování),j á sám jsem to navrhoval řediteli O16 někdy v r.2001(nebyl jsem a nejsem zaměstnanec ČD),jenže začaly to realizovat až nyní, pod tlakem konkurence.A ČD má mnohem větší potenciál udělat cokoliv,se státem v zádech,takže kdo je na tom líp? ČD nebo soukromník? Tož tak....

Pozn. JČ: Tak to je velmi špatná zpráva. Železniční doprava je přirozeně daleko ekologičtější než doprava autobusy, i když autobusová doprava je krátkodobě zdánlivě levnější a v důsledku zanedbanosti většíny české železniční sítě rychlejší a efektivnější. Pokud ČD nyní "pod tlakem konkurence" ruší prodělečné železniční spoje, znamená to, že skutečně dojde k likvidaci důležitých částí české železniční sítě, která by naopak měla být pro budoucnost rozvíjena. Železnice má v Evropě daleko větší budoucnost než autobusová doprava, v ČR ale zřejmě zmizí...

Anketa Romano hangos:

Jakou roli sehrávají při protiromských nepokojích média?

23. 5. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Robert Sutorý
Pracovník Městského úřadu, Hranice.
Podle mě média v současné době při protiromských nepokojích sehrávají zásadní roli. Informace ve sdělovacích prostředcích sklouzávají ke zkreslování. Noviny píšou často to, co čtenáři chtějí nejvíc číst, jelikož tyto články se dobře prodávají. Romové bývají spojováni s tím, že někde něco provedli, někoho přepadli či podvedli. To vše názor majoritní společnosti na romskou menšinu zhoršuje. Majoritní společnost nebude moc ochotně číst o příkladech dobré praxe Romů, jako je např. studium Romů na vysokých školách, při výkonu lékařského či právnického povolání atd.   

Já sám mám zkušenost s novináři různou, vše záleží na jeho osobnosti. Stává se, že má slova vytrhnou z kontextu a věc pak vyzní úplně jinak. Romská média často reagují na uvedené články v novinách či televizních pořadech, ale tuto reakci čtou většinou pouze ti, kteří se chtějí touto problematikou zajímat. 

Samotní Romové by měli motivovat své děti ke vzdělávání, měnit jejich myšlení. Díky tomuto by se pak dalo změnit i myšlení některých lidí z majoritní společnosti.

Byl to jeden velký vtip. Ale neomlouvám se

23. 5. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Vyšla vám sedmá kniha postmoderních filozofických esejů. Ale vy jste mě už při domlouvání rozhovoru prozradil, že o ní mluvit nebudete, že chcete vyslovit něco jiného, zásadního.

Ano, myslím, že je načase celou tu hru ukončit, už proto, že již není tak zábavnou, jako ve svých počátcích. Nutno předeslat, že jsem se vždy a hlavně cítil být především humoristou, řekněme pokračovatelem Haškovým. Někdy kolem roku 2005 jsem začal spřádat velkorysý, ba megalomanský humoristický plán na kolosální parodii. Věděl jsem však, že její úspěch odvisí od toho, že ona musí být mým prvním humoristickým kouskem, nikoli druhým či třetím. Plán byl jednoduchý: vysmát se intelektuálskému žvástu, postmodernímu mudrování, v němž "anything goes", asi tak jako se Hašek vysmál lyrickým výlevům v Májových výkřicích.

Korespondence s Unabomberem

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Pojednání "Průmyslová společnost a její budoucnost" tvrdí, že moderní technologie omezila svobodu, zruinovala prostředí a způsobila nepopsatelné lidské utrpení. Lidé jsou vystaveni nadměrnému stresu a sociální kontrole. Lidstvo, píše autor, je na křižovatce - a můžeme buď otočit kolo dějin nazpět ke šťastnějším, primitivnějším časům, nebo čelit destrukci.

POZVÁNKA:

Pusťte Romana Smetanu na svobodu!

23. 5. 2012

čas čtení 4 minuty

Demonstrace 27.6.2012 (Na mezinárodní den politických vězňů) od 18:00 před Pražským Hradem, Hradčanské náměstí 1, Praha 1.

Demonstrace je řádně ohlášena.

Minuty nenávisti

22. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Ponižování Davida Ratha v přímém přenosu pokračuje. V celé věci vidím, jako občan, celou řadu nejasností. Zatím máme informace jen z reality show, kterou média hrají. Napřed byla zpráva, že Rath má doma pod podlahou třicet milionů. Když se ukázala jako nepravdivá, média o tom pomlčela. V lidové tvořivosti však tato informace zůstala zachována, píše Petr Pospíšil.

Jak se porcují miliardy na vědu

23. 5. 2012

čas čtení 5 minut

tisková zpráva Fóra Věda žije!

Podle jakého klíče se přerozděluje 26 miliard na vědu? Jakou funkci mají poradní orgány Vlády ČR? Proč nejsou zveřejňována zdůvodnění a odborné expertízy, podle nichž Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace rozhoduje? Existují vůbec?

Čtvrt miliardy ze státního rozpočtu - porážka vědeckého dobytka - díl 4.

22. 5. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 46 minut

"Jestliže v případě prof. Vrany jde o senilitu a bolševické móresy spolu s neznalostí vysokoškolského zákona, ve vedení univerzity jde především o prachy a o moc", napsal mi jeden z pedagogů ČZU. A má pravdu. Dojení milionů je oblíbenou kratochvílí mnoha pracovišť ČZU. My se ale budeme věnovat jen jednomu. Prozatím. Další budou následovat.

V minulém díle seriálu jste si přečetli, jak krávy bolí dojení, když se tahá za vemena moc silně a moc často – aneb jak se dá zneužívat věda a školství. Dnes si něco povíme o porážce tohoto vědeckého dobytka – aneb když se rozporcuje velká věda na malé kousky. Po desítkách či stovce miliónů za kus. Věnovat se budeme několika případům. Všechny jsou dostupné z veřejného informačního systému Věda a výzkum Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy na vyhledávání ve veřejně přístupných údajích Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, provozovaného podle § 30 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, ve znění zákona č. 110/2009 Sb. Pokud byste si při čtení mysleli, že nevěříte vlastním očím, není to má vina.

Chytám fantas levý - snad to nikdo neví...

22. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Ve včerejším Právu vyšel komentář Ondřeje Slačálka nazvaný Levice zase potřebuje Zemák. Ale už bez Zemana. Autor se v něm představuje coby přímluvce levicového populismu Zemanova stylu, i když zároveň ostře kritizuje počínání Miloše Zemana od vyhraných voleb v roce 1998 až po současnost. Levice by podle Slačálka měla znovu oprášit zemanovskou rétoriku, ale neopakovat zemanovský postup po volbách. V případě, že lidem to co chtějí neslíbí levice, slíbí jim to prý někdo jiný...

Signál z podhradí

22. 5. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Zdaleka není rozhodnuto, kdo všechno bude v presidentských volbách kandidovat a není ani jasné, kdo z potenciálních uchazečů o funkci presidenta republiky má u občanů ve dvou kolech největší šanci uspět. Média dlouho presentovala jako největší favority nestranické duo "slušných", Jana Fischera s Janem Švejnarem. Jan Švejnar však definitivně ztratil podporu ČSSD, a bude-li o presidentský úřad usilovat, bude více méně lovit ve stejných voličských vodách jako Jan Fischer. Oba mají patrně nejsilnější kredit u voličů TOP09, částečně Věcí veřejných (a nově u subjektu LIDEM), do jisté míry mohou mít i podporu některých voličů ČSSD, ta ale nebude zřejmě příliš významná. Bude-li kandidovat Zuzana Roithová, nemůže ani jeden z Janů počítat v prvním kole s voličskou podporou ze strany KDU-ČSL.

Vítám prohlášení Richarda Dolejše

22. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ačkoli mám spíše pocit, že nedávno zveřejněné stanovisko Richarda Dolejše k obnově důvěry ve středočeskou ČSSD je spíše motivováno nevraživostí k Milanovi Urbanovi než skutečnou snahou o důvěryhodnost ČSSD, přesto ho velmi vítám. Je to pravý opak toho, co navrhuje pan Kunštek, totiž aby se strana semkla za svými členy, kteří jsou spojeni s různými skandály (pro Kunšteka je to skandál Davida Ratha) a bojovala za ně "pravda nepravda" tak, jako se ve válce bojuje za ty "své" proti těm "druhým". Toto vrcholně mafiánské pojetí politiky pana Kunšteka, kdy jde v politice o boj klanů jaksi na život a na smrt, v rámci práva válečného a bez ohledu na občany a jejich zájmy, lze jednoznačně vyčíst z těchto jeho zcela neuvěřitelných slov:

Konkláve poslanců ve vile Spiritka

22. 5. 2012 / Josef Brož

čas čtení 5 minut

Nebývalý historický a politický precedens. Proces vydávání poslance Davida Ratha, jak ho můžeme v těchto dnech sledovat, je plný rozporů. Mísí se v něm nepochopitelně krkolomné výklady ústavy, silové policejní a justiční nasazení a obyčejný lidský strach. Kauza poslance Ratha je už týden testem úrovně české demokracie.

Akcie Facebooku spadly pod zaváděcí cenu

22. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Akcie sociální sítě Facebook v pondělí na Nasdaqu spadly o 10% pod zaváděcí cenu 38 dolarů za kus, za niž se prodávaly v pátek, kdy byly poprvé veřejně obchodovány. V cenovém pohybu se odráží skepse ohledně toho, zda společnost Facebook dokáže naplnit očekávání.

Nečas a Izrael: Mytologie versus fakta

21. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Rathiáda v přímém přenosu zastínila návštěvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v České republice. Premiér Petr Nečas při této příležitosti prokázal, že je naprosto mimo realitu i v případě izraelsko-palestinského konfliktu, když tvrdil, že postavení Izraele na Blízkém východě je v podstatě totožné s postavením "Československa v 30. letech". Premiér prohlásil doslova toto: "Velmi dobře chápeme, v jaké situaci je Izrael jako malá, demokratická země ve velmi nebezpečném regionu a s velmi nebezpečnými sousedy. Vzpomínáme si na naši situaci ve 30. letech, když mělo malé, demokratické Československo sousedy, kteří ho chtěli ničit nebo zabrat část našeho území."

Případ Rath. Byly odposlechy legální?

21. 5. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 1 minuta

Uložil jsem si soukromý závazek mlčenlivosti ke kauze MUDr. Ratha. Nakonec ho ale přece jenom porušuji, protože v záplavě informací mi chybí ta prvotní. Problém policejních odposlechů. Kolem nich se mi nahromadilo několik otázek. Není mi jasné, zda trvaly půl roku, což je ta nejméně důležitá. Za druhé mne zajímá, jak přesvědčivé argumenty k jejich povolení policie uvedla, tedy jejich legalita. Za třetí pak jejich legitimita, čili jestli v tomto případě jejich využití nebylo, v porovnání s jinými kauzami, poněkud nadstandardní, čti, přece jenom především politicky motivováno.

To, co říkáme, není to, co děláme

21. 5. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 1 minuta

Nedělní vydání španělského deníku El País (20.5. str 20-21) zveřejnilo rozhovor s ministrem obrany Pedrem Morenésem před zasedáním NATO v Chicagu. Třiašedesátiletý ministr přišel do vládní funkce z vojenského průmyslu. K tématu setrvání španělských vojáků v Afghánistánu došlo i na následující otázku a odpověď.

Summit NATO v Chicagu ochromil spor mezi USA a Pákistánem

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Spor mezi USA a Pákistánem o zásobovací trasy do Afghánistánu hrozí zastínit summit NATO v Chicagu. Obě strany se nedokážou dohodnout ohledně pákistánských podmínek pro znovuotevření koridorů uzavřených po amerických náletech, jež usmrtily několik pákistánských vojáků. Jakkoliv Rusko spolupracuje při zásobování afghánských operací NATO, samo o sobě to kapacitně nestačí a trasy vedoucí přes Pákistán mají tedy pro pokračování operací strategický význam.

BRITÁNIE:

Cameron odmítl nově vyšetřovat případ atentátu v Lockerbie

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron odmítl možnost nového britského vyšetřování odsouzení Abdelbaseta al Midžráhího za údajnou účast na leteckém atentátu na letadlo společnosti Pan Am nad Lockerbie. Řekl, že soudní proces byl proveden profesionálně a "úmrtí Midžráhího by mělo být příležiotstí ke vzpomínce na 270 osob, které zemřely při tomto děsivém teroristickém útoku."

Srbsko zvolilo ultranacionalistického prezidenta

21. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Naděje Srbska na rychlou integraci do Evropské unie dostaly vážnou ránu. Při volbách v Srbsku přišel o prezidentskou funkci dosavadní prozápadní prezident Boris Tadič a voliči proti očekávání hlasovali pro Tomislava Nikoliče, známého svými extremně nacionalistickými postoji. Nikolič zvítězil nad Tadičem asi o dva nebo tři procentní body. Srbsko to zřejmě odsoudilo k období ochromené politiky, protože ultrapravicový prezident bude muset pracovat s levostředovou vládou. Výsledky parlamentních voleb před čtrnácti dny byly nerozhodné.

Nikolič, známý jako funebrák protože provozoval v Srbsku pohřební společnost, byl v minulosti čelným představitelem Srbské radikální strany, kterou založil Vojislav Šešelj, válečný magnát z války v devadesátých letech, který je nyní před soudem pro válečné zločiny v Haagu.

Během války v devadesátých letech podporoval Nikolič vytvoření Velkého Srbska, tedy dobytí a začlenění velkých částí Chorvatska a Bosny do Srbska. V poslední době však zmírnil své postoje a tvrdí, že je pro Evropskou unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

38641