Konkláve poslanců ve vile Spiritka

22. 5. 2012 / Josef Brož

čas čtení 5 minut

Nebývalý historický a politický precedens. Proces vydávání poslance Davida Ratha, jak ho můžeme v těchto dnech sledovat, je plný rozporů. Mísí se v něm nepochopitelně krkolomné výklady ústavy, silové policejní a justiční nasazení a obyčejný lidský strach. Kauza poslance Ratha je už týden testem úrovně české demokracie.

Kdo ví, proč si poslanci vlastně vybrali bývalou klášterní usedlost. Možná to byla jen náhoda, nebo z nouze ctnost. O tom, zda byl duch ve Spiritce přítomen, či nikoliv, nikdo neřekl ani slovo. Zařízení ministerstva vnitra v pražském Břevnově, které obvykle nabízí konference, školení, ubytování, ale i svatby (a dobré ceny), posloužilo včera jako místo, kde byl z vazební věznice v Litoměřicích vyslyšen mandátovým a imunitním výborem dolní komory Poslanecké sněmovny poslanec David Rath, bývalý člen ČSSD a středočeský hejtman.

Historický a politický precedens

Stalo se tak poprvé v dějinách novodobé české demokracie, kdy k něčemu takovému vůbec došlo. Co bylo proneseno na tomto místě, vědí pouze účastníci konkláve poslanců. Datum 22. května 2012 se již nyní zapisuje jako precedens.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se podle vlastních slov poslance Ratha zeptal, zda si je vědom, že jeho nevydání by poškodilo všechny poslance. "Odpověděl, že si je toho vědom, že počítá s tím, že bude vydán."

Rozhodnutí poslanců ovšem znělo jednomyslně: Vydat. Počet hlasů: 14:0.

Co na tom, že už byl poslanec vydán fakticky od minulého pondělí, navzdory rozdílným výkladům článku 27, odstavce 4 a 5 ústavy; co na tom, že se tak stalo navzdory obvyklé délce vazebního zadržení (24 hodin), zde tráví už celý týden; co na tom, že ostatní poslanci se pouze a jedině opírají ve svých vyjádřeních o policejní spis a dokumentaci. To vše může být u soudního procesu pro poslance Ratha výhodou.

Může jim být připsáno ke cti, že svého kolegu vyslechli. Je to málo? Nebo více už nemohli? Co opravdu vedlo všechny poslance k výslednému verdiktu, je pouze a jedině otázkou jejich svědomí. Zda-li to byl strach z vlastního zavlečení do nějaké další kauzy (pud sebezáchovy), nebo přemrštěné osobní ambice (budoucí kariéra) nebo, připusťme i tuto možnost: potřeba msty (měli ho dost).

Možná, že se jim nakonec všem jedná o kulturu demokracie a spravedlivý proces, bůh suď... Ano, i to je možné.

Alibaba, odposlechy a 40 loupežníků

Placený deník Insider, kterého cituje portál aktuálně.cz, přinesl přepis odposlechů, podle nichž je zřejmé, že poslanec David Rath o tom, že se jedná o úplatek věděl. Může to být velmi přitěžující okolnost, potvrdí-li se, že tomu tak opravdu bylo -- a pokud byly odposlechy legální. Podle některých poslanců sledovali také ve vile video z Rathova zadržení.

Někteří účastníci sezení ve Spiritce se neubránili emocím. Ani zajímavým přirovnáním. Mimo jiné z nich vyplývá, že poslanci četli poprvé i policejní odposlechy. "Ty odposlechy, které jsme měli možnost číst ráno, jsou naprosto otřesné. Tam je nahráno, jak si rochní nad sedmi miliony, jak o tom žertují, jak šustí peníze, jak je to baví. Je to novodobá pohádka Alibaba a 40 loupežníků, tentokrát z veřejných peněz," prohlásil Radek John, předseda strany Věci veřejné.

Přirovnání k rochnění i pohádce stojí za záznam. Chtěl tím snad poslanec John říct, že obvinění jsou prasata a loupežníci? Patrně ano, proto použil tohoto přirovnání. Jistě mu ale neuniklo, kdy jsou odposlechy legální, a kdy nikoliv.

Předpokládám, že se o to s ohledem na vztahy k bezpečnostní agentuře ABL, které šéfoval jeho kolega a bývalý šéf poslaneckého klubu Vít Bárta, zajímal. Obecně totiž o odposleších platí, že jsou odposlechy přísně korigovány. Kdy mohou posloužit jako důkaz v procesu a kdy nikoliv taktéž. O tom, zda povolení k odposlechu vydala státní zástupkyně, nyní v tisku velmi zbožňovaná Lenka Bradáčová, nevíme. Pokud ne, nemusí soud k žádným odposlechům přihlédnout, jak už se tomu stalo dříve.

Bagatelizace a fyzické násilí

Fakt, že většina poslanců se stále tváří, že se jedná pouze o podezření z kriminálního činu, který nemá s politikou vůbec nic společného, mohlo do pondělního večera být jenom v rovině výkladu.

Od napadení zmocněnce Rathovy manželky je ale celá událost mnohem závažnější. Více v článku deníku Právo: Zmocněnce rodiny Rathových Šejnosta napadli dva útočníci.

Od včerejšího dne celá kauza akceleruje. Poslanec Rath, který chce promluvil na veřejné schůzi Sněmovny, patrně tedy 6. června, posiluje svůj tým advokátů. Zdá se to již nyní být česká politická superkauza.

0
Vytisknout
11070

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2012