8. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 8. 2002
V závěrečném stanovisku svého šetření veřejný ochránce práv (ombudsman) potvrdil námitky Ekologického právního servisu k nezákonnému postupu ministerstva životního prostředí v kauze NEMAK. Ombudsman využil v závěrečném stanovisku své pravomoci a doporučil ministerstvu životního prostředí, aby jeho závěrečnou zprávu a stanovisko použilo jako podklad k přezkoumání jeho dřívějšího rozhodnutí. Podle Pavla France z Ekologického právního servisu je nutno postup veřejného ochránce práv ocenit. EPS důrazně po ministerstvu životního prostředí požaduje, aby v souladu se stanoviskem veřejného ochránce práv přezkoumalo nezákonné rozhodnutí o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu z dob starého vedení. - Toto je tisková zpráva EPS.

Ekologický právní servis se dlouhodobě právně zabývá případem vládou posvěcené výstavby závodu těžkého strojírenství. EPS v celém případu upozorňuje na množství nezákonností ze strany státních orgánů, které jsou od počátku nuceny pracovat na co nejsnadnější realizaci záměru společnosti NEMAK. Ta si vymínila, aby byl její závod na výrobu hliníkových hlav motorů postaven uprostřed obdělávané zemědělské oblasti na Mostecku.

George W. Bush
8. 8. 2002
Americká organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch varovala (zdroj v angličtině viz zde), že se "Bushova vláda ve své kampani proti mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru" nezastaví před ničím. Americký prezident George Bush podepsal nový zákon "American Servicemembers Protection Act" (Zákon na ochranu příslušníků americké armády), jehož účelem je zastrašovat země, které ratifikovaly dohodu, ustavující mezinárodní soudní dvůr. Tento nový americký zákon umožňuje americké vládě použít vojenské síly k osvobození každého Američana či občana Spojených států, kterého by zadržel tento mezinárodní soudní dvůr se sídlem v Haagu. Toto ustanovení, jemuž se říká "klauzule o invazi do Haagu" vyvolalo ostré reakce od amerických spojenců po celém světě a zejména v Holandsku.
7. 8. 2002
Veřejný ochránce práv JUDr.Otakar Motejl poprvé využil svého sankčního oprávnění informovat veřejnost o konkrétním případu poté, co vyčerpal všechny možnosti, jak donutit úřad k nápravě pochybení. Učinil tak na tiskové konferenci v Brně ve středu 7. srpna. (Viz též zde.)

Pochybení shledal veřejný ochránce práv v postoji Ministerstva zdravotnictví, které svým výkladem zákona o péči o zdraví lidu brání pozůstalým vykonávat posmrtnou ochranu osobnosti zemřelého, neboť jim neumožňuje, aby se seznámili s okolnostmi a příčinou smrti jejich blízkého příbuzného a s jeho zdravotnickou dokumentací. Veřejný ochránce práv zaslal Ministerstvu zdravotnictví dne 27. května 2002 své závěrečné stanovisko, v němž toto pochybení pojmenoval. To však ústy bývalého ministra Bohumila Fišera dopisem ze dne 20. června 2002 odmítlo na svém postoji cokoli měnit.

8. 8. 2002
Ve čtvrtek 8. 8. 2002 od 16 hodin se konala v Praze 1 v restauraci Hybernia Valná hromada Britských listů. Zde je její usnesení:
8. 8. 2002

Ve čtvrtek dopoledne jsme v důsledku přetížení serveru BL zaznamenali technické potíže - mnoha čtenářům se stránky neotevřely. Omlouváme se a doufáme, že se nám situaci podařilo vyřešit.

8. 8. 2002
"Pravděpodobnost blížícího se vojenského zásahu proti Iráku vyvolala po světě vlnu antiamerikanismu. Britský anglikánský arcibiskup canterburský argumentuje, že by Britové porušili zákon, kdyby podpořili americkou válku proti Iráku bez souhlasu OSN. Já si naopak myslím, že protizákonně se chová Saddám Husajn. Bylo by nemorální a nebezpečné dovolit tomuto zlému člověku, aby zůstal u moci. Tony Blair prokazuje odvahu a zastává správný postoj, že podporuje americký požadavek na 'změnu režimu' v Iráku." Teroristická vláda Saddáma Husajna je velkou hrozbou světu - existuje jediná možnost: svrhnout ho vojenskou invazí, argumentoval v listě Guardian William Shawcross. Jeho argumentaci shrnujeme:
8. 8. 2002
Kdo kromě George Bushe, Pentagonu a Ariela Šarona chce, aby provedly Spojené státy invazi do Iráku? No, britské listy Daily Telegraph, Times, Daily Mail a Sun. Minulý týden podpořil invazi do Iráku i týdeník Economist. Známí novináři jako William Shawcross a Melanie Phillipsová také silně podporují invazi. Na druhé straně stojí proti válce Guardian, Independent a Daily Mirror. Konzervativní novinář Max Hastings, reportér známý z válečných konfliktů, je proti invazi stejně jako Hugo Young. Podle Hastingse "postupuje, jak se zdá, Západ směrem k této invazi v katatonickém ochromení, bez skutečné veřejné debaty ohledně cílů této války a toho, jak budou splněny." Shrnujeme informace listu Guardian, který informoval o diskusi v Británii o této válce. (Originál v angličtině je zde.)
7. 8. 2002
Včera hodnotila vláda SR štvorročné obdobie svojho pôsobenia. Správa o odpočte plnenia vládneho programu však pripomína skôr alibistický traktát, ako vážne mienený dokument, od ktorého by sa mohli povolební nástupcovia odraziť. Napriek mienke nezávislých analytikov, že kabinet naplnil skutkom na sto percent jedine zahranično - politické ciele, sa správa hemží výpočtom údajných úspechov a konštatovaní, že krajina je v lepšom stave, ako roku 1998. Ako vždy v politike, ani tentoraz nie je na smolu autorov traktátu prvoradé, ako sa vnímajú sami - ale to, ako ich vidí verejnosť.
Uprchlíci v táboře Chaman, Paul Jeffrey/ACT International
8. 8. 2002
Prvním kruhem pekla je "čekací oblast", prašná zóna, plná uschlých výkalů, v níž na afghánsko-pákistánské hranici v Chamanu hnije 60 000 Afghánců. Jsou tady smějící se děti se strašlivými boláky na tvářích a staré ženy, jimž je třicet let. Je to pozůstatek afghánské války, která prý už skončila, i když jsou živoucím důkazem, že boje pokračují. Nejméně 40 000 uprchlíků z kmene Paštu se nemůže navrátit domů, protože tito lidé jsou na severu Afghánistánu stále pronásledováni. Ale Pákistán už tyto chudáky nechce. - Shrnujeme druhou reportáž Roberta Fiska z Afghánistánu, která vyšla v deníku Independent.
Jiřina Fuchsová klade otázky Václavu Klusovi během jeho pobytu v USA (1996)
8. 8. 2002

11.8. 2002 od 22 do 23 hod. se bude na ČRo2 vysílat pořad "Poetické nokturno" Mirka Kováříka, téma "Karel Kryl a Srpen", Během pořadu bude Mirek Kovářík telefonovat s Jiřinou Fuchsovou v Los Angeles, přítelkyní Karla Kryla, informuje Jaroslava Čajová..
Internetové vysílání ČRo2 - Praha je zde v několika formátech.

8. 8. 2002

Vážený pane Čulíku,

už delší čas se chystám upozornit Vás i čtenáře Britských listů, že naše webová stránka http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm je nyní podstatně rozšířená, graficky vylepšená a díky systému odkazů přátelštější k uživatelům. Snad by čtenáře zajímala i knižní verze (Na co se nás často ptáte, Scientia, Praha 2002), informoval Britské listy Josef Šimandl z Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd.

8. 8. 2002
Zařazení bývalého policejního velitele turnovského okresu mezi významné občany nacházející se na turnovském hřbitově nekončí. To že na problém bylo upozorněno, rozhorlilo redaktory turnovského městského měsíčníku Hlasy a ohlasy, kteří opakovaně odmítají zveřejnit paměti tohoto pana Šilhána a další historické dokumenty, dotýkající se převzetí moci komunisty v roce 1948.
8. 8. 2002

O tom, co se dá dělat ve věci vzdělanosti a demokracie, ve spolupráci s učiteli, se můžete dočíst na stránkách Kritické myšlení, které rediguje Ondřej Hausenblas. (JČ)

Šilhánovy komunikační prostředky
7. 8. 2002

Kvitoval jsem s povděkem, že zpráva o zařazení akademického malíře a současně velitele turnovského oddělení SNB Miroslava Šilhána (1910 - 1980) mezi významné občany Turnova našla své místo v celostátních médiích. "Nekonformní" výtvarník se po roce 1948 totiž doložitelně zasloužil o to, že řada občanů z Turnovska byla zatčena a dlouhodobě vězněna za distribuci protikomunistických letáků.

8. 8. 2002
Praha, 7. srpna, 2002 - Alternativní operátoři Aliatel, Contactel, KPNQwest/GTS, a Tiscali vydali následující prohlášení jako reakci na oznámení Českého Telecomu o novém programu "Internet Plus":

"Během uplynulých tří let Český Telecom využívá všech dostupných prostředků k tomu, aby v České republice brzdil proces liberalizace. Poslední tisková konference Českého Telecomu o zavedení služby Internet Plus je toho opět důkazem.

Afghánistán
6. 8. 2002
O půlnoci 22. května dospěla "válka proti terorismu", kterou vede americký prezident George Bush, do pouštní vesnice Hadžibirgit. Hadži Birdžit Khan, vousatý pětaosmdesátiletý vesnický předák z kmene Puštu, ležel na trávě před domem. Faqir Mohamed ležel nedaleko u svých ovcí a koz, když zaslechl "velká letadla na obloze". Je horko a vesničané tráví noční hodiny venku. 22. května v noci probudil 105 rodin v Hadžibirgitu hluk amerických vrtulníků a křik amerických vojáků.

V úterý 6. srpna začal k blížícímu se prvnímu výročí útoků z 11. září otiskovat britský deník Independent seriál nových reportáží Roberta Fiska z Afghánistánu. Shrnujeme první z nich.

6. 8. 2002
Spojené národy konstatovaly, že se nakonec rozhodly nezveřejnit zprávu, kterou vypracoval tým činitelů OSN, kteří navštívili místo, kde 1. července americká letadla zaútočila na skupinu svatebčanů. 31. července to napsal deník Independent (viz zde), teprve včera nás na to upozornil R.L. Goldstein. OSN se nyní oproti svým původním plánům rozhodlo tuto zprávu nezveřejnit v důsledku tlaku od své vlastní interní hierarchie a také pod tlakem od Spojených států. Zpráva OSN totiž protiřečí tvrzením USA ohledně okolností týkajících se amerického útoku.
Henry Kissinger na fotokarikatuře magazínu Salon
7. 8. 2002
"Když byl loni v květnu Henry Kissinger v Paříži, kde bydlel v hotelu Ritz, navštívili ho příslušníci pařížské kriminální policie a odevzdali mu obsílku. Měl se dostavit následujícího dne k výslechu před soudce Rogera Le Loira. Soudce vyšetřuje smrt a zmizení pěti francouzských občanů během vlády chilského generála Pinocheta. Kissinger se k soudci odmítl dostavit a z Paříže okamžitě odcestoval."

Lidové noviny publikovaly v sobotní Orientaci recenzi knihy, jejímž autorem je "jeden z nejvýznačnějších mozků minulého i současného století (to snad sotva začalo, ne?) Henry Kissinger. Kissinger prý "dokazuje, že patří k nemnoha nejvyšším americkým představitelům, kteří mají i dlouho po odchodu ze své funkce co říct nejenom k politice USA, ale i k dalším problémům současného i budoucího světa," píše recenzent. Některé věty této recenze jsou skutečně k popukání, konstatuje Jiří Kopal. Nutnost autora recenze lézt v Lidovkách Henrymu Kissingerovi kamsi je věc Lidových novin, potíž je, že je Henry Kissinger v mezinárodním kontextu považován za velmi kontroverzní osobnost, za válečného zločince, odpovědného za kobercové bombardování Kambodže v sedmdesátých letech, který nebyl a nebude postaven před soud pouze proto, že je to americký občan a bývalý americký politik. Materiály o kontroverzní Kissingerově minulosti sebral ve své knize americký novinář Christopher Hitchens. Hitchensovu knihu recenzoval dlouholetý reportér BBC ve Spojených státech Charles Wheeler (české shrnutí viz zde.) Jeremy Paxman, známý britský televizní moderátor, se zeptal Kissingera v rozhlasovém rozhovoru v BBC, zda se sám považuje za válečného zločince a v reakci na tuto otázku Kissinger během vysílání odešel z rozhlasového studia, viz zde. Zajímavě psal, pod titulkem "Proč si chce zákon promluvit s Kissingerem", v australském listě Sidney Morning Herald, viz zde, o Kissingerovi autor knihy The Trials of Henry Kissinger Christopher Hitchens:

Hana Marvanová hledá důvody, pro které hlasovala proti Koalici i koalici
7. 8. 2002
Jednání Sněmovny včera odpoledne připomínalo některé z absurdních dramat pana prezidenta a nebo Mňačkovu knihu Jak chutná moc... Z koalice se stala na chvíli početně opozice, z vlády se stalo málem bezvládí. Premiér četl program své vlády, většina poslanců včetně koaličních ale hledala po kuloárech novináře, se kterými by se podělila o své názory na letní špionážní aférku. Programové prohlášení koaliční vlády zaniklo ve vřavě, rozdmýchané dozvuky médii proběhlé kauzy Slonková-Srba-Kavan. Kavana se nikdo na nic neptal, o něm už píší pouze komentáře. Jejich společný jmenovatel nedávno nastínil bývalý ministr Zieleniec. Jak prosté. Všichni popularity chtiví poslanci se museli vyjádřit, i když jejich vyjádření bylo motivováno většinou jen vlastními pocity z přečtených článků v novinách. Hlavně že se vyjádřili. O informační hodnotě jejich vystoupení škoda mluvit. Špidla mluvil zatím k poloprázdnému sálu.
17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2002 Ombudsman: Ministerstvo životního prostředí jednalo v kauze NEMAK nezákonně   
8. 8. 2002 Konec vrtání zubů?   
8. 8. 2002 Další zásah americké vlády proti mezinárodnímu trestnímu soudu   
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém   
7. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Je akademický malíř Šilhán významným občanem Turnova? Jan  Paul
7. 8. 2002 Henry Kissinger: jeden "z nejvýznačnějších mozků", anebo "válečný zločinec"?   
7. 8. 2002 Kuřáci a nekuřáci nejen na železnici Daniela  Pilařová
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
6. 8. 2002 Nasloucháním lze snadno rozpoznat skutečný stav společnosti Jaroslav  Kováříček
6. 8. 2002 Odvolání Petra G.: Soud se nad svými argumenty dostatečně nezamyslel   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna   
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo   
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná   
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit   
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců   
31. 7. 2002 Tribunál: Osoby podezřívané z terorismu jsou zadržovány protizákonně   
31. 7. 2002 Jak na sebe Češi "navzájem dohlížejí"   
29. 7. 2002 Podlehne Saúdská Arábie organizaci al Qaeda?   
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2002 Dekrety a EU Bořivoj  Čelovský
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Eva  Hahnová, Hans Henning Hahn
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf