Putin plánuje "velký skok vpřed" v ratingu Světové banky. Je to formalita, říkají ekonomové

Rusko se dělí na rozvíjející se a zaostávající část

14. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident plánuje vzestup své země v ratingu Světové banky Doing Business do roku 2015 o 42 příček, na 50. pozici. Ekonomové, kteří se koncem března v Moskvě sejdou na konferenci s názvem East+West=Invest, však upozorňují, že rating je do značné míry formalitou a neodráží skutečné preference investorů.

Rusko v některých ohledech snížilo výrazně administrativní zátěž, v jiných však podnikání v Rusku stále zůstává problematickou záležitostí. Lepší se zátěž spojená s administrací nákladů nebo připojením k elektrické síti, nicméně ochrana investic, přístup na mezinárodní trhy nebo získání stavebního povolení ji umisťují až do druhé stovky hodnocených zemí.

Jestliže v roce 2012 zahraniční investice vzrostly, loni stagnovaly a začaly klesat. A co je ještě znepokojivější, země se výrazně rozděluje na oblasti s vysokou investiční aktivitou a jiné, kde tato aktivita padá o desítky procent.

Zhruba řečeno negativní vývoj vykazuje Sibiř, Dálný Východ, Severní Kavkaz a Severozápadní federální okruh včetně Leningradské oblasti. Rozvoj naopak zaznamenávají regiony v centru, na jihu, v Povolží a na Urale.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10740

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2014