Snowdenův případ je pro Putina "darem z nebes"

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Ruské rozhodnutí poskytnout Snowdenovi azyl je ponižujícím odmítnutím amerických požadavků, které odhalují bezmocnost Spojených států v 21. století, míní nedávný moskevský zpravodaj listu Guardian Luke Harding, který je jinak velmi kritický vůči ruskému porušování lidských práv. Harding poukazuje na to, že Rusko zachází se svými vlastními whistleblowery drastickým způsobem: připomíná osud zavražděné novinářky Anny Politkovské, Natalie Estemirové, unesené v čečenském hlavním městě Groznyj r. 2009 a zavražděné a právníka Sergeje Magnického, který odhalil obrovský podvod na ministerstvu vnitra a byl až po smrti ve vězení! odsouzen za údajné neplacení daní.

Toto všechno poskytuje munici Snowdenovým kritikům. Poukazují na to, že ruská tajná služba FSB má rozsáhlejší tajné pravomoci než americká NSA.

Jenže v konečném důsledku, argumentuje Harding, si mohou za tuto mezinárodní diplomatickou katastrofu ve stylu studené války Spojené státy samy. Těžko může někdo obviňovat Snowdena, že se chce vyhnout osudu Bradleyho Manning, který byl tento týden odsouzen na 136 let do vězení za údajnou "špionáž". Spojené státy zaujaly mstivý postoj vůči každému, kdo prozradí tajné informace. Zrušily Snowdenovi pas. Neprávem donutily k přistání letadlo bolivijského prezidenta. Snowdenovi nezůstalo moc možností.

Pro Putina je přitom Snowden darem z nebes. Tím, že Putin poskytl Snowdenovi azyl, může pózovat jako obránce lidských práv tváří v tvář americké agresi. Ruský prezident je už nyní mistrem argumentace založené na námitkách začínajících "A co...?" Kdykoliv totiž si mu západní politik stěžuje na nějaký případ porušování lidských práv v Rusku, Putin na to reaguje slovy "A co případ ... ve vaší zemi?"

Natalia Antonova poukazuje v deníku Guardian na skutečnost, že Snowdenův případ odhalil obrovské pokrytectví USA ve věci obhajoby lidských práv: Washington rád kritizuje jiné státy za porušování lidských práv (jen tehdy, samozřejmě, když se mu to politicky hodí), ale v současném globálním klimatu pochybností a nerozhodnosti, s rostoucím chaosem na Blízkém východě a s nejistotou ohledně budoucnosti Afghánistánu se důvěryhodnost Spojených států rozkládá. Snowden prokázal americké pokrytectví. Proto mu to americká vláda příliš rychle neodpustí.

Mimochodem, ruský podnikatel Pavel Durov, který ve věku jednadvaceti let založil ruskou verzi Facebooku s názvem Vkontaktě (má 46 milionů uživatelů denně a asi 220 milionů účtů) nabídl Snowdenovi zaměstnání v Petrohradě, aby se staral o bezpečnost této sociální sítě.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
11327

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2013