Režisér Jiří Krejčík (94): Zbavme se strachu!

16. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Režisér Jiří Krejčík, narozen 1918, autor filmu Vyšší princip promluvil na demonstraci za demisi vlády a přímou demokracii dne 15.3.2012, píše MIlan Kanyza.

Řekl toto:

Zdravím vás z tohoto posvátného místa pod sochou svatého Václava. Pod mýma nohama je datum 1918, je to datum mého narození. Já jsem ten dlouhý čas prožil s naší republikou - prožil jsem s ní všechny chvíle - dobré i zlé. Žel, těch zlých chvílí, toho špatného bylo v životě víc než toho dobrého, z čeho jsme se mohli radovat. Já vzpomínám v této chvíli na ony mrazivé dny podzimu roku 89, tady taky jsme se shromáždili kolem svatého Václava. Cítili jsme že se něco děje, že čas se mění. Čas se změnil! Den co den tenkrát přišel onen průvod sem na Václavské náměstí a dožadovali jsme se spravedlivého směru poměrů. To nastalo. Já jsem v těch dnech se spisovatelem Stránským navštívil několik českých měst, mluvili jsme tam na náměstích a hlavní téma bylo: Drazí spoluobčané-zbavme se strachu! Zbavme se strachu! My už nechceme žít dále v tomto bahně! Já už jsem jednou nohou za prahem smrti, ale já na vás apeluju přes můj věk - nebojte se strachu a vyslovte svou vůli! JÁ LITUJU, ŽE ZDE NEVIDÍM PŘENOSOVÉ VOZY ČESKÉ VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZE...

Tomáš Koloc, Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí!" ZDE

Pryč, vládo, vyzývali demonstranti. Dobývali se do České televize ZDE

(zde jedna věta nesrozumitelná-zanikla v hlučné odezvě cca 4000 demonstrujících lidí). Česká veřejnoprávní televize - platíme ji ze svých peněz a má sloužit nám a nikoliv kdoví komu, bezbřehému kapitálu bezbřehých zločinců, kteří rdousej nás a jestli my se necháme -zardousej nás k smrti. Drazí, já nechci volit dalších slov ale volám vás při všem, co je mně zdravé, co je mně svaté - na tomto místě se upálil Jan Palach, obětoval svůj život aby zburcoval národ. Tehdá jsme ovšem byli těžce svíráni sovětskou zločinnou mocí.To teď nenastává. Není obava z poprav a vězení. Drazí spoluobčané, vyslovte svou vůli. Jsem s vámi, podpisujte onu petici. Děkuji vám!

A to ve jménu vyššího principu mravního, který tě zavazuje. Víte, můj dědeček mě učil takovým dobrým českým příslovím: Lež má krátkou nohu - a vono je to vobráceně: Pravda má krátkou nohu, lež nedohoní. Bohužel. A těchto přísloví je víc a stačí tam jedno slůvko a je smysl změněn, přátelé. Taky řemeslo má zlaté dno, vždyť se vyhubili řemeslníci, vyhubili se živnostníci, kteří sloužili lidem, a ještě jedno, co mě trápí, to jsou ty zločinný výherní správněji proherní automaty, kasina, který vožebračujou lidi, který parazitujou na nemoci. Nemoci chudáků nemocných, který tam cpou ty peníze, je to zločin a krádež, který je krytej zákonem. Já chtěl o tom natočit film. Bohužel, nebylo mi to umožněno.

0
Vytisknout
19934

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2012