FRANCIE

Dupond nebo Dupont? U socialistů zvítězil Hollande!

17. 10. 2011 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty

Nenápadný François Hollande, bývalý generálnín tajemník Socialistické strany, zvítězil v historicky prvních primárních volbách ve Francii. Ve dvou kolech vybrali socialisté svého kandidáta do prezidentských voleb příštího roku. Hollande porazil svou rivalku, Martine Aubryovou, v poměru 56.48% proti 43.52% hlasů, jak zněla čísla po součtu čtvrtiny z více než dvou milionů voličů. Konečné výsledky budou známy v pondělí dopoledne.

Nebylo to velké překvapení, všechny výzkumy dávaly za favorita právě Hollanda, kterému se dostalo satisfakce oproti předchozím několika hořkým letům, kdy žil ve stínu své bývalé partnerky a také bývalé prezidentské kandidátky Segolène Royalové. Ona sama ovšem do 2. kola neprošla a před kamerami si znenadání významně zaplakala, skončila totiž na 4. místě -- až za mladou rostoucí socialistickou hvězdou Arnaudem Montebourgem.

Nejzajímavější je samotný fakt, že se volby vůbec konaly. O jejich významu svědčí už jenom to, že zcela ovládly posledních čtrnáct dní všechny francouzské sdělovací prostředky. Přes 55% Francouzů tuto "demokratickou násobilku" podporuje, pravice dokonce veřejně tuto možnost připouští. Ozývají se ale hlasy, že i v této podobě mají navrch nakonec reprezentanti aparátu, kteří jen legitimizují své postavení.

I když to chvílemi vypadalo, že diskuse mezi stejně orientovanými rivaly nemůže být zajímavá, opak se ukázal jako zajímavý úkaz -- i když to mnohdy působilo, že rozdíly mezi levicí je více, než by se čekalo. Dupond, nebo Dupont? Ne, nejsou až tak zcela zaměnitelní, jak praví francouzský žert. Zvítězil relativně "normální kandidát", který by po sexuální aféře Dominiqua Strausse-Kahna, může vrátit důvěru voličů v levici, a postavit se proti očekávanému kandidátu pravice, nynějšímu prezidentu Nicolasi Sarkozymu.

Prezident Sarkozy se v posledních sondážích pohybuje kolem 30% - a zatím se z tohoto bodu příliš nehýbá. Velké očekávání z příchodu potomka s Carlou Bruni sice stále naplňuje stránky bulváru, bude-li ale následník (nebo následnice) tím, co zachrání jeho pověst zničenou aférami a tvrdými reformami, je tedy otázka!

0
Vytisknout
7954

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2011