SKOTSKO:

Univerzitní manažeři si zvýšili platy na 16 milionů liber ročně

4. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Odborový svaz univerzitních učitelů UCU Scotland zjistil, že podnikatelští manažeři skotských univerzit si zvýšili své platy za posledních šest let z 12 milionů liber na 16 milionů liber v loňském roce. Například na university of Glasgow si skupinka nevyšších manažerů celkem vyplácí platy ve výši 2 milionů liber ročně.

Odbory poukazují na to, že k astronomickému zvyšování platů univerzitních manažerů dochází v době, kdy platy univerzitních učitelů byly zmrazeny, akademičtí zaměstnanci jsou vyhazováni ze zaměstnání a univerzity ruší vyučování v celé řadě předmětů.

Mluvčí odborového svazu univerzitních učitelů varoval, že od doby, kdy se zmocnily správy univerzity kliky podnikatelských manažerů a odebraly řízení univerzit akademickým odborníkům, došlo k podstatnému zvýšení platů vedení univerzit.

Skotský deník Herald, který tuto informaci přinesl, poukazuje na to, že univerzitní profesoři na univerzitách v Glasgow i Strathclyde se staví ostře kriticky vůči tomu, jak jejich instituce prováděly "konzultace" týkající se likvidace profesorských míst a vyučovacích předmětů.

V dokumentu, který odbory připravily pro vládní vyšetřování situace na univerzitách, kritizují strukturu manažerských týmů na vysokých školách a doporučují, aby v manažerských týmech byly podstatnější měrou zastoupeni lidé z širší komunity.

"Velmi často je vedení univerzit nyní složeno z podnikatelských zájmů," konstatuje se v dokumentu. UCU Scotland varuje, že univerzitní senáty, které zastupují akademické zaměstnance, jsou managementem ochromovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6936

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2011