Izrael čelí nejhorší krizi ve vztazích s Egyptem za posledních třicet let

10. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Izrael čelí nejhorší krizi ve svých vztazích s Egyptem za posledních třicet let. Byl donucen nouzově odvézt letadlem diplomaty a jejich rodinné příslušníky do bezpečí, protože na izraelské velvyslanectví v Káhiře zaútočil hněvivý dav.

Obléhání izraelského velvyslanectví skončilo útěkem 86 Izraelců poté, co po rozhovorech izraelského premiéra Binjamina Netenyahua s americkým prezidentem Obamou Bílý dům zasáhl.

Za posledních devět dní se také vážně zhoršily diplomatické styky Izraele s jiným spojencem, Tureckem. Izrael také čelí "diplomatické cunami" v OSN, protože většina členských zemí se chystá hlasovat pro uznání palestinského státu.

Protiizraelské nálady v Egyptě jsou silné od té doby, co izraelské jednotky po útoků extremistů na Izrael, při němž zemřelo osm Izraelců, usmrtily pět egyptských policistů. Tisíce osob obklíčily izraelské velvyslanectví v Káhiře a Izrael byl nucen vydat prohlášení, v němž lituje smrti egyptských policistů.

Izrael má obavy o budoucnosti své mírové dohody s Egyptem, podepsané před třiceti lety, poté, co byl svržen jeho mocný spojenec, prezident Hosni Mubarak. Izrael se obává, že dočasná vojenská vláda v Egyptě má velmi blízko k protiizraelským náladám v egyptských ulicích.

Izrael také hluboce znepokojuje jeho rychle se zhoršující styky s Tureckem, jehož premiér Recep Tayyip Erdogan se chystá k návštěvě Káhiry. Vládnou obavy, že Erdogan s novou egyptskou vládou vytvoří protiizraelskou alianci. Turecko zuří, protože Izrael usmrtil několik tureckých občanů, kteří se účastnili loňského námořního konvoje pro Gazu, a odmítl se za to omluvit.

Turecko i Egypt podporují uznání palestinského státu v OSN. Izrael se připravuje na to, co jeho ministr obrany Ehud Barak charakterizoval jako "diplomatickou cunami". Spojené státy, které přislíbily, že budou uznání palestinského státu vetovat, se zoufale snaží najít způsob, jak odvrátit hlasování v OSN. Obávají se dalšího odcizení ze strany arabského světa. Palestinský prezident Mahmoud Abbas uvedl, že americké úsilí přesvědčit zúčastněné strany, aby se vrátily k vyjednávání, přišly "příliš pozdě".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8284

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2011