Nenávist není řešení: V Novém Boru a Rumburku budeme bránit chudé a uklidňovat situaci

9. 9. 2011

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Nenávist není řešení

Iniciativa Nenávist není řešení svolala shromáždění na sobotu 10. září do Nového Boru od 12:00 hodin a Rumburku od 17:30 hodin. Cílem shromáždění je podpořit Romy a obyvatele obou měst, kteří nesouhlasí s vyvolávání rasové nenávisti a svalováním viny na jednu etnickou skupinu.

Občanská iniciativa Nenávist není řešení vznikla spontánně začátkem tohoto týdne. Získala podporu od Amnesty international, Českého helsinského výboru, Ekumenické rady církví, iniciativy Freedom not fear a ProAlt, organizace Studenti proti rasismu či Strany zelených a mnoha angažovaných jednotlivců. Lidem, kteří stojí za iniciativou Nenávist není řešení není lhostejné, jakým způsobem se přistupuje k problematice chudoby a sociálního vyloučení, kde tyto vážné problémy právě kulminují na severu Čech, konkrétně pak v Novém Boru a jednotlivých městech Šluknovského výběžku. Rasová nenávist, která se vzedmula po etnických konfliktech, je jen špičkou ledovce skutečného problému. Nenávist ale není jeho řešením.

"Ohlásili jsme proto shromáždění do lokalit, které jsou v tuto chvíli přímo ohroženy násilím. V Novém Boru a Rumburku se budeme snažit zklidnit situaci, ukázat, že ne všichni souhlasí s represí a eskalací rasového napětí. Obáváme se pogromu a tomu je potřeba v tuto chvíli zabránit." říká Monika Bunžová, mluvčí iniciativy Nenávist není řešení, pracovnice Českého helsinského výboru. "Naše shromáždění bude naprosto nenásilné. Nenásilí, uklidnění atmosféry a pokus nastartovat rozumný dialog mezi oběma stranami jsou v tuto chvíli klíčové. Ti lidé tam totiž budou žít i poté, co my a DSSS odjedeme domů. Věříme, že se nám povede zmírnit riziko útoků a nejen Romy a Romky před případnými útoky ochránit, ale současně i poukázat na rozumnější alternativu řešení, která je výhledově daleko udržitelnější a povede k pokojnému soužití všech obyvatel měst."

"Chudoba, nezaměstnanost, korupce, sociální vyloučení, finanční krize a frustrace lidí ze současného politického mainstreamu, který nedokáže řešit všední problémy. Takový koktejl nám v současnosti vyústil v nenávist vůči romskému etniku ve městech, kde se díky sestěhováním chudých, často právě Romů, často prostřednictvím spekulací na trhu s nemovitostmi a asociální politikou celé řady českých měst a obcí, vytvořila doslova neudržitelná ghetta. Jejich sousedé z řad majority nesou logické následky, tedy specifickou kriminalitu," říká Miroslav Brož, další mluvčí iniciativy Nenávist není řešení!. "V tuto chvíli je především důležité navodit v těchto městech jinou atmosféru, zklidnit ji. Není možné začít situaci řešit koncepčně ve chvíli, kdy davy "slušných lidí" křičí na náměstích "Cikáni do plynu!" a tvářit se, že se nic neděje. Máme obavu z otevřeného rasového násilí a víme, že místní Romové mají strach. Chceme a vlastně je naší povinností jim pomoci, postavit se za ně a vyjádřit jim solidaritu. Všichni totiž nejsou vinni a to je potřeba si v prvé řadě uvědomit."

Iniciativa Nenávist není řešení na svá shromáždění otevřeně zve všechny, kteří nesouhlasí s eskalací napětí a otevřeného rasismu a chtějí přispět k mediaci konfliktu a přinést do těchto míst jiný názor a náladu. Iniciativa Nenávist není řešení proto také z Prahy vypravuje na obě místa autobus, bližší informace naleznete na sociálních sítích.

0
Vytisknout
6564

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2011