Čeští zastupitelé zastupují jen své vlastní zájmy

27. 10. 2010

Na konci vašeho článku "Pozoruhodná arogance české vlády" je položena řečnická otázka proč, zjednodušeně řečeno, vláda dělá to, co dělá a nedělá to co nedělá, píše Hynek Kocman:

Domnívám se, že základní příčinou tohoto stavu, je zmatení pojmů, které již několik desetiletí (gradovalo to dle mého názoru v posledních dvou) je našim občanům servírováno.

Lidé z Česka, kteří tuto republiku nejvíce poškozují, jsou různými mocenskými, a lobbistickými skupinami, které tyto akce zpravidla iniciují a nadále z nich profitují, vychvalování a oceňování v zahraničí, a tyto pochvaly se nezřídka projeví glorifikací i u nás. Takže nakonec se z nich stávají téměř národní hrdinové a dávají příklad ostatním, jak to mají dělat.

Proto jsou pojmy jako vytunelování, rozkradení, podvod a likvidace dnes prezentovány jako demokratizace, humanizace, privatizace,ochrana životního prostředí,zvyšování bezpečnosti, budování tržního hospodářství apod. (Příkladů jsou snad stovky od likvidace výzkumu, vývoje a průmyslu v devadesátých letech až po dnešní nesmyslný tunel fotovoltaických elektráren).

Přesně naopak tomu je, pokud se náhodou mezi politiky najde někdo, kdo chce pro občany tohoto státu udělat něco řekněme pozitivního, z čeho by měli skutečný prospěch občané a nikoliv mafiánské skupiny kmotrů přisáté jako pijavice k těžce získávaným finančním zdrojům.

Takovéto snahy jsou označované zpravidla za totalitní, likvidační, postkomunistické, nedemokratické, nebezpečné, neekologické, netržní a jen těžko konfrontovatelné s moderními tendencemi dnešního světa (příklady snad ani uvádět nebudu).

Pravicové vlády od nástupu premiéra Topolánka nesmiřitelně bojují s korupcí, Boj se přiostřuje, graduje, je prezentován na mase billboardů kolem českých silnic. V korupčním hodnocení mezinárodních organizací se ale Česko pozvolna propadá mezi asijské, africké a další zkorumpované evropské země.

Stejně to funguje i s naší zastupitelskou demokracií orgánů moci zákonodárné i výkonné. Zde se již stalo téměř pravidlem, že zastupitelé zastupují zpravidla své vlastní zájmy, případně zájmy svých stranických sekretariátů. Svou vůli a hlavně své osobní dlouhodobé hmotné zajištění silně preferují před vykonáváním vůle lidu, což by dle ústav měli dělat (čest výjimkám).

Dalším příkladem může být ekonomika. Lidé, kteří měli tzv. "odpovědnost" za dlouhodobé špatné hospodaření tohoto státu jsou dnes na pozici spasitelů národa a účtenky, které by měli proplatit za promrhané miliardy posílají k úhradě prostým občanů.

V tomto Babylonu pojmů, se zákonitě nemohou zorientovat ani školení odborníci, natož běžní lidé. A to je dle mého názoru hlavním důvodem, proč vláda dělá většinu věcí přesně naopak, než by podle ústavy měla dělat, protože se už ani její členové se v tom nastalém zmatku neorientují. A pokud nezačneme nazývat věci pravými jmény (řečeno slovy českého klasika: žádná fakta, ale jenom to, jak to skutečně je), tak se to ani změnit nemůže.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.10. 2010