Zápisné bez půjček ohrozí až třetinu studentů, jde proti plánu vlády

26. 10. 2010

Tisková zpráva

Národní studentská reprezentace nesouhlasí s návrhem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zavést od roku 2011 zápisné na veřejných vysokých školách. "Považujeme to za nesystémový, nezodpovědný a ve vztahu k voličům vládních stran neospravedlnitelný krok," říká předseda SK RVŠ Miroslav Jašurek.

Záměr zpoplatnit studium na veřejných vysokých školách deklarovala vláda Petra Nečase ve svém programovém prohlášení i koaliční smlouvě. Zavázala se ovšem zavést odložené školné nejpozději od roku 2013, nejméně rok předem pak spustit systém finanční pomoci studujícím.

"Vláda tím jasně říkala, že hodlá realizovat reformu terciárního vzdělávání v podstatě tak, jak ji rozpracovaly dvě vlády předchozí," vysvětluje Jašurek. "Na takovou reformu existuje projekt spolufinancovaný Evropskou unií. Má rozpočet kolem sta milionů korun, z nichž už se od roku 2008 utratila zhruba třetina."

Za dva roky práce se ale nepodařilo ani dojít k elementární shodě mezi politickou a akademickou reprezentací na tom, jak reforma má vypadat. "Vláda po celou dobu nekompromisně hájila model odloženého školného, se kterým vysoké školy nesouhlasily," říká Jašurek. "Pokud teď tedy ministr Dobeš navrhuje zápisné, je on sám v naprostém rozporu s vládní politikou i programem své vlastní strany."

Zásadním problémem je, že by studium na veřejných vysokých školách bylo zpoplatněno v době, kdy neexistuje efektivní finanční pomoc studujícím. Tu přitom považují za zásadní i odborníci z OECD, kteří se v loňském roce k návrhu reformy vysokého školství vyjadřovali.

Ekonomické možnosti studentů dnes totiž nejsou nijak oslnivé. Alespoň to loni na podzim popsal průzkum EUROSTUDENT, který realizovalo MŠMT právě v rámci projektu reformy terciárního vzdělávání.

Výzkum říká, že Češi jsou na vysoké škole nadprůměrně závislí na finanční podpoře svých rodičů a i bez placení za studium mají vyšší výdaje než příjmy. Téměř třetina dotázaných studentů také uvedla, že by lidem jako oni zavedení přímého školného -- zápisného -- omezilo přístup ke studiu.

I přechodně zavedené přímé školné by bez funkčního systému studentských grantů a půjček tedy vedlo k prohloubení socioekonomických bariér v přístupu k terciárnímu vzdělávání.

V rozporu s tvrzením prvního náměstka MŠMT Kryštofa Hajna také na zavedení zápisného nepanuje shoda napříč akademickou obcí. Podle slov rektora Univerzity Karlovy v Praze Václava Hampla o chystaném zápisném do včerejška nevěděla Česká konference rektorů. Rada vysokých škol příslušnou novelu dostala k dispozici 15. října a její Legislativní komise navrhla zápisné ze zákona zcela vypustit.

"Zápisné v této podobě skutečně není cesta, jak kompenzovat vládní škrty ve vysokém školství," komentuje situaci Jašurek. "Pokud se ministerstvo snaží tvrdit, že jde jen o 'technickou novelu`, která školám umožní přežít v příštím roce, nemá pravdu. Šlo by o historicky první zákon, který na českých veřejných vysokých školách donutí studující za vzdělání platit."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010