Vysoký vatikánský kardinál je vyšetřován pro korupci

21. 6. 2010

Kardinál Crescenzio Sepe, arcibiskup z Neapole, byl obviněn v italském tisku, že jako šéf Kongregace pro evangelizaci národů uzavírál korupční dohody, týkající se 2000 bytů v Římě, zisk z nichž Kongregace používá na financování misií.

Sepe je údajně odpovědný za prodej budovy v Římě, k němuž došlo r. 2004, tehdejšímu ministru dopravy Pietru Lunardimu za podezřele nízkou cenu 4,16 milionů euro. Soud podle italského tisku vyšetřuje, proč Lunardi následujícího roku poskytl Sepeho Kongregaci částku 2,5 milionů euro ze státních fondů na založení muzea Kongregace, které pak nevzniklo.

Sepe v neděli přednesl vášnivé kázání, v němž se dotazoval svých věřících: "Kolik mučedníků tu je, i dnes, kteří jménem pravdy jsou mučeni, zostuzování a je jim odpírán respekt?"

Italské soudy vyšetřují Sepovy vazby na stavebníka Diega Anemoneho a bývalého činitele státního úřadu pro veřejné práce Angela Balducciho, kteří jsou podezříváni, že byli v ohnisku korupčního spiknutí při udělování státních stavebních kontraktů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.6. 2010