Firma BP "lhala Kongresu"

21. 6. 2010

Čelný americký politik obvinil olejářskou firmu BP, že lhala Kongresu, aby snížila svá pasiva. Z interního dokumentu firmy BP totiž vyplývá, že únik ropy v Mexickém zálivu byl dvacetkrát rozsáhlejší, než BP veřejně přiznala.

Interní dokument BP varuje, že pokud klíčové části vrtu odpadnou, míra unikající ropy může dosáhnout až 100 000 barelů denně. Firma BP však tvrdila Kongresu, že do moře uniká jen 5000 barelů denně a v nejhorším případě by se to mohlo zvýšit na 60 000.

Interní dokument firmy BP zveřejnil Ed Markey, demokratický předseda kongresového podvýboru pro energetiku a životní prostředí. Uvedl: "Z tohoto dokumentu vyplývají velmi znepokojující otázku ohledně toho, co BP věděla a kdy to věděla. Je zjevné, že firma BP nehovoří otevřeně s americkou vládou a americkým lidem o rozsahu této katastrofy."

Američané také zuří, že šéf firmy BP Tony Hayward se o víkendu zúčastnil závodu jachet na ostrově Wight nedaleko Británie. Fotografie Haywarda, jak závodí na své jachtě, vyvolaly ve washingtonu ostrý hněv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.6. 2010