Spojené státy odvolaly svého vrchního velitele pro válku v Afghánistánu

12. 5. 2009

Americký ministr obrany Robert Gates požádal velitele amerických vojsk generála Davida McKiernana v Afghánistánu, aby odstoupil. Gates se vyjádřil, že válka proti Talibanu vyžaduje "nové myšlení". McKiernana nahradí generál Stanley McChrystal, který prý lépe rozumí podstatě konfliktu v Afghánistánu.

Generál McKiernan byl vrchním velitelem americké armády v Afghánistánu méně než rok. V době, kdy velel americkým jednotkám v Afghánistánu, došlo k zintenzivnění násilí. Jeho nástupce Stanley McCrystal je v současnosti ředitelem Sboru náčelníků štábů americké armády a v minulosti byl ředitelem zvláštních jednotek.

Ministr obrany Robert Gates odmítl vysvětlit, proč odvolal generála McKiernana. Avšak Gates i prezident Obama často opakují, že válku v Afghánistánu nelze vyhrát pouze vojenskou silou. Generál McChrystal prý používá techniku "válečnictví, založeného na spolupráci", kdy spoléhá kromě hrubé vojenské síly významně i na odposlechy komunikací a na výzvědné informace. Korespondenti uvádějí, že generál McChrystal je odborníkem právě na takovou protipovstaleckou strategii, jaké chce Obama používat v Afghánistánu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.5. 2009