Riziko předčasného úmrtí výrazně snižuje konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně
24. 2. 2017
Fruit and veg: For a longer life eat 10-a-day https://t.co/SzwEdPeA96
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 24, 2017
Ze studie londýnské Imperial College vyplývá, že konzumace deseti porcí ovoce a zeleniny denně by zabránila celosvětově předčasnému úmrtí 7,8 milionů lidí ročně.
Tým výzkumníků také identifikoval specifické druhy ovoce a zeleniny, které snižují riziko rakoviny a srdečních chorob. Z analýzy vyplývá, že jen malé množství konzumace ovoce a zeleniny má pozitivní zdravotní dopady, ale čím jíte ovoce a zeleniny víc, tím pro vás lépe.
Za jednu porci se považuje 80 gramů - malý banán, jedna hruška či tři vrchovaté lžičky špenátu či hrášku.
Riziko výskytu rakoviny snižuje konzumace zelené zeleniny, např. špenátu, žluté zeleniny, např. papriky, a brukvovitá zelenina, např. květák.
Riziko výskytu srdečních chorob a infarktů snižují jablka, hrušky, citrusové ovoce, saláty a brukvovitá zelenina.
Podrobnosti v angličtině ZDE
Diskuse