Německý prezident vyhrožoval šéfredaktorovi, bude zřejmě muset odstoupit

4. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý prezident Christian Wullf se octl pod rostoucím tlakem aby odstoupil. Vyšlo totiž najevo, že se pokusil zastrašit Kaie Diekmanna, šéfredaktora bulvárního deníku Bild, aby netiskl o něm kritický článek. Německý tisk se sjednotil v odsouzení prezidenta Wullfa.

Wullf nechal Diekmannovi zuřivou hlasovou zprávu na záznamníku. Řekl mu, že pokud nepotlačí článek o jeho osobních financích "bude válka".

Wullf, důležitý spojenec kancléřky Angely Merkelové a také křesťanský demokrat, přijal od manželky bohatého podnikatele velkou soukromou půjčku. Bild zjistil, že Wullf dostal půl milionu euro od manželky kamaráda Egona Geerkense. Splácí to s úrokem 4 procenta, o 1 procento nižším, než je běžná bankovní úroková míra. O dva dny později Wullf zatelefonoval šéfredaktorovi Diekmannovi a omluvil se mu.

Vlivný deník Financial Times Deutschland vyzval Wullfa, aby odstoupil. Süddeutsche Zeitung charakterizoval prezidentovo jednání s médii jako "naivní a drzé". List dodal chladně: "Úřad je zjevně pro Wullfa příliš významný."

Podrobnosti v angličtině ZDE C

0
Vytisknout
7879

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012