Potřebujeme inovace, ne dogmatismus

8. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnes jsem si během Otázek V. Moravce poprvé pořádně uvědomil, jak rezignovaný a dogmatický je ministr financí Kalousek, který má být hlavní "štikou" strany s ambicí stát se hegemonem pravice. Kalouskovu veškerou duševní energii, zdá se, požírá myšlenka dodržení rozpočtových schodků, jaké si předsevzal, s konvergencí k rozpočtu vyrovnanému. Pak bychom podle jeho slov dokázali stabilizovat, nikoli však splatit, své dluhy. Ačkoli si také myslím, že doba půjčování státům pomalu končí, a to zejména proto, že i vyspělé státy půjčené peníze špatně prohospodaří a nedokážou dostatečně podnítit opravdový rozvoj společnosti svými investicemi, nemyslím, že soustředěnost na vyrovnanou bilanci rozpočtu je ta nejdůležitější věc. Spíše potřebujeme inovace a rozvoj, proměnu společnosti, dosud nemyslitelné technologie a inteligentní úspory. Skutečné inovace a nikoli jenom inovace verbální, kde "inovátorům" nakonec nejde o nic jiného než o jejich mzdy.

FT: V Maďarsku je ohrožena evropská demokracie

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Ignorovat proměnu Viktora Orbána z antikomunistického pokrokáře v populistického xenofoba by znamenalo opakovat chybu, jakou jsme učinili v případě Řecka. Potíže v menších evropských zemích mohou být signálem blížících se větších hrozeb, píše hospodářský deník Financial Times.

Maďarský premiér zosobňuje připomínku - pokud takovou připomínku někdo na tomto kontinentu potřebuje - známé trajektorie od ekonomického chaosu k politické diktatuře. Evropská unie měla od pádu berlínské zdi dva velké projekty: jednotnou měnu a šíření demokracie směrem na východ. Euro je nyní v krizi. Viktor Orbán vysílá silné signály o nebezpečí, jimž čelí demokracie.

Maďarský "Viktátor" čelí protestům

7. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Držitelé hladovky protestují před budovou maďarské státní televize už 26. noc. Pijí jen čas a vodovou polévku. Teplota je kolem nuly a mrholí. !Ale bylo to horší," říká Balazs Nagy Navarro. "Aspoň už vypnuli tu hudbu."

Nad hlavami hladovkářů v okně byl umístěn reproduktor, který pět nebo šest dnů od rána do večera vyhrával na plné pecky "Rolničky". Z foyeru maďarské televize svítily filmové reflektory, jejichž cílem bylo oslňovat demonstranty venku a zabraňovat fotografům, aby mohli řádně fotografovat, když se bezpečnostní stráže pokusily - neúspěšně - odstranit protestní tábor.

"Je to tady jako v Guantánamo," říká Nagy Navarro, 44, který přišel o své zaměstnání produkčního zahraničního zpravodajství na MTV1 dne 27. prosince.

Důchodce v Praze trápí chudoba, stále víc jich krade v obchodech jídlo

7. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Pražští senioři se dostávají do existenčních problémů. Mají nízké důchody a vysoké náklady na bydlení. To je dohání k neuvěřitelně zoufalým činům. Podle městské policie se objevuje čím dál více případů, kdy důchodce krade v samoobsluze základní potraviny.

"Nejsou to případy, jež bychom počítali ve stovkách. Ukazuje to ale, v jakých existenčních krizích se senioři nacházejí. Je to přestupek jako kterýkoliv jiný, ale pro strážníky je vždy velmi nepříjemné dávat pokutu důchodci, který kradl, protože nemá na zaplacení potravin," řekl šéf městské policie Ludvík Klema. A zmínil příběh ženy, která měla za krádež potravin sotva za sto korun zaplatit tisícovku pokutu.

Celý článek ZDE

Pozn. JČ: Co tě nepálí, nehas. Až do doby, kdy to postihne i tebe.

Mimochodem, diskuse "mudrlantů" pod článkem je neskutečná. Je to vzor hodnotových zásad dnešní české společnosti?

Katolická církev by se měla probudit do dneška

7. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V českých médiích se dnes objevila informace, že pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka bude z rozhodnutí Vatikánu jmenován kardinálem. Duka sám v rozhovoru pro Hospodářské noviny říká, že toto jmenování je spíše spojeno s jeho pozicí pražského arcibiskupa než s jeho osobou. Kardinálem byli i předchozí pražští arcibiskupové a primasové čeští Karel Kašpar, Josef Beran, František Tomášek a Miloslav Vlk. Bylo tedy celkem jisté, že kardinálem bude i Duka. Řekl bych, že jmenování arcibiskupa Duky kardinálem se u nás přeceňuje a to zejména proto, že Češi v zásadě vůbec nevědí, kolik takových kardinálů vlastně je.

Rada pro (britské) univerzitní učitele

Novoroční rozhodnutí v roce 2012: Nedělejte je

7. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ředitel pro korporátní záležitosti na naší univerzitě, energický Jamie Targett, upozornil veškeré akademické zaměstnance, že činit individuální novoroční rozhodnutí je narušením univerzitní strategie.

Sdělil našemu reportéru, že rozhodování je čistě "pravomocí managementu a používá se přesnějšího termínu 'strategické cíle'", píše ve svém sloupku v časopise Times Higher Education Supplement Laurie Taylor.

Targett dále vysvětlil, že existuje vážné nebezpečí, že by osobní akademikovo rozhodnutí realizovat určitý výzkumný plán v nadcházejícím roce "mohlo být v hlubokém konfliktu s imperativy strategické restrukturalizace".

"Nemá přece smysl se rozhodnout napsat nějakou novou významnou knihu," dodal, "vzhledem k tomu, že můžete být propuštěni dřív, než řeknete 'David Willets'".

(Pozn. red. David Willets je anglický konzervativní ministr odpovědný za vysoké školství.)

Podrobnosti v angličtině ZDE

Habermannův mlýn - vzdělávací film šířící etické principy Evropské unie

7. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Když jsem loni v létě vyjádřil zklamání nad tím, že historický film Lidice Petra Nikolaeva jen potvrzuje nacionalistické české stereotypy o tom, jak Češi byli vždycky oběti a "trpěli" pod knutou cizáckých okupantů zvnějšku, že "Film Lidice vlastně brání serioznějším úvahám nad českou historií", dostal jsem mail z emailové adresy "Juraje Herze" (nevím, zda byl pisatelem skutečně zmíněný režisér, anebo se někdo jen podepsal jeho jménem), vyjadřující zklamání, že jsem dosud nepsal o Herzově filmu Habermannův mlýn (2010). Toto opomenutí nyní napravuji.

KONTRTOVERZE KOLEM FILMU HABERMANNŮV MLÝN:

Je důležité, aby filmová či literární fikce odpovídala historické skutečnosti?

8. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

K mé recenzi na Herzův film Habermannův mlýn se kromě Tomáše Koloce (citovaného v závěru recenze) ozvalo i několik dalších čtenářů, kteří se pozastavují nad historickými nepřesnostmi v tomto filmu. Analytik médií Milan Šmíd upozorňuje, že už románová předloha Josefa Urbana "falšuje historické události" a z toho pak vychází "falešný film". Habermannovým případem se zabýval historicky věrný dokument, několikrát reprízovaný v ČT. Jiní čtenáři poukazují na to, že "Iglau", jméno filmové osady s 370 obyvateli, je matoucí, neboť je to německé jméno města Jihlavy, atd. Čtenář Miloš Hlávka k tomu dodává:

Na podzim zemřel bez povšimnutí médií (!) nejstarší chartista, filosof-spouštěč Pražského jara 1968, téměř stoletý Jiří Hermach (1912 -- 2011)

6. 1. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 8 minut

Článek obsahuje shrnutí jeho života a výňatky z jeho nadčasových myšlenek

Když jsem na přelomu roku jednal s dokumentaristy z České televize o možnosti většího životopisného pořadu o téměř stoletém filosofu, nejstarším signatáři Charty 77 doc. ing. Jiřímu Hermachovi -- až od jeho dcery, herečky Městských divadel pražských Jany Hermachové, jsme se ústně dozvěděli, že její otec (se kterým jsem přes rok nemluvil) v den 75. narozenin Václava Havla (5. října 2011) zemřel. Když jsem zpětně na internetu hledal periodika, kde se zpráva o jeho úmrtí objevila, zjistil jsem, že si jeho smrti a odkazu (na rozdíl od jiných mediálně nafouknutých -- a následně velice plytce zhodnocených odkazů) povšimlo jediné periodikum -- server Publica.cz. A to i přesto, že osud Jiřího Hermacha byl nesmírně zajímavý a že šlo o velice významnou osobnost československé historie a jednoho z největších českých filosofů.

Děkuji všem

6. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Připojuji se k Vaší vzpomínce na Jiřího Hermacha - v druhé polovině padesátých let vedoucího katedry marxismu na ČVUT-FSI. Jeho přednášky - v bývalém kině Louvre, které sloužilo jako přednáškový sál FSI - byly pro nás kluky, čerstvě po maturitě, zjevením z jiného světa. Jeho zásluhou bylo i volné ovzduší na strojařině a semináře z marxismu byly otevřenou diskusí (zápočet jsem dostal až po prázdninách, podmínka byla, že si přečtu Rollandovu Okouzlenou duši).

Nedávná vzpomínka P.Uhla v Právu říkala totéž.

Měl jsem štěstí na učitele, nejen na J.Hermacha, na FSI koncem padesátých let jich bylo víc a tak děkuji všem, píše Jiří Kroc.

Nečas radí Evropě

7. 1. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 3 minuty

Předseda české (pseudo)vlády, která má rok a půl po svém vzniku historicky nejmenší důvěru vlastních občanů říká, že se cítí poctěn pozváním povědět (něco moudrého?) evropským politikům a vůbec občanům. Využil příležitost aby nám všem vysvětlil, jak rozumět současné situaci ve světě a poradil co dělat, abychom se nedostali do problémů.

Forbrydelsen - The Killing

6. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Televizní diváci v Česku nemají ponětí, že ve světě v současnosti kraluje umění dánského kriminálního seriálu. Vynikající, skutečně výjimečný dánský kriminální seriál z r. 2007 a 2009 (druhá série) postupně pronikl do světa. První, dvacetidílná série kriminálního seriálu Zločin (Forbrydelsen), se vysílala v dánské televizi začátkem roku 2007. Od ledna 2007 se mělo vysílat každou neděli do března prvních deset dílů, a druhých deset dílů mělo přijít na program až za rok, seriál byl však tak úspěšný, že si dánští diváci vynutili, aby se druhých deset dílů vysílalo hned v roce 2007 na podzim.

Postupně si Zločin dobyl svět. Seriál se nejprve vysílal v skandinávských televizích (Norsko 2007, Finsko 2007, Švédsko 2008, Island 2008), pak v Německu (ZDF, 2008), v Rakousku (ORF, 2009), v Belgii, ve Francii a znovu v Německu na ARTE (2008), v Austrálii (2010), v Belgii (2010), v Británii (2011), v Rusku, v Itálii, ve Španělsku a v Portugalsku (2011). Inspektorka Sarah Ludová je dnes všude známá. Pletený červený svetr, jaký v seriálu inspektorka nosí, se začal po Evropě vyrábět ve velkých počtech!

Forbrydelsen je pozoruhodné filmové dílo. Na prostoru dvaceti hodin se řeší jediný kriminální případ. Zdá se vám, že to musí být zdlouhavé? Seriál je neuvěřitelně dobře napsán. Po celou dobu dvaceti hodin sedíte v napětí na kraji židle. V Británii je Forbrydelsen nyní k dispozici na DVD a diváka to nutí, aby seděl u obrazovky po mnoho hodin. Nelze přehrávač vypnout.

Jak to popsat. Scéna po celých dvacet dílů je temná, pochmurná, záhadná, nebezpečná. Během seriálu, který začíná brutální vraždou mladé dívky, vyšetřuje inspektorka Sarah Ludová případ s mnoha složitými peripetiemi. Vynořuje se podezření na jednotlivé možné pachatele, pak zase mizí. Děj nikdy nikdy není mechanický. Je konstruován tak, že divák kvituje s obdivem, jak je možné, že se scénáristům podařilo vyhnout se jakékoliv stereotypizaci. Zrovna když si divák myslí, že teď se už scénáristé dostali do slepé uličky, překvapí ho novým neočekávaným vývojem děje. Jak to, že jsme nevěděli, že mají v Dánsku tak schopné autory? Během průběhu seriálu dochází k dalším a dalším vraždám.

Druhou narativní linií v seriálu je linie politická. Protějškem inspektorky Lundové je kandidát na primátora Kodaně Troels Hartmann, v předvolebním období. Hartmann se snaží bojovat proti korupci na kodaňské radnici a zaplétá se do mafiánských intrik. O nich se ukazuje, že jsou provázány s vyšetřovaným zločinem.

Korupce ovšem vládne i v policii. Inspektorka Lundová je tam při vyšetřování často jen trpěna. Jako by toto byl leitmotiv dnešní doby: Děláte-li něco dobře a jste-li profesionál, jste podezřelý. Jste-li v něčem dobrý a jednáte-li nezávisle, jste vždycky na pokraji vyhazovu. Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. To se zdá být naprosto charakteristickým rysem dnešní společnosti, na východě i na západě, a je nesmírně záslužné, že to tento seriál tematizuje, nikoliv však vnějškovým, ale vnitřním, autentickým způsobem.

Vládnou přitakávači a korupčníci. Politická linie seriálu je nesmírně silná a dodává thrilleru významnou společenskou dimenzi.

Druhá série, Forbrydelsen II, se vysílala v Dánsku v roce 2009, na britské BBC na podzim 2011. 19. prosince 2011 vyšla v Británii na DVD. I tuto druhou sérii zhlédnete jedním dechem. Opět jde o složitý, napínavý případ, při jehož řešení jste v napěti po celou dobu deseti hodin. Opět má kriminální linie významnou paralelu v dánských politických kruzích a je pozoruhodnou výpovědí o společnosti dneška.

Dánská televize v současnosti natáčí třetí sérii. Politickou rezonancí v ní tentokrát bude světová finanční krize.

První série natolik zaujala Američany, že vyrobili americký remake.

Kdy se rozhoupají české televize a přinesou i českým divákům toto vynikající dílo? Proč mají být čeští diváci vylučováni z obecné evropské kulturní zkušenosti?

Je to snad pro české televize "moc drahé"? Anebo příliš inteligentní? České televize chtějí oblbovat diváckou obec jen tím nejpitomějším z mezinárodní produkce?

O Forbrydelsen na Wikipedii ZDE

Hrozí další válka v Perském zálivu?

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Zdá se, že Spojené státy a Írán směřují ke konfrontaci v Perském zálivu. Navrch k už tak vysokému napětí kvůli íránskému jadernému programu uvalily USA tvrdé ekonomické sankce mj. i na finanční sektor teheránského režimu. Sankce poškodily hospodářství země a ta odpověděla hrozbou přerušení veškeré přepravy v Perském zálivu. Íránští představitelé také pohrozili vojenskou akcí proti Spojeným státům a jejich spojencům v regionu, pokud budou pokračovat ve stávajícím kursu. Na cestě do regionu jsou dvě letadlové lodě.

Obama redukuje americkou armádu a přesunuje americký strategický zájem do Tichomoří

5. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama zveřejnil plány na budoucnost americké armády. Dojde k její historické restrukturalizaci. Menší armáda se soustředí na Čínu a nebude se podílet na velkých pozemních válkách, které dominovaly období po 11. září 2001. Očekává se, že Spojené státy odejdou z mnoha základen v Evropě. Od nynějška se bude strategický zájem americké armády soustřeďovat na Tichomoří, i když si Spojené státy chtějí uchovat určitý zájem o Blízký východ, zejména v souvislosti s arabským jarem. Podrobnosti škrtů budou teprve oznámeny. Televizní zprávy Channel Four News ve čtvrtek večer varovaly, že Obamovy škrty ohrozí strategii britské armády, v jejímž rozpočtu se také škrtá a britská vláda chtěla spoléhat na Američany. Není zatím jasné, do jaké míry se Spojené státy napříště budou angažovat v NATO. Podle britského ministra obrany Philipa Hammonda by však evropské země na americké rozhodnutí snížit svou vojenskou angažovanost v Evropě neměly reagovat naštvaně.

Írán omezuje užívání internetu

6. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán se rozhodl silně omezit před březnovými parlamentními volbami užívání internetu. Zavádí drakonické předpisy pro internetové kavárny a připravuje se zavést "národní" internet. Přípravy na zavedení pouze "íránského" internetu provádí iránské ministerstvo informací a komunikační technologie. Policie nařídila správcům internetových kaváren, že musejí zaznamenávat totožnost uživatelů, než je pustí k počítači. Uživatelé internetu v Íránu si také stěžují, že se internet výrazně zpomaluje. Podle reformistického listu Roozegar je to důsledkem zkoušek zavádění národního internetu.

Úřady práce budou mít potíže se zvládnutím reforem

6. 1. 2012 / Jiří Hrebenar

čas čtení 10 minut

Ministr práce a sociálních věcí nedávno v diskusním pořadu Hydepark poděkoval úředníkům úřadů práce za skvělou práci, kterou vykonávají. Ano, jeho děkování bylo namístě. Oni totiž ti úředníci vůbec nemají jednoduchou pozici. Diletantský postoj Ministerstva práce a sociálních věcí v celé reformě je více než jasný. Tento institut není vůbec připravený na reformy a Generální úřad práce jakbysmet. Pracovníci detašovaných pracovišť úřadů práce tak byli nuceni počínat si zcela na vlastní pěst.

Společenství práce a solidarity se aktivizuje

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

tiskovou zprávu připravil Jan Kavan

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) zorganizovalo svou tiskovou konferenci 6.ledna v budově odborových svazů, kde se SPaS pravidelně schází. Mluvčí SPaS Jan Kavan připomněl loňskou petici za nové volby, neboť "samotná demise vlády nic neřeší". SPaS poměrně rychle sehnal pod petici více než 10 000 podpisů, což umožnilo petičnímu výboru PS zorganizovat 12. října petiční slyšení, na které se měla dostavit místopředsedkyně vlády Karolína Peake, která se však na poslední chvíli omluvila.

Navzdory nepřítomnosti zástupců vlády, přednesli zástupci řady občanských iniciativ sdružených ve SPaSu své kritiky zaměřené na jednotlivé ministry a jejich resorty.

Slyšení bylo pak přerušeno a bude pokračovat 12.ledna 2012, kdy petiční výbor PS očekává přítomnost aspoň některých vládních ministrů. Opakovaná nepřítomnost by byla porušením jednacího řádu PS i zákona. Mluvčí organizátorů petice Eva Novotná zdůraznila, že kritická vystoupení dalších občanských sdružení budou 12. ledna natočena a zpřístupněna veřejnosti na YouTube a současně v písemné formě předána všem ministrům.

Občanská sdružení žádají o záchranu parku v Thákurově ulici soud

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Arniky

PRAHA -- Magistrát hlavního města vydal povolení k vykácení parku v Thákurově ulici. Správní řízení se vleklo přes čtyři roky. Znalci během něj vypracovali celkem 14 odborných posudků, což je zřejmě nejvíce, kolik v nějaké kauze vzniklo. Přestože většina expertů doporučovala postupnou citlivou obnovu alejí, magistrát jejich rady nevyslyšel. Podle občanských sdružení je vydané povolení nezákonné. Podala proto žalobu a obrátila se s podnětem na ochranu stromů také na Policii ČR, Českou inspekci životního prostředí a primátora Prahy Bohuslava Svobodu. Obávají se totiž, že kácení může začít už v nejbližších dnech.

Finanční krize v Maďarsku se prohlubuje

6. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Maďarský forint ve čtvrtek výrazně poklesl proti euro poté, co se Maďarsku nepodařilo přilákat dostatečné množství investorů na akci vládních obligací. Analytikové varovali, že ústřední banka bude muset učinit drastické kroky a zvýšit úrokovou míru ve snaze zabránit investorům v prodeji svých obligací poté, co se vládě podařilo prodat v aukci vládní obligace jen za 35 miliard euro, přestože plánovala prodat 45 miliard.

Investoři jsou znepokojeni, že Maďarsko přestává mít schopnost splácet své dluhy. Úroky z maďarských obligací prudce stouply na 9,96 procent. Forint poklesl na kurs 324.10 forintů vůči euru.

Investoři jsou také nervózní, že maďarská vláda rozhodla odebrat ústřední bance samostatnost rozhodování.

Mezitím se Francii podařilo prodat dlouhodobé obligace v hodnotě 7,66 miliard euro (plánovala jich prodat za 8 miliard euro). 4,02 miliardy euro desetiletých obligací byly prodány s úrokem 3,29 procent. Evropský záchranný fond také zaznamenal ve čtvrtek relativně silnou poptávku po obligacích. Podařilo se mu prodat tříleté obligace za 3 miliardy euro a objednávky má na obligace za 4,5 miliard euro. Obligace kupovaly většinou evropské banky a fondy, ale vyskytli se i kupci z Asie a z Británie, což správce dluhů povzbudilo. Získané peníze se použijí na záchranu Portugalska a Řecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Irská vesnička protestuje proti vládní ekonomické politice. Ale zajímá to někoho?

6. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Obyčejně pokojní lidé ze zapadlé irské vesničky Ballyhea jsou tak rozzuřeni vládní ekonomickou politikou , že chodí každou neděli demonstrovat. Zaznamenal to ale vůbec někdo?

Když autobus zastavil na prázdné ulici, kde jsem vystoupila, píše britská reportérka, řidič se na mě usmál. "Právě probíhá špička," zavtipkoval. "To, že přijel autobus, je tady za celý den nedramatičtější událostí."

Jediné, co lidé vědí o vesničce Ballyhea, je že je v pustině a nic se tam moc neděje. Taxíkář, který mě dovezl do Corku, mě varoval, jak je to tam ospalé. Ale já jsem přijela kvůli jednoduché věci: Ballyhea je možná tichá vesnička, ale rozzuřená.

ČSA - Stockholm Arlanda, sobota 17. prosince - aneb lépe už to nejde?

6. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Pravidelně cestuji mezi městem Stockholm ve Švédsku a Prahou. Velmi často cestuji s Českými aeroliniemi a musím říci, že nepatří mezi leteckou společnost, kterou volím na prvním místě, píše Petr Roupec.

Důvodem je heslo, kterým se pravděpodobně řídí všichni zaměstnanci této letecké společnosti: "cestující nas moc nezajímají".

Cestování začíná nepříjemně již v Praze na Ruzyni při odbavení. Ačkoliv je každý cestující donucen odbavit se sám, tak by u "baggage drop off" přepážky očekával odbavení v řádu několika minut. Opak je pravdou - na této přepážce obyčejně stráví cestující kolem půl hodiny. České aerolinie zřejmě nepochopily smysl této přepážky.

ETIKA:

Vždyť on taky krade, tak proč bych nemoh já?

5. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Všimli jste si dnešního článku na webu Novinky.cz, ptá se Jirka Nermut.

Někdo má byznys z drahých dálnic, my z nezaplacených složenek, hájí se advokát.

"To, že si překupníci udělali z nakoupených pohledávek byznys, je normální stejně tak, jako jiní si udělali byznys ze stovek kilometrů nejdražších dálnic v Evropě, z těžby uhlí, výroby energií z obnovitelných zdrojů, dodávek vody, likvidace odpadu -- takový už nynější svět je," tvrdí ve svém dopise tajemník ČAK Ladislav Krym.

Nepřipadá Vám tato argumentace jako když malé dítě, překvapené trestem, říká na svou obranu: Vždyť on taky krade, tak proč bych nemoh já?

Nemá cenu spekulovat bez informací

5. 1. 2012 / Daniel Strož

čas čtení 1 minuta

Ke svému rozhovoru o Václavu Havlovi jsem obdržel desítky přípisů -- a jak vidím, také do redakce BL nepřestávají docházet. Odečtu-li tu řadu sprostot od lidí, které kdysi už T. G. Masaryk nazval "patologickou sedlinou", zbývají takové, v nichž se pisatelé vyjadřují porůznu, prostě ze svého osobního pohledu. Mají na to právo. Jenomže bohužel zjišťuji, že žádný z nich nemá dostatek informací, a kupříkladu knihu korespondence V. Havla s V. Prečanem neměli vůbec v rukou, natož aby ji tedy dokonce četli. Přitom jde o publikaci -- nejen k této diskusi -- zcela zásadní, čítající přes osm set stran a naplněnou nezvratitelnými fakty.

Protože v ČR (v distribučním nepořádku, který v této zemi panuje), není jednoduché si knihu opatřit, odkazuji tímto veškeré případné zájemce, aby se obrátili přímo na vydavatele. Je jím Československé dokumentační středisko, Josefská 34/6, 110 00 Praha 1. Odtud lze tuto rozlehlou a velmi cennou publikaci získat přímo, a to za pouhých 360.- Kč, jelikož její vydání bylo dotováno Nadací Fritze Thyssena. Takže vzhůru, vy všichni, ať už máte k nedávno zesnulému V. Havlovi jakýkoli postoj, objednávejte a dejte se co nejdříve do čtení!

Veksláci jsou všude

6. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Článek a informace tam jsou zajímavé, ale vývody autora zavádějící. Aniž bych chtěl kohokoliv a cokoliv obhajovat, jako zcela nesmyslné mně připadá hledání souvislostí mezi vzestupem kokainové mafie a liberální či ultraliberální politikou kdekoliv, jak naznačuje autor. Ještě snad je tu možno hledat souvislosti s konzervatismem v tom smyslu klasickém a špatném - tedy v omezování všech nových myšlenek a svobod, tak jak to provádějí např. režimy komunistické či nábožensko-demagogické, píše Jan Neuman.

Libyjští vojáci žádají nezaplacené služné

6. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Stovky libyjských vojáků ve čtvrtek protestovaly v Benghází a požadovaly zaplacení opožděných mezd. Také si stěžovali, že vojenské základy převzala miliční uskupení, která nemají zájem spojit se s národní armádou.

Maďarská krize může připravit EU o důvěryhodnost daleko snadněji než finanční krize v eurozóně

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

To píše v deníku Guardian Esther Kinsky. Upozorňuje, že se demonstrace dne 2. ledna 2012 proti nové, "protiústavní" ústavě účastnilo v Budapešti na Andrássy utca možná až 100 000 občanů, z nejrůznějších vrstev společnosti. Demonstranti vyšli do ulic na podporu občanských práv a svobod, demokratických hodnot a tolerance a nikoliv primárně kvůli hmotným starostem - přestože v Maďarsku dnes žije vzrůstající počet ožebračených a marginalizovaných lidí.

Současná evropská mytologie a realita, aneb Kokain, kokain über alles

5. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Mezinárodní vydání Spiegelu přineslo rozsáhlý článek o působení kalábrijské mafie ('Ndranghety) na německém území. Vzhledem k masivní přítomnosti a rozsahu aktivit zmíněné zločinecké organizace u našich sousedů to není vůbec článek první a patrně ani poslední. Novinku ovšem představuje přístup samotné 'Ndranghety, která se zjevně rozhodla pro coming-out a někteří její čelní představitelé usilovně kultivují vlastní mediální obraz - obraz tvrdě disciplinované organizace založené na rodinných vazbách, která žije z obchodu s kokainem, nespolehlivé dodavatele bez milosti vraždí - a postupně prorůstá za italské hranice i do vrcholné politiky.

Co Klaus ze svého novoročního projevu vynechal

5. 1. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Po novoročním projevu prezidenta V. Klause se vyrojila různá hodnocení jeho slov od spokojenosti až po silnou kritiku. Rozebíralo se, co hlava republiky řekla a jak to řekla. Méně se již mluvilo o tom, co všechno ve svém projevu neřekla.

Prezident republiky považuje situaci v zemi za dobrou, protože nevidí zapalování aut, vytlučené výlohy a stotisícové davy v ulicích. Již ale nedodal, že hlavní město republiky Praha, kde se zatím podobné "nepěknosti" nedějí, je šestým nejbohatším regionem v Evropské unii. Zato značná část republiky začíná sociální napětí pociťovat, a to nebezpečně silně.

BBC: K bezpečnostní kontrole evropských měst se stále intenzivnějí využívá technologie a praxe vyvinutá ve válečných zónách

5. 1. 2012

čas čtení 8 minut

Zabýval se tím pořad rozhlasu BBC "Thinking Allowed", z něhož citujeme:

(Zvuk vrtulníku v pozadí)

Moderátor Laurie Taylor: Na Silvestra jsem s přítelem stál v Londýně na střeše jednoho domu. Čekali jsme na začátek půlnočního ohňostroje. Město bylo tišší než normálně. Polovina obyvatelstva zřejmě odjela na dovolenou. Ale jeden hluk přerušoval náš rozhovor, jak jsme tak čekali na půlnoční zvonění z Big Benu. Tak trochu zlověstný, rozzuřenou vážku připomínající zvuk vrtule vrtulníku. Nějak nám připadalo, že nás vrtulník sleduje. Protože i když občas odlétal do města, několikrát se vrátil a stál nám skoro těsně nad hlavou. Sledují nás? Fotografují nás? Kontrolují si nás na počítači? Zkoumají, jestli nejsme pod vlivem alkoholu? Můj kamarád si povšiml, že se má paranoia zintenzivňuje. "Přestaň!" vykřikl! "Přestaň! Nejsme v Bagdádu!"

(Náhle vrtulník umlkne. Pauza)

No, o pouhé dva dny později jsem začal číst knížku, z níž vyplynulo, že přítelovo ujišťování bylo poněkud nepřesvědčivé.

Ironie jako nástroj autorovy sebeobrany

5. 1. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Jste jednoduchej a primitivní chudák

Z dopisu čtenáře

Díky článku Silvestrovské varování před komunisty jsem se na stará kolena stal primitivním chudákem. Přestože jsem současně "jednoduchej", tak místo zloby namítám, že každá nadávka odráží do značné míry i primitivnost jejího autora.

Zmíněný článek není dokonalý a dokonce obsahuje jednu závažnou chybu, na niž mě upozornila jedna čtenářka: "Asi vás nepotěším, ale musím upozornit, že v dětské říkance má být správně nikoli hračka ale značka."

Evropská unie schválila embargo na dovoz íránské ropy

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropské vlády se v zásadě shodly, že uvalí embargo na dovoz ropy z Íránu. Je to potenciálně vážná rána už tak nepevné ekonomice Íránu a podstatné zesílení mezinárodního tlaku na vládu v Teheránu. Ve středu večer oznámil jeden evropský diplomat, že nyní vznikl konsensus, že zákaz dovozu íránské ropy bude zaveden, ale stále se ještě o tom jedná od kdy a na jak dlouhou dobu. Oficiální dohoda o tomto opatření má být finalizována na příští schůzce ministrů zahraničí EU dne 30. ledna, ale sankce nebudou zřejmě zavedeny hned.

Mateřská centra jsou v ohrožení:

Dřív, než vypukne požár

5. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mateřských center.

Síť mateřských center zahajuje rok oslav 20. výročí vzniku mateřských center v ČR a 10. výročí založení Sítě mateřských center o.s. 9.1.2012 proběhnou dvě ze série připravených akcí na celý rok 2012:

Vítání reforem

5. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Happening brněnské skupiny iniciativy ProAlt - "Vítání reforem"

V sobotu 7.1. bude ve 14:00 na Moravském náměstí v Brně, vedle kostela sv. Tomáše, zahájen happening "Vítání reforem", který má formou recese upozornit na negativní dopady vládních reforem, které s počátkem roku 2012 vcházejí v platnost. Protestní akt má také představit činnost vznikající brněnské skupiny iniciativy ProAlt, která si klade za cíl kritiku reforem a podporu alternativ.

Omilostněný býk "Arrojado"

5. 1. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 4 minuty

I ve Španělsku je zvykem vracet se před Silvestrem k významným událostem končícího roku. V přehledu víkendové přílohy deníku El País mne zaujala informace o býčích zápasech v Seville dne 30. dubna, kdy se konal týden býčích zápasů při příležitosti slavné sevillské "Feria de Abril".

Dopis Petru Mrzenovi z ČT:

Klasická ukázka "nestrannosti" České televize

5. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pane šéfredaktore,

Včera večer jsem shlédl Váš pořad Události, komentáře, ve kterém předvedl klasickou ukázku "nestrannosti" České televize moderátor Jakub Železný.

Způsob, jakým se snažil donutit předsedu Národní rady zdravotně postižených Václava Krásu, aby připustil, že je "agentem" sociální demokracie, mi připomněl scénu z filmu Norimberský proces, kde takto vyslýchal svědkyni jeden z obhájců v podání Maxmiliana Schella. Pokud jste tento film neviděl, vřele Vám jej doporučuji, abyste v ČT poučil své kolegy, co je to demagogie.

Vzhledem k tomu, že se na Vaše zpravodajské pořady musím dívat, už proto, že jiný a vyvážený zdroj informací u nás nexistuje, mohu Vás ujistit, že hledání nestrannosti ve vyslání veřejnoprávní ČT rovná se hledání jehly v kupce sena.

S pozdravem

Petr Březina

Proč posiluje Británie sankce proti Íránu?

4. 1. 2012

čas čtení 5 minut

Řinčení šavlí na pokyn Washingtonu je idiotské a povede to k eskalaci konfliktu

Británie je ráda, že měla možnost odejít z Iráku, a zoufale se snaží odejít z Afghánistánu. Proč se tedy připravuje na konflikt s Íránem, hrdou zemí se 75 miliony obyvatel, s níž jít do války znamená chovat se jako naprostí idioti? ptá se v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Oni si britští politikové skutečně myslí, že další hospodářské sankce zastaví íránský jaderný program? Je to neuvěřitelné. Sankce nesvrhly Saddáma Husejna, Slobodana Miloševiče ani Muammara Kaddáfího; jenom vedly k válce. Sankce byly uvaleny na Írán po dobu 33 let, protože se nedalo nic jiného dělat. K ničemu nevedly a jen posílily autokracii.

Národní fronta

4. 1. 2012 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Je podivuhodné, jak někteří nostalgici pořád opakují tytéž iluze o Občanském fóru a navrhují stále nové formy jakýchsi občanských politických hnutí. Mám podobné zkušenosti, jako pan Urban. Měl jsem možnost se zúčastnit několika málo jednání při ustavování OF v Plzni a v podniku, kde jsem pracoval. Když jsem viděl, kdo se zde ujímá vedoucí role, věnoval jsem se od prosince 1989 obnovování ČSSD a dodnes toho nelituji. Tehdy byl činěn řízený pokus zahrnout i tuto stranu pod deštník (viz volební plakát) OF, podporovaný německou SPD v osobě Rudolfa Battěka. Kdyby se to bylo podařilo, skončila by ČSSD podobně, jako ona dobře míněná Liberálně demokratická strana pana Mandlera -- v nicotě.

K ironii

4. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

1) Neschopnost rozpoznat ironii není jen výsadou českých čtenářů, Vás nejlépe přesvědčí tento článek George Monbiota z minulého roku.

2) Hovořit o " Češích, kteří už nepoznají, co je ironie", je silně zavádějící, ne-li manipulativní. Na základě několika čtenářských reakcí činíte obecný závěr, který navíc nezobecňujete na patřičnou výchozí populaci (tedy "čtenáře deníku BL"), ale na českou populaci jako takovou. Článek pana Jírovce si k dnešnímu dni přečetlo více než 5900 čtenářů, pročež nevím, co Vás opravňuje k tomu z několika nechápajících čtenářských reakcí tak dalekosáhlý závěr, že "Češi už nechápou ironii"?

Žižek zahlcený akademickým teoretizováním

4. 1. 2012 / Zdeněk Trinkewitz

čas čtení 7 minut

Slavoj Žižek, slovinský filosof a psychoanalytik je známým kritikem dnešního světa pod vládou kapitálu. U nás nebyl dosud příliš publikován, protože jeho bezohledná kritika neoliberalismu se naším jeho apologetům "nehodí do krámu". Česká socialistická levice, jejíž aktivita stoupá s již čtvrtým rokem trvajícími potížemi ekonomické krize Západu, nyní Žižeka "objevila". Byl pozván do Prahy k několika přednáškám a v nakladatelství Rybka Publishers vyšla jeho kniha: Jednou jako tragedie, podruhé jako fraška aneb proč musela utopie liberalismu zemřít dvakrát.

Německý prezident vyhrožoval šéfredaktorovi, bude zřejmě muset odstoupit

4. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý prezident Christian Wullf se octl pod rostoucím tlakem aby odstoupil. Vyšlo totiž najevo, že se pokusil zastrašit Kaie Diekmanna, šéfredaktora bulvárního deníku Bild, aby netiskl o něm kritický článek. Německý tisk se sjednotil v odsouzení prezidenta Wullfa.

Wullf nechal Diekmannovi zuřivou hlasovou zprávu na záznamníku. Řekl mu, že pokud nepotlačí článek o jeho osobních financích "bude válka".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

71494