Taliban otevře kancelář v Kataru. Údajně je připraven na mírové rozhovory

4. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Taliban včera oznámil, že dosáhl dohody o otevření politické kanceláře v Kataru, a to za účelem mírových jednání. jde o vůbec první veřejnou známku toho, že je k takovým rozhovorům připraven.

Tento krok je výrazným zvratem v dlouhodobém veřejném popírání jakékoliv možnosti rozhovorů o skončení povstání v Afghánistánu. Mluvčí Talibanu Zabíjuláh Mudžáhid řekl, že spolu s předběžnou dohodou o zřízení kanceláře v Kataru uskupení požádalo o propuštění svých příslušníků držených na základně Guantánamo. Mudžáhid neupřesnil, kdy bude katarská kancelář otevřena, ani neuvedl podrobnosti ohledně vězňů.

Američtí představitelé v posledních měsících tvrdí, že zřízení podobné kanceláře by představovalo nejdůležitější krok vpřed směrem k mírovým snahám poškozeným špatnými začátky. Nejhorší událost nastala v listopadu 2010, kdy se ukázalo, že muž který se vydával za emisara Talibanu uprchl i s částkou v řádu statisíců dolarů, která mu byla poskytnuta. V září pak byl zabit oficiální mírový vyjednavač kábulské vlády Burhanuddí Rabbání, když vítal předpokládaného vyjednavače Talibánu a ten odpálil bombu ve svém turbanu.

Otevření katarské kanceláře znamená, že afghánští vládní, ale také západní vyjednavači získají "adresu", na níž mohou otevřeně kontaktovat legitimního zástupce Talibanu, a to bez prostředníků. Američtí představitelé tvrdí, že na jednom z předních míst má být propuštění osob patřících k někdejším vysokým představitelům Talibanu zadržovaných na Guantánamu.

Podle americké strany padří k dalším návrhům ustavení zóny zastavení palby, ačkoliv vyhlídky na jeho realizaci jsou dosud vzdálené a nejisté.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7147

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2012