Anketa Romano hangos:

Který účinkující vás letos na festivalu Khamoro (Praha, 22.-28. května) nejvíc zaujal?

8. 6. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

<= Rekonstrukce romské svatby, která zahájila letošní ročník Khamora - zpěvák Jan Bendig a zpěvačka Aneta Kováčová. Foto: Khamoro

Drahomír Radek Horváth
Projektový manažer, Děčín.
Letošní festival Khamoro překvapil doprovodným programem. Mám na mysli tradiční romskou svatbu, jelikož zvyky při této příležitosti byly pro mě zčásti neznámé. Jelena Silajdžić, David Tišer a ostatní drží laťku této kulturní události roku dost vysoko. Osobně se účastním defilé pravidelně, avšak letos jsem neměl možnost zajít na koncert. Nejoblíbenějším romským hudebním uskupením pro mě jsou slovenští Gypsy Devils -- Cigánski Diabli. Doufám, že příští rok budou na Khamoru účinkovat.

Lucie Sharii Oračková
Studentka Střední odborné školy managementu a práva, Brno.
Khamoro mi tentokrát přišlo pestré. Nejvíce jsem ocenila Mária Biháriho a skupinu Bachtale Apsa. Dále se mi velice líbili portugalští cikáni Ciganos d'Ouro. Atmosféra v clubu Roxy byla nabitá, každý si vybral to své a v Sasazu se snad bavil každý a tancoval na vše. Nálada byla skvělá a my, tedy naše divadelní skupina Bengore, jsme si uvědomili, že hudba se může stát i jakousi terapií proti předsudkům. Cítili jsme se prostě úžasně a doufám, že na to nikdy nezapomeneme.

Veronika Kačová
Vedoucí souboru Cikhne čhave, Nový Jičín.
Letošního festivalu jsem se bohužel zúčastnit nemohla, poněvadž jsem měla nabitý program. Ale chystáme se tam příští rok s kapelou a mým souborem...

Robert Sutorý
Pracovník Městského úřadu v Hranicích na Moravě.
Pro mě byl festival plný emocí a kvalitní hudby. Nejvíce si mi líbila kapela Bachtele Apsa. Jde o vynikající muzikanty pod vedením pana Bihariho, něco jako u nás skvělá kapela Imperio. Myslím si, že Khamoro je ještě málo medializované, mělo by se dostat více do povědomí majority, více se prodat, nejen v Praze. Pozitivní informace o Romech se do médií nedostávají snadno.

Vychází v Romano hangos 5/2011ZDE

0
Vytisknout
5181

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2011