Kaddáfího vraždění v Libyi je reálné

1. 3. 2011 / Jan Čulík

S politickou korektností to lze taky přehánět. Daniel Veselý má samozřejmě pravdu, když píše, že Západ nemá morální právo v Libyi vojensky zasáhnout (a taky je zdá se velmi nepravpodědobé, že by se to stalo). V britských médiích se široce poukazuje na to, že západní státy desítky let podporovaly vražedný Kaddáfího režim - ovšem, pozdě.

Zpravodajství Channel Four News mj. vysílalo v úterý reportáž z Bengází o tom, že tam Kaddáfí nechal r. 1996 vyvraždit 1200 vězněných mužů. Byly to osoby, které si stěžovaly na poměry v místních věznicích. V reakci na stížnosti byly osoby vyvezeny autobusy ven z vězení, odvezeny na prostranství a usmrceny střelbou ze samopalů.

V reportáží Channel Four svědčí příslušníci pozůstalých rodin, že se snažili celých dalších 15 let své údajně vězněné syny a otce ve vězení navštívit. Po dlouhé cestě k vězení jim strážci vždycky sdělili, že příslušný muž je na živu, ale návštěvu nedovolili. Rodina zůstala v blízkosti vězení tak den dva a pak zase odjela domů. Tak to dělali 15 let. Teprve nedávno bylo pozůstalým sděleno, že muži jsou dávno mrtví.

Ano, Západ nemá morální právo v Libyi vojensky zasáhnout a protože je jeho sobectví známo - stejně jako trauma z Iráku - zřejmě k tomu nedojde, ani kdyby Kaddáfí zmasakroval další stovky nebo tisíce lidí.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.3. 2011