Západ možná zasáhne vojensky v Libyi

1. 3. 2011

Západ se přibližuje možnému vojenskému zásahu proti režimu Muammara Kadáfího. Spojené státy přesunují námořní a letecké jednotky směrem k Libyi a britský premér David Cameron nařídil, aby byly uvedeny v činnost plány na realizaci bezletové zóny nad Libyií.

Účelem bezletové zóny má být především zabránit útokům proti libyjskému obyvatelstvu od Kaddáfího režimu, zejména prostřednictvím jeho mnoha vojenských vrtulníků.

Britský premiér Cameron naznačil, že Británie uvažuje i o vyzbrojení libyjských opozičních sil, pokud by Tripolis použil proti demonstrantům dalšího násilí.

Rozhovory o možném vojenském zásahu v Libyi probíhají v Pentagonu mezi britskými a americkými činiteli už od minulého týdne. Usuzuje se, že podpory britských a amerických ozbrojených sil může být zapotřebí také na ochranu koridorů pro dopravu humanitární pomoci do Libye prostřednictvím Tuniska a Egypta, pokud konflikt vyvolá velký pohyb obyvatelstva a přerušení dodávek potravin.

Britský premiér jednal o uvalení bezletové zóny nad Libyií telefonicky s francouzským prezidentem Sarkozym. Příští týden se má konat v Bruselu mimořádná vrcholná schůzka všech 27 šéfů členských zemí EU.

Kaddáfí zůstává vzdorný. "Milují mě, všichni mí lidé mě milují," řekl v rozhovoru se společností BBC. "Obětovali by život na mou ochranu." Ze vzbouření obvinil al Kajdu a vnější podvratné živly.

Západní činitelé konstatují, že vojenský zásah ve vznikajícím konfliktu v Libyi by vyžadoval souhlas Rady bezpečnosti OSN a že zdaleka není zaručeno, že by zásah podpořily Čína a Rusko.

Podle jednoho diplomatického zdroje v ústředí OSN v New Yorku však má jednání Rady bezpečnosti pokračovat tento týden a nátlak na vojenský zásah bude sílit, pokud bude v Libyii pokračovat krveprolévání a utrpení.

Kaddáfího režim dál používá letectva proti opozici. Libyjská letadla bombardovala v pondělí odpoledne město Ajdabiya, které ovládají rebelové. Leží 160 km jižně od Bengází.

Činitelé v Bengází varují, že stoupenci Kaddáfího chtějí přerušit dodávky vody a elektřiny městům na východě země a útočit na ně ze vzduchu. Město Misrata v západní Libyi bylo v pondělí také dvakrát bombardováno, sdělili jeho obyvatelé listu Guardian.

Vzbouřenecká armáda je jen lehce vyzbrojena, nemá protiletadlové střely a má jen malý počet starých letadel. Většina letectva je nadále loajální Kaddáfímu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2011