Británie ruší podporu chudým zemím, bude financovat jen bezpečnostní projekty

2. 3. 2011

Británie přestane posílat rozvojovou pomoc do Burundi a do Nigeru, které patří k nejchudším zemím ma světě. Oznámila to v rámci škrtů své rozvojové pomoci ve výši 8,4 miliard liber.

Burundi je podle Světové banky druhou nejchudší zemí na světě, Niger čtvrtou nejchudší zemí. Hospodářskou pomoc zastaví Británie také Lesothu, které je 28. nejchudší zemí na světě.

Burundi stále ještě trpí důsledku masakrů spáchaných kmenem Hutu proti Tutsiům v devadesátých eltech. Tehdy zemřelo 200 000 tamějších občanů. Polovinu státního rozpočtu Nigeru tvořila dosud hospodářská pomoc ze zahraničí.

Británie bude od romu 2016 poskytovat finanční pomoc jen 27 zemím, včetně Afghánistánu, Pákistánu a Jihoafrické republiky, a soustředí se na bezpečnostní opatření.

Mimo jiné Británie zlikviduje svůj finanční příspěvek Světové organizaci práce. V Pákistánu se soustředí především na školské projekty, i když britští činitelé přiznávají, že v této zemi, která má 180 milionů obyvatel, může být dopad britské rozvojové pomoci jen minimální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.3. 2011