STŘEDA
Diplomatické mezihry

2. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:55

  • AFP│Channel Four AFGHÁNISTÁN 22:55 SEČ Afghánský prezident Hamíd Karzáí varoval středu před mezinárodním vojenským zásahem v Libyi. Tvrdil, že "by vojenský zásah způsobil větší utrpení jak pro mezinárodní společenství, tak i pro lid Libye. Vojenská intervence by pouze zvýšila nacionalistickou horlivost obyvatel."
  • Karzáí, na návštěvě Británie, se později setkal s princem Charlesem v rezidenci Clarence House. V úterý mluvil s britským premiérem Davidem Cameronem o plánovaném přechodu bezpečnostní odpovědnosti z mezinárodních jednotek na afghánskou armádu. Británie má stále ještě v Afghánistánu asi 9500 vojáků v jižní provincii Hílmand.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT STŘEDA - předchozí

  • Al Masry Al Youm EGYPT 22:51 SEČ Egyptské úřady vydaly ve středu rozhodnutí o propuštění místopředsedy Muslimského bratrstva Khayrata al-Shatera a podnikatele Hassana Izz al-Din Malika z vězení, kde si měli odpykat trest odnětí svobody na 7 let z roku 2007 na základě obvinění z praní špinavých peněz, z terorismu, z vytvoření tajné milice, vybavení členů Muslimského bratrstva bojovým výcvikem a zbraněmi. Před pár dny Al-Shater utrpěl infarkt po zapojení se "do vášnivé debaty s vězeňskou stráží". Pozn. ŠOK: Al-Shater strávil v egyptském vězení celkem 12 let. O jeho vydání usilovala zejména Islámská komise pro lidská práva - nevládní organizace se zvláštním poradním statusem při Hospodářské a sociální radě OSN, sídlící v Británii. V případě Shater-Malek dostalo pět obžalovaných, kteří byli souzeni v nepřítomnosti, deset let. Jiné zadržované osoby, včetně Mohameda Ali Bishry, byli odsouzeni k trestům vězení na tři a pět let. 15 dalších obžalovaných bylo vojenským tribunálem osvobozeno.
  • Al ArabíjaEuronews PÁKISTÁN 22:01 SEČ Prezident Barack Obama byl "velmi smutný" z toho, že bojovníci Talibanu zabili ve středu v hlavním městě Islámábádu dvaceti pěti kulkami jediného křesťanského ministra v pákistánské vládě - ministra pro záležitosti menšin Shahbaze Bhattiho za jeho odpor k zákonu o rouhání, dle kterého by se měli stíhat ti, kteří kritizují náboženské symboly islámu.
  • ReutersBBC SÚDÁN 21:31 SEČ Boje začaly v neděli v kraji Fangak, ve stejné oblasti, kde bylo minulý měsíc zabito více než 200 lidí.
  • Úředníci ve středu uvedli, že střety mezi oběma regiony Súdánu měly za následek desítky mrtvých, což přiživilo obavy o stabilitu schopnosti produkovat ropu ve stejném rozsahu, jako před vyhlášením nezávislosti. Skupiny arabských kočovníků a polovojenských milic bojovaly spolu v bitvě proti policii v jižní oblasti Abyei o spornou hranici mezi Severním a Jižním Súdánem.
  • Milice rebela generála George Athora se srazily v neděli s jihosúdánskou armádou i na jihu Súdánu v jižní ropném poli Jonglei, kde je naplánován ropný průzkum francouzskou společností Total. Rebelové řekli, že bylo zabito o něco méně než 100 osob. Vůdce rebelů George Uttar obvinil jižní armádu, že způsobila konflikt. "Armáda jižního Súdánu nás napadla nás brzy ráno v neděli s velkým množstvím zbraní. Zabili jsme jejich 86 vojáků. zatímco padlo 12 z našich kolegů." Jižní armáda tvrdí, že toto číslo je "přehnané" a že ztratila 40 vojáků.
  • Ashark Al Awsat GAZA 20:30 SEČ Intenzivnější verbální výměna názorů mezi Fatahem a Hamásem osvětluje pozadí výzvy k "obnovení národního dialogu" a "dosažení usmíření". Mluvčí Hamasu Fawzi Barhoum obvinil předsedu Fatahu v legislativní radě Azzama Ahmada, aby přestal s "mediálním šaškováním", po jeho volání po obnovení dialogu "na základě egyptského papíru". Výzva k obnovení dialogu má podle něj "zakrýt otevřenou vnitřní a vnější krizi, vyplývající ze skandálů a zhroucení programu Fatahu na základě jednání o kompromisu s nepřítelem". Podle Barhouma je lepší "místo tohoto šaškování ukázat otevřené pozice". Barhoum vyzval Fatah, aby reagoval na palestinské právo na návrat Jeruzaléma a na nezávislý stát. Youssef Rizqa, politický poradce předsedy vlády Gazy Ismaila Haníjay zdůraznil, že reforma politického odkazu palestinského lidu a reforma Organizace pro osvobození Palestiny a Národní rady je naléhavě nutná k dosažení požadované shody všech.
  • RIA-Novosti LIBYE 19:50 SEČ Poslanci výboru pro zahraniční věci Dumy se domnívají, že vojenská akce proti Libyi kvůli touze Spojených států kontrolovat zásoby ropy, na kterých je závislá Itálie a řada dalších zemí, by mohla destabilizovat celou oblast Středomoří. Zástupce USA, v OSN Susan Riceová v úterý řekla, že USA budou projednávat s partnery v NATO možnost vojenské intervence v Libyi. Dříve premiér Velké Británie David Cameron řekl, že nevylučuje možnost použití vojenské síly proti režimu Muammara Kaddáfího, a Pentagon řekl, že USA provádí přeskupení námořních a vzdušných sil kolem Libye.
  • Podle člena výboru pro mezinárodní vztahy Dumy Semena Bagdasarova (Jednotné Rusko) USA a jejich evropští partneři (především Velká Británie) uvažují o dvou typech vojenské intervence. První - podobná té první válce v Perském zálivu, za pomoci letectva vytvoří bezpečnostní zónu pro akce povstaleckých skupin. Druhá možnost - to je výsadek vojsk a provádění zvláštních operací na odstranění Muammara Kaddáfího. [Poznámka ŠOK: Jakékoliv letecké operace nad Libyí ovšem znamenají kompletní eliminaci protivzdušné obrany země. Radarů, raket, protileteckých kanónů. A to může být v operačním prostoru tak velkém, jako Libye je, problém...]
  • Armtoday ARMÉNIE 19:47 SEČ V centru Jerevanu se konala demonstrace opozičního hnutí, které se zúčastnily desítky tisíc lidí. "Zkorumpovaná vláda v Arménii se stává pro Rusko bolestí hlavy." Vůdce opozice - Arménského národního kongresu , první prezident Arménie Levon Ter-Petrosjan na demonstraci předložil ultimátum orgánům Arménie. UPOZORNĚNÍ: Informace přinesla protivládní aktivistická "informačně-analytická agentura" Armtoday.
  • Opozice požaduje od vlády do 15. března, aby okamžitě propustila všechny politické vězně, založila nezávislou mezinárodní komisi na vyšetření tragické události z 1. 3. 2008, každou oběť odškodnila 1 miliónem USD, každého zraněného 100.000 USD. Vláda by měla zastavit preventivní opatření proti aktivistům a vyhovět námitkám v souladu s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva. Seznam obsahuje i požadavky, aby byl neprodleně obnoven vysílací kanál A1 +, aby vláda zastavila militantní rétoriku a vrátila se k jednání o Náhorním Karabachu. Dalším požadavkem je zrušení rozhodnutí o zákazu pouličního obchodování a povinného pojištění motorových vozidel, minimální mzda ve výši 200 USD, příspěvek v nezaměstnanosti 100 USD, zrušení návrhu zákona, kterým se mění zákoník práce a stanoví se zaměstnavatelům možnost nastavit šestidenní pracovní týden, právo vyžadovat od zaměstnavatelů v případě ukončení pracovního poměru tříměsíční plat. Opozice také požaduje zavést státní dotace na pěstování zemědělských produktů a základních potřeb, a zveřejnění informací o majetku a nemovitostech všech důstojníků nezávislé Arménie od panování Levona Ter-Petrosjana.
  • Arménská vládní koalice podle stejného zdroje ultimátum odmítla. Nezávislý názor redakce BL do této doby nezískala. Příští shromáždění opozice se má podle Ter-Petrosjana konat 17. března.
  • RBC LIBYE 18:57 SEČ Muammar Kaddáfí oznámil, že Libye se bude distancovat od západních bank a firem, nahrazovat je firmami z Číny, Ruska a Brazílie. V tom případě, podle Kaddáfího, západní ropné společnosti budou zbaveny licencí. Prohlášení libyjského vůdce následovalo poté, co téměř všechny zahraniční společnosti evakuovaly ze země své zaměstnance - zejména španělský Repsol, italská Eni a francouzský Total.
  • Kaddáfí poslal dopis do OSN a NATO, aby sestavily a poslaly do země zvláštní vyšetřovací komise. "Ani v Benghází, ani v al-Bayda se nejednalo o pokojné demonstrace," řekl plukovník. "Když v Americe, Francii, ale i jinde budou lidé útočit na vojenské sklady, budou zabiti", dodal. Podle něj během nepokojůbylo zabito asi 150 lidí, ne tisíce, jak tvrdí západní média. I Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci odsuzující libyjské orgány bez řádného ověření faktů, ale na základě zpráv znovin, řekl Kaddáfí. [Pozn. ŠOK: "Potlačení lidového povstání v Libyi stálo život asi šest tisíc lidí", řekl ve středu zástupce Libyjské ligy pro lidská práva se sídlem v Paříži, Ali Zeidan. Problém je, že tyto lidi nikdo neviděl mrtvé. A to ani ve městech, která jsou v moci vzbouřenců. Neexistují seznamy se jmény, fotografie z míst činu, nic. Jen sumární tvrzení pařížských nebo londýnských opozičních aktivistů, která všechna média bez komentáře přebírají a dle monitoru těchto médií se rozhodují západní politici. Neexistují seriózní zpravodajské informace ani jedné z evropských tajných služeb. Neexistují satelitní snímky či jiné průkazné informace vojenských rozvědek. Neexistují fotografie či filmové záběry od diplomatů. Že by nikde nebyl nikdo ani s digitálním fotoaparátem či kamerou a satelitním telefonem? A tomu mám věřit? Pokrytí egyptské revoluce bylo včetně obrazových záznamů. I Kubánská raketová krize se v RB OSN řešila na základě snímků z U2... ]
  • EGYNews ITÁLIE Řím získává 80% svých energetických potřeb z dovozu, od Tripolisu dostává 25 % ropy a 12 % plynu. Italský ministr průmyslu Paolo Romani se bojí, že Kaddáfí může přijít s něčím tak extrémním a zoufalým, jako je bombardování naftových polí.
  • Bloomberg Evropské akcie kvůli obavě z rostoucích cen energií druhý den za sebou oslabovaly. Revolty na Středním Východě a v Severní Africe tak přímo ovlivňují ekonomické vyhlídky EU. Zprávy o protiútoku loajalistů v Libyi a o nepokojích v Íránu (což je druhý nejdůležitější člen kartelu OPEC) způsobily v New Yorku růst cen ropy s dubnovým termínem odběru o 1,9%. V Evropě kvůli cenám energií rostou výrobní ceny a Evropská centrální banka se obává inflačních tlaků. Během zítřka má banka rozhodnout o úrokových mírách platných pro příští měsíc.
  • The Tripoli Post LIBYE Sejf al-Islám Kaddáfí v rozhovoru pro Sky News prohlásil, že britský premiér David Cameron "si přeje stát se hrdinou", ale v Libyi mu nenaslouchají, všímá si provládní libyjský list. Podle Kaddáfího teď Libyjcům na vztazích s Británií nezáleží, protože se zabývají vnitropolitickými záležitostmi; Cameron tedy může říkat, co chce, protože ho nikdo neposlouchá. Použití síly by bylo nepřijatelné, ale libyjští představitelé se ho nebojí, protože vše, co je může potkat, už prý jednou zažili.
  • Jediot Achronot LIBYE Libyjský nejvyšší představitel dnes prohlásil, že jeho síly útočí na rebely "jako izraelské tanky v ulicích Gazy" a také použil srovnání s událostmi v Afghánistánu. Vyzval OSN a NATO, aby prozkoumaly fakta, a řekl, že existuje spiknutí za účelem kolonizace Libye a ukořistění její ropy. "V Americe, Francii a kdekoliv, pokud lidé zaútočí na armádní sklady a snaží se ukrást zbraně, do nich budou střílet," prohlásil Kaddáfí. Herald Tribune dnes informoval o údajné nabídce Turecka, že výměnou za přijetí do EU provede invazi do Libye. Americký prezident Obama údajně nabídku podporuje.
  • Coriere della Sera LIBYE Muammar Kaddáfí ve státní televizi u příležitosti 34. výročí založení "lidové džamahírije" tvrdil, že od roku 1977 je v zemi přímá demokracie lidových výborů a on už nezastává žádnou významnou mocenskou pozici. Prohlásil také, že v zemi nejsou žádní političtí vězni. Pokud do země vstoupí NATO, tisíce Libyjců jsou připraveny zemřít, varoval Kaddáfí. Západní ropné společnosti budou podle něj nahrazeny čínskými a indickými. Za vzpourou jsou údajně cizí mocnosti a al-Kájda.
  • Nězavisimaja gazeta LONDÝN/LIBYE Běloruský režim navzdory embargu patrně dodal zbraně Kaddáfímu, všímá si ruský list. Podezření vznesl stockholmský institut SIPRI a informoval o něm britský Guardian. Běloruský dopravní letoun Il-76 vzlétl z vojenské základny Baranoviči a přistál 15. února na libyjském letišti Sebcha, těsně před tím, než vstoupilo v platnost embargo OSN.
  • Guardian STOCKHOLM/LONDÝN/LIBYE Akciové trhy po celém světě prudce padají kvůli obavám z důsledků politických nepokojů v Severní Africe a na Středním Východě, ale také kvůli obavám z možné americké intervence. Ceny ropy opět vzrostly a vyvolaly obavy z ohrožení ekonomického oživení. Index FTSE klesl o 69 bodů, neboli o 1,1%; následoval mohutný výprodej na asijských trzích. Dow Jones včera kvůli obavám z vývoje na ropných trzích spadl téměř o 1,4%.
  • MSNBC LIBYE Nejmocnější muž v Libyi vně Kaddáfího klanu - ministr zahraničí Músa Kúsa - vystudoval na Západě, je bývalým šéfem bezpečnostních služeb, který proslul brutálním potlačováním opozice, ale současně pomáhal USA v boji s al-Kájdou a pašeráky jaderného materiálu. Západ teď patrně využívá jeho služeb k neoficiální komunikaci s Kaddáfího režimem.
  • Reuters LIBYE 15:20 Dnešní krátké obsazení města Brega představuje nejvýznamnější vojenskou operaci Kaddáfího jednotek od začátku povstání. Bylo by však předčasné vyvozovat z toho radikální závěry. Povstalci patrně požádají o zahraniční vojenskou pomoc v podobě leteckých úderů na strategicky důležitá místa. Podle kapitána Faríse Zveje se v Adždabíji nyní nachází více než 10 000 dobrovolníků připravených bojovat proti vládním jednotkám.
  • The Egyptian Gazette LIBYE Šokrí Ghanem, předseda libyjské Národní ropné společnosti, v interview pro Reuters prohlásil, že problémy v Libyi vyvolaly nejhorší energetickou krizi v zemi za desítky let a vypadky dodávek mohou vyhnat cenu ropy na světových trzích nad 130 dolarů za barel.
  • As-Šark al-Avsat BRITÁNIE London School of Economics potvrdila, že prošetřuje obvinění, podle nějž Kaddáfího syn Sajf al-Islám opsal disertaci v oboru filosofie, kterou obhájil v roce 2008. Práce byla věnována roli občanské společnosti při demokratizaci institucí globálního vládnutí.
  • AP LIBYE 13:55 Síly loajální k Muammaru Kaddáfímu zahájily protiofenzívu ve východní části země. Zatímco v minulých dnech se soustředily na obnovení kontroly nad hlavním městem a se střídavými úspěchy bojovaly o města na západě země, nyní vyrazily do protiútoku. Opozice tvrdí, že Kaddáfí s využitím letectva přisunul na pobřeží posily ze základen v poušti na jihozápadě. (Tomu by odpovídalo i popisované vybavení; zdá se, že jednotky útočící v oblasti Bregy měly pouze lehkou výzbroj, množství terénních a minimum obrněných vozidel, jako by původně byly určeny k nasazení zhruba podle letitého britského konceptu Long Range Desert Group; v tom případě se k pouličnímu boji o města naprosto nehodí a za normálních okolností by se nedalo příliš očekávat, že by se o něco takového vážně pokoušely - pozn. KD.) Provládní jednotky se ráno zmocnily přístavu, letiště a rafinérie v Breze, ale během odpoledne přišel protiútok opozice z Adždabíje. Podle některých svědků opět získala kontrolu nad rafinérií a letištěm. Podle jiných svědků se vládní síly dostaly do obklíčení, ale v telefonu se ozýval hluk nalétávajících bojových letounů. Další boje později propukly v univerzitním kampusu mezi Adždabíjou a Bregou, který kontrolují provládní síly. V samotné Adždabíji se obyvatelé vyzbrojení Kalašnikovy, loveckými puškami, několika raketovými granátomety, dvěma raketomety a protiletadlovým kanónem připravují na možný útok Kaddáfího jednotek. Ty se v minulých dnech znovu zmocnily dvou měst na západě - strategicky důležitého Gharjánu na jih od Tripolisu a Sabrathy západně od hlavního města. Opozice naopak odrazila útoky na Závíju, Misratu a Zintan. Je možné, že režim dosud přisouvá další jednotky z pouštních oblastí.
  • VOA LIBYE Bezpečnostní experti z afrických zemí se neshodují v otázce působení žoldnéřů ze subsaharské Afriky na straně prorežimních sil Muammara Kaddáfího. Spektrum názorů sahá od tvrzení, že již před krizí existovaly rozvinuté vztahy mezi režimem a zahraničními žoldnéři, kteří byli na výzvu letecky dopraveni do země, přes hypotézu, že tito lidé pocházejí z řad asi milionové skupiny přistěhovalců a byli začleněni do pravidelných jednotek libyjské armády, až po verzi, podle které byli přistěhovalci bez dokladů do prorežimních jednotek začleněni nuceně.
  • BBC LIBYE 13:07 Síly loajální k libyjskému nejvyššímu představiteli Muammaru Kaddáfímu postupují do hloubky povstaleckého území na východě a za úsvitu se bez odporu zmocnily rafinérie ve městě Brega; rebelové v Benghází tvrdí, že město samotné je opět pod jejich kontrolou. Obránci nedalekého města Adždabíja, jehož vojenská zařízení byla dopoledne bombardována, nicméně vzrušeně očekávají útok vládních sil. Libyjská státní televize mezitím odvysílala záběry Kaddáfího, který se setkal s příznivci ve velkém sále v centru hlavního města Tripolisu. Dav křičel "Bůh, Muammar a Libye". Na libyjsko-tuniském pomezí, kudy od počátku povstání prošlo asi 75 000 lidí a dalších 40 000 na přechod hranic čeká, je podle OSN nutné provést rozsáhlou evakuaci, protože v sázce jsou tisíce životů.
  • Versii│The Telegraph LIBYE/BRITÁNIE 11:45 USA plánují požádat komanda britské SAS, aby hlídala asi deset tun hořčičného plynu (yperitu) a sarinu, které pravděpodobně má k dispozici armáda Muammara Kaddáfího. Vedení SAS už má "akční plán". Píše to alespoň The Daily Telegraph s odvoláním na "vlastní zdroje". V současné době křižník Royal Navy dohlíží nad kontrolou opozice nad libyjským městem Benghází. [Pozn.ŠOK Scénář se opakuje. Saddám měl také zbraně hromadného ničení...]
  • CNN LIBYE 11:50 Vojenské tábory na předměstích Adždabíje byly v rámci úsilí o znovuovládnutí města bombardovány Kaddáfího letectvem, prohlásil anonymní kmenový vůdce, který si z bezpečnostních nepřál být jmenován. Místní mládež údajně směřuje k místu bojů s úmyslem bránit město. Svědci tvrdí, že Kaddáfího vojáci na nákladních autech již obsadili město Brega, kde se nachází malé letiště a rafinérie. Kaddáfí kontroluje hlavní město Tripolis, kdežto opozice města na východě země. Sajf al-Islám Kaddáfí, syn nejvyššího představitele stylizující se do "reformní" tváře režimu, řekl CNN, že jeho rozhovory s opozicí probíhají chaoticky, protože je rozdělena a chybí jí jasné vedení. Situaci podobně komentují i američtí představitelé. Předseda amerického Sboru náčelníků štábů admirál Michael Mullen a ministr obrany Robert Gates tvrdí, že zprávy o vzdušném ostřelování neozbrojených demonstrantů nemohou potvrdit. Mullen současně označil případné vyhlášení bezletové zóny za "mimořádně složitou operaci". Vyloďovací plavidlo USS Kearsage a obojživelný přepravní dok USS Ponce byly přemístěny tak, aby se mohly zúčastnit případné humanitární operace, ale Rada bezpečnosti OSN neautorizovala použití síly vůči libyjskému režimu.
  • Versii│Interfax-Ukrajina FRANCIE 11:30 SEČ Nový francouzský ministr zahraničí Alain Juppé považuje za prioritu Středomořskou unii, která by spojila EU a země Středomoří. "Musíme dát nový impuls k realizaci tohoto báječného nápadu," řekl Juppé. [Poznámka ŠOK: A nemyslel to ironicky...]
  • EGYNews LIBYE 10:56 Arabští ministři zahraničních věcí během jejich setkání ve středu v Káhiře připravili návrh usnesení pro stálé delegáty arabských zemí Ligy arabských států, aby byl odmítnut jakýkoliv pokus o zahraniční vojenskou intervenci v Libyi. Na závěr zasedání Rady to řekl novinářům náměstek generálního tajemníka Ligy arabských států Ahmed Ben Helli. Dodal, že návrh usnesení obsahuje zároveň zdůraznění jednoty a celistvosti Libye a nutnost urychlit poskytnutí pomoci libyjskému lidu.
  • EGYNews│Reuters TUNISKO 10:55 Tři ministři tuniské prozatímní vlády, která se ujala moci po svržení prezidenta Zina el-Abidina bin Alího, podali v úterý demisi. Vláda je po jmenování nového předsedy vlády na pokraji zhroucení. Očekává se, že pět dalších ministrů podá demisi do 72 hodin. Nový předseda vlády Bedži Kajd-Essebsi oznámí v tomto týdnu vytvoření ústavodárného shromáždění, jehož úkolem bude připravit novou ústavu a nové volby.
  • EGYNews LIBYE 10:50 Vojenská letadla bombardovala město Adždabíja na východě Libye. Síly loajální ke Kaddafímu se zmocnily města Brega a jeho letiště ve východní části země i některých dalších oblastí.
  • EGYNews LIBYE 10:43 Oficiální zdroje v Kremlu v úterý prohlásily, že Rusko podporuje mezinárodní sankce uvalené na režim prezidenta Muammara Kaddáfího a je připraveno se k nim připojit.
  • EGYNews IZRAEL 10:25 Izrael možná bude usilovat o uzavření prozatímní mírové dohody s Palestinci. Vysoce postavený úředník v izraelské vládě řekl, že premiér Benjamin Netanjahu pracuje na uzavření prozatímní mírové dohody s Palestinci a pokouší se hledat "cestu k pokroku" směrem k trvalé mírové dohodě. Izraelsko-palestinské mírové rozhovory podporované Spojenými státy americkými se v roce 2010 zhroutily poté, co Netanjahuova vláda odmítla prodloužit částečné zmrazení osidlovacích aktivit na okupovaném západním břehu Jordánu. Analytici tvrdí, že nový přístup dá Palestincům příležitost k vytvoření nezávislého státu na části Západního břehu Jordánu a pásma Gazy, s možností rozšíření na další území později. Zatím není jasné, zda se Palestinci budou takový postup akceptovat.
  • Tajsír Chalíd, člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny a člen politického byra Demokratické fronty pro osvobození Palestiny, řekl, že izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi jde o pouhé politické manévry k oklamání mezinárodního veřejného mínění. Chalíd v tiskovém prohlášení v úterý tvrdil, že Netanjahu jen uhýbá mezinárodnímu tlaku, který požaduje, aby jeho vláda zastavila veškeré osídlovací činnosti na palestinských územích okupovaných po agresi v roce 1967, včetně arabských čtvrtí Jeruzaléma.
  • AP LIBYE 10:33 Svědkové tvrdí, že východ Libye kontrolovaný povstalci se stal terčem leteckých útoků sil loajálních k Muammaru Kaddáfímu, a došlo zde ke znovuobsazení ropných zařízení ve městě Adždabíja. Podle výpovědí svědků dva letouny dopoledne bombardovaly východní část města a Kaddáfího síly postupovaly k směrem k západní výspě opozicí kontrolovaného území v Kyrenaice, která leží asi 750 km východně od Tripolisu. Ahmed Jerksi, manažer ropné společnosti Sirte provozující zpracovatelské kapacity ve městě Brega jihovýchodně od Adždabíje, tvrdí, že Kaddáfího jednotky se zdejších zařízení znovu zmocnily.
  • Le Quotidien LIBYE 10:12 Opozice kontroluje obrovská území včetně velkých ropných polí, ale plukovník Kaddáfí zůstává vůči rostoucímu mezinárodnímu tlaku hluchý, konstatuje tuniský list. Podle komisaře EU pro energetiku jsou nyní hlavní ropná pole v rukou povstalců. Al-Džazíra včera informovala, že Kaddáfí vydal pokyn k zahájení jednání s rebely v Benghází. Podle několika zdrojů z východní části země Kaddáfího letectvo včera bombardovalo vojenské instalace kolem Benghází. Duchovní Abú Sitta Chaban ze Závíji nedaleko Tripolisu na rozdíl od vojenských představitelů na východě země tvrdí, že se připravuje pochod na hlavní město; má však jít o demonstranty, nikoliv o ozbrojené jednotky. Přístupové komunikace kontrolují jednotky věrné Kaddáfímu.
  • AFP LIBYE 9:37 Nepokoje v arabském světě v posledních dnech zasáhly i do té doby stabilní Kuvajt a Omán, což spolu s varováním šéfa Fedu Bernankeho vedlo ke znepokojení na finančních trzích. Západní mocnosti diskutují o návrhu na zřízení bezletové zóny nad Libyí. Agentura OSN pro uprchlíky tvrdí, že situace v libyjsko-tuniském pohraničí, kde se zahraniční dělníci snaží opouštět libyjské území, eskalovala v krizi a údajně existuje nebezpečí násilí ze strany skalních příznivců režimu. Libyi již opustilo více než 100 000 lidí. Kaddáfího režim nyní kontroluje pouze část západní poloviny země a některé oblasti na jihu. Klíčovou postavou prosazující zřízení bezletové zóny nad Libyí je britský premiér David Cameron, který je dokonce přesvědčen, že takový krok nevyžaduje mandát OSN. Naproti tomu Francie akci bez mandátu OSN, například pod hlavičkou NATO, jednoznačně odmítá - a Rusko je k ní celkově skeptické. Vojenští představitelé USA zdůrazňují chybějící shodu mezinárodního společenství a logistické problémy. Ačkoliv by letouny USA a NATO měly jednoznačnou palebnou převahu, Kaddáfího síly mohou nasadit desítky systémů protivzdušné obrany. Úvahy libyjských rebelů o možnosti vyžádat si letecké údery vnějších sil údajně odrážejí ztrátu nadějí v možnost svržení Kaddáfího režimu vlastními dezorganizovanými silami. V noci rebelové odrazili útok loajalistů na Závíju ležící asi 60 km západně od Tripolisu, ale ve městě Zintan 145 km jihozápadně od Tripolisu už tak úspěšní nejsou. Generál Sultan Jehíja velící improvizovaným jednotkám v Adždabíji - nejzápadnějším městě kontrolovaném opozicí - říká jasně, že se připravují k obraně, a něco jako závěrečný útok na Tripolis vůbec nepřipadá v úvahu.
  • MSNBC LIBYE Libyjští povstalci debatují o tom, zda požádat o letecké údery proti vojenským zařízením sil Muammara Kaddáfího, a to pod hlavičkou OSN. K vyhlášení bezletové zóny nad Libyí vyzval Senát Spojených států a Pentagon přisunul do Středozemního moře dvě výsadkové lodě a 400 námořních pěšáků. Povstalecká revoluční rada rozlišuje mezi leteckými údery, které připouští, a zahraniční intervencí, již odmítá.
  • Al-Arabíja/Reuters EGYPT Vojenští vládcové Egypta si přejí během šesti měsíců uspořádat volby, nicméně političtí aktivisté se obávají, že zbytky Mubarakovy administrativy a krátká převolební doba představují hrozbu nedokončené revoluci. Státní aparát, který sloužil exprezidentovi po čtyři dekády, zůstává z velké části intaktní.
  • Al-Arabíja LIBYE Síly loajální k Muammaru Kaddáfímu se údajně shroma'dují u tuniských hranic, tvrdí libyjští obyvatelé. A USA stahují do blízkosti Libye válečné lodě a vzdušné síly, zatímco demonstranti plánují další celostátní akce pod názvem "Den cti". Arabský server se domnívá, že Kaddáfí nechápe, jak velké síly proti němu stojí, a proto se mohou události stát ještě krvavějšími než dosud.
  • Newsland│Interfax LIBYE 2:35 SEČ Rusko monitoruje Libyi z vesmíru online a ověřuje pravdivost mediálních zpráv. " Podle zdroje Interfaxu během bojových operací místa nevypadají přesně tak, jak to popisují média: ruská armáda zejména nezaznamenala žádné letecké údery na vojenské základny a demonstranty v Benghází. (22. února satelitní kanál Al-Džazíra vysílal, že bojové letouny zaútočily na demonstranty v Tripolisu. Podle "očitých svědků" letadla bombardovala některé oblasti města. Podle svědků citovaných Al-Jazeerou letecké údery zabily asi 250 lidí. Fotografie ani videozáběry nebyly k dispozici. BBC v té samé době upřesňovala informaci s tím, že cílem leteckých úderů byla vojenská základna, jejíž pracovníci přeběhl k rebelům. Úřady později popřely informace.)
  • Rosbalt LIBYE 2:21 SEČ Libyjská opozice založila ve městě Benghází vojenskou radu. Jedním z jejích cílů je pokračovat v boji proti příznivcům Muammara Kaddáfího v zemi, vyplývá ze zprávy ruské zpravodajské služby.
  • Radio Majak LIBYE 2:15 SEČ Muammar Kaddáfí nařídil zahájit jednání s povstalci na východě, hlásil satelitní kanál Al-Jazeera. Dialog s vůdci opozice povede šéf libyjské zahraniční zpravodajské služby Abu Omar Zajd Dord. Mezitím zástupci Národní rady - alternativní vlády východní Libye, která byla založena v Benghází, řekli, že o jednání s Kaddáfím nelze uvažovat.
  • Ropa z polí ve východní Libyi přichází na terminály na pobřeží a jde kupujícím v jiných zemích, tvrdí opozice. Říká, že ropný terminál v libyjském přístavuy Tobruk pracuje na sto procent. Dva tanker jsou připraveny k dodání do Číny a Itálie.
  • Nicméně, produkce ropy klesla o polovinu kvůli evakuaci zahraničních firem.
  • Vesti│Sky News LIBYE 2:12 SEČ Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Seif al-Islam v rozhovoru pro britské vysílání Sky News řekl, že vedení Libye se nebojí vojenské intervence Západu. A britská vláda "musí přestat být chamtivá po libyjské ropě..." V pondělí britský premiér David Cameron řekl, že Británie nevylučuje v Libyi použití síly. Seif al-Islam odmítl diskutovat o možnosti odstoupení svého otce. "Hlavní otázkou nyní je ne to, kdo řídí zemi, ale kdo obnoví pořádek". Seif al-Islám tvrdí, že britský premiér, a vůdcové jiných západních národů se v Libyi a v dalších arabských zemích snaží organizovat změnu tamních režimů.
  • Maan News Agency PALESTINA 1:55 SEČ Vůdce Hamasu apeluje na egyptskou vojenskou juntu, aby propustila všechny palestinské vězně držené v Egyptě.
  • Dar Al Hayat IRÁK 1:35 SEČ Arabské strany v provincii Kirkúk vyzvaly občany, aby šli masově demonstrovat a požadovat, aby byl pro Kirkúk zachován status centrálního Iráku a nikoli region Kurdistánu. Arabské strany chtějí zároveň stažení vojsk kurdských Pešmergů. Policejního ředitelství v Kirkúku oznámil zákaz vycházení . vůdce iráckých Turkmenů a zástupce Malikího vládní koalice Arshad Salhi vyzval arabské a kurdské předáky, aby "nedělali z Kirkúku arénu pro vyřizování politických účtů". Předseda politického bloku "Kurdské aliance» Muhsin al-Sadoun považuje vývoj v Kirkúku během posledních několika dnů za "velmi nebezpečný, protože protest není zaměřen sociálních podmínek a veřejných služeb, ale je zaměřen na politický systém v zemi a změny irácké ústavy, k nimž patří i vojska Pešmergů... Vláda oznámila podporu kurdských sil Pešmergů ve městě Kirkúku. Bojí se totiž vedení dvou kurdských stran, Vlasteneckého svazu Kurdistánu a Demokratické strany Kurdistánu.
  • Dar Al Hayat OMÁN 1:17 SEČ Do města Sohar v Omán se vrátil klid. Po třech dnech potyček mezi protestanty a bezpečnostními silami. Nakonec se to podařilo skupině občanů, kteří si založili "Lidový výbor pro ochranu Soharu" a vypořádali se sami s demonstranty, kteří se snažili spálit zdravotní středisko a ničit veřejný majetek. Komunitní aktivisté zasáhli, aby uklidnili situaci. Setkali se také s předsedou šúry, šejkem Ahmadem Al Esayi Bmatsaminem před sídlem Rady a předali mu požadavky pro sultána Qaboose, většinou se týkající zlepšení životních podmínek a boje s korupcí úředníků. Když přišla armáda, klid v Soharu byl už obnoven. Následoval masivní pochod desítky tisíc lidí, kteří se shromáždili na podporu sultána Qaboose v Muscatu u Velké mešity. Přišlo i velké množství dobře známých osobností sultanátu, včetně umělců.
  • Ve Washingtonu (dle AFP), řekl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Philip Crowley: "Jsme v kontaktu s vládou Ománu a povzbuzujeme ji, aby zachovávala zdrženlivost a řešila spory prostřednictvím dialogu". "Budeme nadále sledovat situaci a vyzývat Omán a dalších země k podpoře dialogu a reforem".
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.3. 2011