IDEX 2011 foto: Emarat Al-youm

IDEX 2011: Evropa v dobré společnosti

25. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

Ve čtvrtek skončila největší obranná a bezpečnostní událost na Blízkém východě a severní Africe - mezinárodní zbrojní veletrh IDEX 2011 a výstava námořních zbraní NAVDEX v hlavním městě Sjednocených arabských emirátů Abú Dhabí. Souběžně probíhala mezinárodní konference obrany zemí Zálivu INEGMA. Jen během posledního dne byly uzavřeny kontrakty v hodnotě 2,7 miliardy dirhamů (13 mld Kč). Celkové transakce ozbrojených sil, zejména sil Spojených arabských emirátů dosáhly 14,5 miliardy AED (69,5 mld Kč).

Prodávajícími byly většinou země Evropské unie a USA, kupujícími byly většinou armády Blízkého či Středního východu a arabské Afriky. Veletrh probíhal v přátelské atmosféře vzájemného porozumění...

Konference INEGMA se konala pod záštitou poradce pro národní bezpečnost SAE a místopředsedy výkonné rady Abu Dhabi, šejka Khalifa bin Zayed al Nayhana, a uspořádal ji Ústav vojenských analýz Blízkého východu a Perského zálivu. Generálmajor v.v. Khaled Abdullah Al-Bu Ainnain, předseda ústavu INEGMA přivítal účastníky konference slovy:

"Sešli jsme se s našimi přáteli a spojenci sdílet své názory na to, jak překonat dnešní hrozby moderním národům s prosperující ekonomikou, jako je SAE. Je třeba, aby naše armády byly moderní a dobře udržované ... Armáda Spojených arabských emirátů odráží modernost a pokrok našeho národa..."

Britský poslanec Gerald Howarth (Konzervativní strana), státní podsekretář pro mezinárodní bezpečnostní strategie na britském ministerstvu obrany, vyjevil britskou vizi pro větší mezinárodní spolupráci a zdůraznil trvalé spojení mezi Británií a SAE v průběhu svého proslovu hned po generálmajoru Abdullahovi:

"My v Británii chceme budovat silné, spolehlivé a trvalé strategické partnerství v celou oblastí Perského zálivu - a to jak posílením stávajících aliancí, tak prosazováním spojenectví s novými, důležitými spojenci. Velká Británie má dlouhé historické spojení se Sjednocenými arabskými emiráty a zeměmi Arabského zálivu obecně. V průběhu mnoha let, naše vzájemné přátelské vztahy, porozumění a respekt rostly a vydržely - přes časy dobré i zlé".

Akce se vedle zástupců finské armády a firmy Patria zúčastnil i viceadmirál Charles Gaouette, zástupce velitele námořních sil Páté flotily USA, admirál Davyd Thomas, zástupce náčelníka australského královského námořnictva, generálmajor Malek Habashneh, velitel jordánských královských leteckých sil; generálmajor Berndt Grundevik, velitel švédské armády, brigádní generál Eric Margail z francouzských pozemních sil či generálmajor Chawki El Masry, náčelník štábu libanonských ozbrojených sil... Veletrh zaznamenal rostoucí zájem Ukrajiny, Číny, Bulharska, Rakouska, Kanady, Bělorusku a Jižní Afriky - mimo Koreje, Ruska, Pákistánu, Švédska, Austrálie, Brazílie, Belgie, České republiky, Španělska, Slovenska, Portugalska, Finska, Polska, Srbska, Švýcarska, Chorvatska a Řecka. Celkový počet : 53 zemí, více než 900 vystavovatelů sdružujících 1060 mezinárodní společnosti, včetně 169 státních firem. Německo, USA, Turecko, Itálie a Francie měly i tentokrát největší pavilony... Výrobou oficiálních publikací byl pověřen think-tank Jane's . Největšími sponzory doprovodné konference (sic!) byly firmy Lockheed Martin, Dassault-Rafale a Boeing...

Generálporučík Bruno Kasdorf, zástupce velitele německé armády, zdůraznil na konferenci ústřední roli moderních systémů komunikace v moderní obraně a zároveň zdůraznil posílenou důležitost tradičních pozemních sil v budoucích konfliktech...

Závěrečnému plenárnímu zasedání konference v důstojnickém klubu ozbrojených sil SAE předsedal Stan Green z firmy Lockheed Martin. Veletrh podle něj pokryl celou řadu témat týkajících se stále více tohoto regionu, včetně rostoucí role balistických střel, jejich technický vývoj a šíření jaderných zbraní, stejně jako význam moderních obrněných vozidel a dělostřelectva, které jsou nezbytné při vyvažování požadavků na pohyblivost a palebnou sílu modernizované armády.

Na tiskové konferenci se zeptali novináři z "Emirates Today" (Emarat Al-youm) na možnost uložit zákaz stranám (státům) nebo mezinárodním konsorciím podílet se na transakcích. Odpověď byla jasná, logická a zřetelná: "Všechny zbraně, vybavení a vojenské systémy a technologie se nabízí v mezinárodním měřítku. Všechny transakce jsou v souladu s mezinárodní legitimitou, v souladu s mezinárodními úmluvami a dohodami. Organizační výbor se zabývá transakcemi uzavřenými ozbrojenými silami SAE. Do jiných kontraktů vystavovatelů Výbor nezasahuje. " Odpověď mluvčího je jasná. Jak a podle jakého kritéria dělit státy na "demokratické" či nedemokratické" než podle legitimity mezinárodního práva, které nehledí až tak na to, zda někdo střílí do svých vlastních obyvatel, nebo ne. Zvláště jsou li vzbouření obyvatelé podporováni ze zahraničí mediálně, technologicky, ekonomicky....

Z českých firem se IDEXu zúčastnily například TATRA Export, munička Zeveta, Poličské strojírny, obchodník se zbraněmi Omnipol, prodejce obrněných vozidel, tanků, dělostřeleckých systémů a vrtulníků STV, státní podnik VOP-026 Šternberk, textilka Novitex, výrobce radarů ERA, výrbce GPS a komunikačních zařízení DICOM a desítka dalších českých průmyslových firem.

25. 02. 2011 Štěpán Kotrba: Cynický popisný realismus a smutek z poznání reality ZDE

24. 02. 2011 Štěpán Kotrba: Když na celém světě budou zbraně přetaveny v pluhy ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011