SOBOTA-NEDĚLE
Tuniský premiér odstoupil

26. 2. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:55

  • The Telegraph FRANCIE 23:55 Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyhodil ministryni zahraničních věcí. Michèle Alliot-Marie, veteránka gaullistů, opustila vládu poté, co včera v noci uvedla v omyl parlament o jejích vazbách na magnáta, blízkého Zine Ben Alimu, sesazenému diktátorovi Tuniska.
  • EXKLUZIVNĚ BL EGYPT 22:21 Píše kolega z Glasgow University: Je teď tady v Káhiře už pozdě v noci a právě jsem se vrátil z náměstí Tahrír. Měli byste všichni vidět, co tady ti mladí lidé dokázali. Náměstí je pořád přeplněné. Mladé ženy tady spí pod hromadami přikrývek a vědí, že je nikdo neznásilní. Budí se a vstávají pokaždé, když to vypadá, že hrozí nějaké nebezpečí. Debatuje se dál o tom, jak to bude s Egyptem v budoucnosti... Domníval jsem se, že jsem v životě byl svědkem řady pozoruhodných událostí, ale tohle je nesmírně inspirující.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NEDĚLE - předchozí

  • Islam Memo LIBYE 22:21 Dr. Salman Alouda, náměstek generálního tajemníka Mezinárodní unie muslimských učenců v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra řekl, že Kaddáfího systém ztratil legitimitu. Vyzval emigranty k návratu do Libye urychlit vytvoření politického orgánu, který bude alternativou ke stávajícímu systému lidové džamáhírie.
  • Al Qabas LIBYE 21:54 Tisková agentura v Tripolisu tvrdí, že opoziční síly přebírají kontrolu nad okrajovými čtvrtěmi Tripolisu. Demonstrovaly zde tisíce lidí. Těžké boje ve městě nastaly v sobotu večer poté, co se Kaddáfí pokusil získat zpět kontrolu nad městem.
  • Zaměstnanci firmy Agoco, těžící libyjskou ropu, uvádějí, že se rozhodli připojit k povstání proti Kaddáfímu. Společnost Agoco ve státním vlastnictví zodpovědný za čerpání asi 450 tisíc barelů ropy za den.
  • RIA Novosti TUNIS 21:34 Tuniský prezident oznámil, že po demisi Mohameda Ghanoučiho předseda Parlamentu a prozatímní prezident Fouad Mebazaa (Fuad al-Mubazzi, *1933), pověřil funkcí prozatímního předsedy vlády právníka a diplomata, v sedmdesátých letech ministra vnitra Beje Caid-Essebsiho. Podle článku 57 Ústavy, musí vláda být schválena do 45 - 60 dní po jeho jmenování.
  • New YemenAl Sahwa Yemen JEMEN 20:40 Šejk Husajn bin Abdullah al-Ahmar, přezdívaný "Ali Alawardi", předseda Organizace národní solidarity a člen Sněmovny reprezentantů Generálního lidového kongresu (parlamentu) odstoupil z vládnoucí strany a vyzval jemenský lid, aby vyšel do ulic a připojil se k opozici, žádající konec "zkorumpovaného systému" a svržení prezidenta Saleha. Vyzýval také "všechny poctivé lidi", aby vystoupili ze "strany zkorumpovaných".... Demonstrace půl milionu lidí z jednotlivých okresů a krajů provincie Amran (severní Jemen), nazvaná "Festival výzev svobody", byla dosud největší v historii governorátu.
  • Ar Aswat Al Iraq IRÁK Polo-oficiální agentura Al-Iraqiya napsala, že irácký premiér Nuri al-Maliki požádal guvernéra města Hilla, které leží 100 km jižně od Bagdádu v provincii Babylón, Salmana Nassera Al-Taha, aby odstoupil na základě pátečních lidových protestů organizovaných v jeho provincii kvůli zhoršení služeb.
  • Shorouk News IRÁK 20:10 Guvernér Hilla Salman Nasser Al-Taha odstoupil.
  • Al ArabíjaAl Masry Al Youm OMÁN 19:49 Dva demonstranti byli zastřeleni policií při střetech v průmyslové zóně Sohar severně od města Muscat v sultanátu Omán. "Podvratné skupiny" podle policejního mluvčího "zapalovali vládní vozidla i soukromé lodě i ropné tankery, ničili vládní i soukromý majetek, včetně domů ve Wali Sohar a zapálili i policejní centrálu. Útočili i na některé členy šúry." Oběti jsou prý mezi zaměstnanci policie. Svědci potvrdili, že policie vystřelila proti protestujícím, kteří házeli kameny, slzný plyn a gumové střely. Další protesty se odehrávaly ve městě Salalah. Sultán Qaboos bin Said přitom v posledních dnech nechal zvýšit řadu dávek sociálně potřebným a příspěvků studentům a státním úředníkům. Přeskupil i svůj kabinet.
  • Dar Al Hyat EGYPT 19:35 Generální tajemník Ligy arabských států Amr Moussa v úmyslu kandidovat na prezidenta Egypta. Mezi osobnostmi, které by se mohly zúčastnit prezidentských voleb, je i bývalý generální ředitel MAAE Mohamed El Baradei. Amr Moussa sdělil CNN, že zpráva egyptské agentury není pravdivá, protože dosud nic neoznámil a nerozhodl se. Řekl, že zahájení reklamy tohoto druhu v současném období je předčasné.
  • Guardian BRITÁNIE 17:30 Britský konzervativní ministr obrany Liam Fox se pokusil odmítnout kritiku, že jím prosazované vážně škrty v britském vojenském rozpočtu ochromí schopnost Británie zasahovat v krizích, jaká se právě odehrává v Libyi. Nepříliš úspěšně pokusy britské vlády evakuovat Brity z Libye jsou v britských médiích terčem rozsáhlé kritiky. Dokonce i válečná loď HMS Cumberland, která odváží nyní Brity z Benghází, má být příští měsíc v důsledku armádních škrtů vyřazena z provozu, stejně jako válečná loď Ark Royal a její kolmo startovací stíhačky Harrier.
  • Guardian EGYPT: Vládnoucí egyptští generálové zveřejnili balík dalekosáhlých ústavních reforem poté, co byli terčem ostré kritiky ohledně toho, jak řídí zemi po pádu prezidenta Mubaraka. Výbor právních expertů, jmenovaný prozatímní vládou, navrhl změny osmi článků egyptské ústavy a tyto změny budou národu příští měsíc předloženy v referendu. Bude omezeno funkční období prezidenta, pro Egypťany bude jednodušší kandidovat na prezidentský úřad, volby budou pod přísnějším dohledem soudů a vládní pravomoc zavádět výjimečný stav bude omezena. Později v tomto roce se mají v Egyptě konat všeobecné volby. - K těmto změnám dochází poté, co došlo k brutálním útokům vojáků na prodemokratické demonstranty na náměstí Tahrír. Někteří příslušníci velení armády se částečně za útoky omluvili, že prý byly "nezáměrné", avšak demonstranty to neuklidnilo. Někteří z nich dávají rovnítko mezi armádou a nenáviděnou Mubarakovou tajnou policií. Armáda je v Egyptě historicky populární, protože se v letech 1956 a 1973 postavila na stranu národa, avšak nyní vychází najevo, že za poslední měsíc se armáda podílela na mučení prodemokratických demonstrantů a široce porušovala lidská práva. Nový vojenský režim také zakazuje stávky a odmítá odstranit pozůstatky Mubarakova režimu, proto se mnozí demonstranti stavějí i proti němu.
  • Al Džazíra TUNISKO: Tuniský premiér Mohammed Ghannouchi oznámil v neděli ve státní televizi svou rezignaci měsíc poté, co prezident Ben Ali uprchl ze země. "Neutíkám před svou odpovědností. Odstupuji, abych otevřel dveře pro nového premiéra," řekl. "Nejsem ochoten být osobou, která by rozhodovala tak, že by to způsobilo raněné a mrtvé," dodal, zatímco se bezpečnostní jednotky střetly s protivládními demonstranty, směřujícími k ministerstvu vnitra.
  • Al Džazíra LIBYE: V nedělí protivládní aktivisté údajně ovládli libyjská města Misurata a Zawiyah, avšak podle zpráv obkličují město Zawiyah Kaddáfího tanky a obyvatelé se obávají bezprostředního vojenského útoku. V hlavním městě Tripolis jsou podle jeho obyvatel banky otevřené, ale chléb a benzín je striktně na příděl, protože protivládní síly omezily dodávky základního zboží do hlavního města. Lidé houfně přicházejí v neděli do bank a chtějí se registrovat pro mimořádnou vládní výplatu cca 400 USD na každou rodinu, kterou Kaddáfí slíbil v pátek.
  • Al Džazíra YouTube: Izraelský hudebník a DJ Noy Alooshe vyrobil z úterního nesouvislého projevu plukovníka Kaddáfího hudební klip. Nastříhal Kaddáfího projev o tom, jak se nevzdá, na taneční hudbu a doplnil ho záběry dvou tančících dívek. Klip se jmenuje "Zenga, Zenga" a jsou v něm použity Kaddáfího výkřiky, že bude bojovat "centimetr po centimetru, dům od domu, ulici po ulici" jako refrén klipu. Klip je na YouTube už tři dny a v arabském světě ho tam zhlédlo téměř půl milionu diváků.
  • Al Džazíra OMÁN: Nejméně dvě osoby byly usmrceny v Soharu, průmyslovém městě v Ománu, poté, co policie střílela gumovými projektily do demonstrace protivládních aktivistů. Aktivisté požadují politické reformy. Podle televize Al Džazíra se konaly demonstrace i v jiném ománském městě Salalah.
  • BBC LIBYE: BBC informovala, že bylo v Libyi vypnuto satelitní vysílání zahraničních vysílačů, včetně televize Al Džazíra a arabského vysílání BBC.
  • BBC TUNISKO: Zpravodaj televize BBC v Tunisu informoval v neděli ve 14 hodin, že v hlavním městě Tuniska dochází k brutálním útokům policie na demonstranty. Demonstranti požadují, aby odstoupil tuniský premiér. Ten slibuje novou vládu "za půl roku", avšak demonstrantům to nestačí.
  • Al Džazíra LIBYE 12.48 Khalid, obyvatel třetího největšího libyjského měst Misurata sdělil reportéru Al Džazíry Sami Zeidanovi, že po přestřelkách "byly Gaddáfího bezpečnostní jednotky vyhnány z města".
  • 11.49 Podle zpráv opouštějí libyjští imigrační úředníci svá místa na přechodu Ras Ajdir na hranici s Tuniskem. 12:32 Třetí největší libyjské město Misurata je prý nyní v rukou opozice. Pokud je to pravda, uvádí Al Džazíra, znamenalo by to že se protivládní hnutí blíží hlavnímu městu Tripolis. Přicházejí též zprávy, že protivládní aktivisté přesvědčují vojáky, aby přešli na jejich stranu.
  • Al Wasat BAHRAJN 12:26 V sobotu 26. února se z Londýna do Bahrajnu vrátila legenda šíitského odboje, "Hnutí práva na svobodu a demokracii" Hasan Mushaima. Nevyloučil přijetí poptávky po britském ústavním pořádku. Večer přednesl projev na kruhovém objezdu Pearl, ve kterém zdůraznil roli "mírového hnutí mládeže",. Řekl, že "mladí vytvoří novou budoucnost pro Bahrajn" a že to vyžaduje sjednocení vlasteneckých sil a politických sdružení na podporu "legitimních požadavků". Dodal, že Bahrajn "prochází kritickou fází", a že "národní jednota" by měla být základem pro konsensus mezi všemi - v nejširším slova smyslu a komplexnosti. [Pozn. ŠOK: Mushaima byl v Bahrajnu souzen v nepřítomnosti na základě obvinění z loňského pokusu o svržení režimu.]
  • Guardian LIBYE 12:01 Zástupci nejméně 50 britských zbrojovek spolu s britskými státními úředníky navštívili Tripolis naposledy před třemi měsíci - v listopadu 2010, pod vedením britského velvyslance v Libyi Richarda Northerna. Zúčastnily se zbrojařského veletrhu Libdex na vojenském letišti v Tripolisu, orientovaného na prostředky k potlačení povstání. V britské nabídce byl slzný plyn a gumové projektily, ale i elektrifikovaný ostnatý drát od firmy Essex Industries. Britové získali respekt i taktickými odstřelovacími puškami, včetně 7,62 mm Rangemaster, která má efektivní dostřel 1000 metrů.
  • David Cameron řekl ještě minulý týden, když propagoval britské zbraně na veletrhu IDEX v Abú Dhabí, že "Británie se nemá za co stydět, když prodává zbraně arabským vůdcům".
  • Guardian LIBYE-Benghází 11:40 150 britských pracovníků bylo dramaticky zachráněno z libyjské pouště dvěma letadly Hercules RAF, v akci speciálních paradesantních jednotek SAS. Ty zajistily přistávací dráhy na jih od Benghází, aby mohlo letadlo Hercules bezpečně přistát a zajistily převoz konzulárních úředníků a pracovníků Červeného kříže z oblasti, ovládané rebely. HMS Cumberland pak z Benghází evakuoval poslední Angličany. Plány pro mimořádné operace, prováděné s pomocí SAS a členů zvláštní lodní služby, která byla v pohotovostním režimu na Maltě, byly vytvořeny havarijní komisí Kobra při zasedání vlády. Vládní zdroje řekly, že operace byla nebezpečná a složitá, protože se odehrávaly pod hrozbou ozbrojených gangů v poušti, které jsou složeny ze státních příslušníků mnoha zemí.
  • AL Džazíra LIBYE-Benghází 10:30 Reportér Al Džazíry Tony Birtley informuje z města Benghází na východě Libye, že lidé ve městě "si uvědomují, že nakonec budou odpovědní za osvobození celé své země a činí kroky, aby se to stalo." Konalo se velké shromáždění, jehož se účastnil bývalý ministr spravedlnosti, který stojí v čele procesu osvobození, účastnili se ho i vedoucí kmenoví představitelé. Zřejmým signálem pádu Kaddáfího je skutečnost, že se sjednocují kmeny a projevují jednotu a solidaritu.
  • AL Džazíra Rada bezpečnosti OSN v sobotu jednomyslně uvalila zákaz cestování na šéfa libyjského státu Muammara Kaddáfího, na členy jeho rodiny a jeho nejbližší stoupence. Také zmrazila jeho úspory v zahraničí.
  • Sobotní rezoluce také žádá o "okamžité předání informací o vražedných útocích proti demonstrantům v Libyi mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru v Haagu, aby začal vyšetřovat a případně stíhat osoby, odpovědné za zabíjení civilistů. 16 osob, které jsou postiženy těmito opatřeními, je jmenováno na seznamu OSN.
  • Rada bezpečnosti OSN požadovala "okamžité ukončení násilí a kroky, které se budou zabývat legitimními požadavky obyvatelstva" v Libyi.
  • Rezoluce požaduje, aby libyjské úřady jednaly "umírněně, respektovaly lidská práva a mezinárodní humanitární zákony" a umožnily bezprostřední přístup mezinárodním hlídkám pro lidská práva.
  • Rada bezpečnosti OSN také požaduje okamžité zrušení omezení "všech forem sdělovacích prostředků" a zajištění bezpečnosti cizinců, jimž musí být umožněn bezpečný odjezd.
  • V rámci zbrojního embarga přijmou členové OSN bezprostřední a nutná opatření k tomu, aby "zabránila přímým či nepřímým dodávkám zbraní a zbrojního materiálu Libyi."

SOBOTA

  • Mail.ru IRÁN 22:25 Teherán "z technických důvodů" dočasně pozastavuje provoz reaktoru jaderné elektrárny v Búšehru . Řekl to vedoucí íránské delegace MAAE, na doporučení ruské strany, která je zodpovědná za dokončení prací na reaktoru.
  • Interfax│Al Arabíja LIBYE 22:15 Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Saif al-Islam řekl že nepokoje v Libyi mohou skončit podle jakéhokoliv scénáře, v současné době vykazuje známky občanské války a zahraniční intervence. Prohlásil, že povstalecké síly do Libye přišly ze zahraničí. "Tato iniciativa přichází ze zahraničí, i když i v Libyi jsou síly, které chtějí změnu," řekl. Kaddáfího syn ujistil Libyjce, že úřady jsou připraveny k boji.
  • Ex-ministr spravedlnosti Libye tvoří prozatímní vládu v Benghází
  • RIA Novosti SÝRIE 21:50 Rusko v sobotu řeklo, že plánuje realizovat dodávku protilodních střel Ch-61 Jachont (rychlost Mach 2-3, 250 kg tříštivo-průbojná konvenční hlavice, 120-300 km dostřel, 50 km radar) do Sýrie přes stávající otřesy na Blízkém východě a odsuzující komentář Izraele. Ruské tiskové agentury citovaly ministra obrany Anatolije Serdjukova. "Smlouva [z roku 2007] je v současné době ve fázi realizace", řekl. Cena dohody je 300 milionů dolarů. Rusko má v Sýrii námořní základnu.
  • RIA NovostiAl Awsat LIBYE 20:47 Indie se rozhodla poslat z přístavu Bombaj několik dopravních letadel, dvě válečné lodě a trajekty k evakuaci 18 tisíc svých státních příslušníků z Libye.
  • Al Masry Al Youm JEMEN 19:57 Starší největších kmenů v Jemenu se připojili k protestům za svržení " bílého režimu".
  • Poznámka ŠOK: Na stránkách "reformní" strany Al-Islah (koalice kmenových vůdců, Muslimského bratrstva a saláfistů), je anketa o potřebnosti návratu k dialogu s "bílým režimem" Ali Abdullaha Saleha. 55% je pro dialog, 43% proti. Na otázku "Myslíte si, že je třeba použití násilí k politickému vydírání?", odpovědělo 84% ANO, 13% NE...
  • Al Sahwa KUVAJT 19:07 Saúdský princ Abdul Aziz bin Nayef přiletěl včera večer do Kuvajtu na 50 let nezávislosti, dvacáté výročí osvobození a 5 let od převzetí moci kuvajtským emírem.
  • As Safir│AFP│Reuters│AP BAHRAJN 18:43 V Bahrajnu zesílila nejistota o možnostech řešení situace. Vláda se nemá k demisi a čeká na příjezd náměstka amerického ministra zahraničních věcí Jeffreyho Feltmana do Bahrajnu. Politici manévrují. Lídr opozice čeká v Libanonu na odblokování zatykače Interpolu, aby se mohl vrátit. Předseda sboru náčelníků štábů, admirál Michael Mullen po setkání s králem Bahrajnu v Manama na konci svého turné v Perském zálivu řekl, že "Spojené státy respektují závazek spojence a přítele království Bahrajnu a oceňují moudré vedení národního dialogu s různými stranami, který organizuje bahrajnský korunní princ.
  • Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že asistent tajemníka pro záležitosti Blízkého východu Jeffrey Feltman dorazí v Bahrajnu 2. března na závěr turné po Zálivu, kde navštíví Katar, Kuvajt, Omán a Spojené arabské emiráty. Feltman obnoví dialog s regionálními lídry, neboť každá země má svá specifika. Nejnovější vývoj v této oblasti "poukazuje na naléhavou potřebu reagovat na výzvy k sociálním, politickým a ekonomickým reformám, v klidu a transparentní atmosféře a brát v úvahu všechny citlivé okolnosti.", prohlásil Feltman.
  • Guvernér centrální banky Bahrajnu Rašíd Al Maraj řekl, že doufá, že jeho země se "pohne kupředu plánovanou emisi dluhopisů v hodnotě jedné miliardy dolarů". Podle něj zatím "nic nenasvědčuje velkému úniku kapitálu z ostrova", dodal.
  • Rádio Sawa BAHRAJN Korunní princ Salman bin Hamad Al Khalifa vyjádřil po obdržení vyjádření náměstka státního tajemníka pro záležitosti Blízkého východu Jeffrey Feltmana svou vděčnost za postoj Spojených států na podporu komplexního národního dialogu. "Koruna pečlivě odstranila všechny faktory diverze a extremismu", praví se v prohlášení prince Salmana s tím, že účast na dialogu mezi králem a šíitskou opozicí přijme "široké spektrum bahrajnské společnosti".
  • ChamPress EGYPT Komise pro kontrolu ústavy navrhuje změnit ústavu tak, aby se omezilo prezidentské období na 4 roky a prezident mohl úřad vykonávat pouze dvakrát. Tariq, předseda výboru zřízeného Nejvyšší radou ozbrojených sil, navrhuje minimální věk prezidenta 40 let, egyptské občanství, egyptské rodiče, prezidentské období 6 let a žádný limit na počet období. Kandidát také nemůže být oženěn s cizinkou.
  • Al Džazíra│MENA EGYPT 18:05 SEČ Šejk Ahmed Al-Tayeb , imám mešity Al-Azhar, vydal prohlášení, že "libyjský režim ztratil legitimitu". Imámovi nejvíce vadí "prolévání krve svého lidu" a "ohavné zločiny". Šejch přitom ostře zkritizoval západní společnosti, které se "odklánějí od reality i etické povinnosti, které mají zájem o krev, která teče z národů, až když si nárokují právo na svobodu". "Pro západ je posvátný jen jeho zájem o ropná pole a jak zajistit dodávky ropy." V prohlášení vyzval všechny libyjské úředníky, libyjské armádní důstojníky a vojáky, aby odmítli uposlechnout rozkazy k prolévání krve libyjského lidu.
  • ČTK LIBYE 17:15 SEČ České ministerstvo zahraničí vyzvalo občany ČR k opuštění Libye. ZÍTRA - v neděli uzavře české velvyslanectví v zemi a evakuuje jeho pracovníky.
  • Poznámka ŠOK: z diskuzních fór na arabských stránkách věnovaných zpravodajství o Libyi vyplývá, že V PONDĚLÍ dojde k rozhodující vojenské konfrontaci mezi vzbouřenci a jim loajálním vojenským jednotkám a Kaddáfího jednotkami. Vzhledem k tomu, že protikaddáfíovští demonstranti disponují zbraněmi z několika vojenských základen, včetně obrněné techniky a těžkých zbraní, očekává se bitva o Tripolis, zejména o silně opevněnou vojenskou základnu Bab Aziziyah jižně od Tripolisu, kde nyní Kaddáfí pobývá.Tato pevnost je vybavena i taktickými protileteckými raketovými komplexy.
  • Al Džazíra EGYPT 14:15 SEČ Egyptská armáda silou rozptýlila v pátek aktivisty, kteří protestovali v Káhiře na náměstí Tahrír proti přítomnosti Mubarakových loajalistů v egyptské prozatímní vládě. Demonstranti se také shromáždili před egyptským parlamentem, kde na ně policie zaútočila obušky a elektrickými tasery. Nejvyšší rada ozbrojených sil v Egyptě se v sobotu za násilnou reakci armády omluvila a tvrdila, že "situace nebyla úmyslná". Přislíbila, že se násilné konfrontace nebudou opakovat.
  • Demonstrati požadují rezignaci vlády současného premiéra Ahmeda Shafiqa, okamžité propuštění politických vězňů a vyhlášení všeobecné amnestie.
  • Al Džazíra 13:50 SEČ: Nejvěrnější evropský spojenec Kaddáfího italský premiér Berlusconi uvedl na politickém shromáždění v Římě, že "Jak se zdá, Kaddáfí už v podstatě situaci v Libyi nezvládá."
  • LIBYE 13.30 Bývalý libyjský ministr vnitra řekl v televizi Al Džazíra, že Tripolis je jediné větší město, které v Libyi dosud zůstává pod Kaddáfího kontrolou.
  • Rada bezpečnosti OSN bude v sobotu jednat o sankcích proti Kaddáfímu. Británie, Francie, Německo a USA připravily rezoluci, v níž argumentují, že útoky proti civilistům v Libyi jsou zřejmě zločiny proti lidskosti.
  • Obyvatelé města al-Baida ve východní části Libye řekl v televizi Al Džazíra, že i když východní část Libye už není pod Kaddáfího kontrolou, nepřejí si, aby vznikl samostatný východolibyjský stát.
  • Guardian 11:00 SEČ Britští činitelé individuálně navazují kontakt s vysokými činiteli libyjského režimu a snaží se je přesvědčit, aby Gaddáfího opustili, jinak budou postaveni před soud za zločiny proti lidskosti.
  • Reuters IRÁK 12:24 SEČ Ozbrojenci napadli největší ropnou rafinérii v Iráku. Útok vedl k požáru a následnému k vypnutí celé rafinerie. Výbuch bomb ve dvou jednotkách pro výrobu benzínu a nafty v rafinérii v Baiji, 180 km severně od Bagdádu zabil čtyři pracovníky. Informaci sdělil Ahmed al-Jubouri, guvernér Salah al-Din. Policejní zdroj řekl, že výbuch, který nastal před svítáním, vyvolal požár. Uhasit oheň trvalo asi pět hodin a účastnilo se ho asi 50 hasičských jednotek. Úředník, který si nepřál být jmenován, řekl, že proces odstranění škod bude trvat dlouho.
  • Pozn ŠOK: Jednotku izomerizace v rafinérii v Baiji kompletně dodávalo konsorcium českých firem Technoexport, Chemoprojekt a UNIS. Kotle dodával Chemoprojekt. Rafinérii Baiji I o kapacitě 71000 b/d stavěly v osmdesátých letech ještě československé firmy. Nyní zničená rafinerie "North" má kapacitu 150000 b/d.
  • Al Džazíra SÝRIE11:14 SEČ Německé noviny Sueddeutsche Zeitung ve čtvrtek napsaly, že západní zpravodajské služby mají podezření, že Sýrie může ve stavbě v blízkosti města Marj al-Sultan 150 km od hlavního města Damašku skrývat "atomové tajemství". Nové satelitní snímky byly pořízeny Institutem pro vědu a mezinárodní bezpečnost ve Washingtonu. Zařízení je údajně určeno ke zpracování uranového "žlutého koláče" na fluorid uranu UF4.
  • Sýrie proto nyní vyhověla žádosti Mezinárodní agentury pro atomovou energii o návštěvu v chemické továrně ve městě Homs, a Damašek už nebude nadále ani bránit žádosti o okamžitou návštěvu objektu v governorátu Deir Al-Zour, který byl bombardován Izraelem v roce 2007 pro podezření, že se jedná o korejský reaktor. Inspektoři objekt zkoumali naposledy v červnu 2008, ale Sýrie jim pak už další návštěvy nepovolila.
  • Agentura současnou vstřícnost Sýrie považuje za krok vpřed.
  • Arabian Business LIBYE 10:44 SEČ Spojené státy uvalily sankce na libyjskou vládu. USA zmrazí aktiva rodiny al-Kaddafí a uzavírá své velvyslanectví v Tripolisu. "Vláda Muammara Kaddáfího porušila mezinárodní normy i morálku a měla by být hnána k zodpovědnosti", odůvodnil americký krok Obama. Ministerstvo financí nesdělilo množství zadrženého majetku. Pozn.ed.: Britské listy přinesly včera informaci, že dle diplomatických depeší zveřejněných Wikileaks má Libye na bankovních účtech v USA 32 miliard dolarů.
  • Swissinfo│Reuters SAÚDSKÁ ARÁBIE 10:30 SEČ skupina SITE Intelligence, která se specializuje na kontrolu islámských stránek na Internetu, zjistila v pátek, že skupina spojená s Al-Káidou požaduje svržení saúdské královské rodiny vyzývá k útokům na království. Brigáda Abdullaha Azzama, říká, že královská rodina si zaslouží vypuzení kvůli zbytečným výdajům a neznalosti potřeb svých občanů a kvůli "spoluvině" se Spojenými státy, bez kterých by Saúdům nebylo umožněno těžit z ropného výtěžku země .
  • Swissinfo BAHRAJN Al-Džazíra v pátek s odvoláním na nejmenovaného úředníka řekla, že král Hamad bin Isa Al Khalifa vyhodil na pozadí nedávných událostí v zemi tři ministry. Televize nedodala žádné další podrobnosti, ale Al-Arabíja oznámila, že ministři zdravotnictví a bydlení byli mezi třemi propuštěnými. Ibrahim Matar, člen parlamentu ze šíitského opozičního bloku řekl, že všechny tyto změny jsou kosmetické, Rezignaci musí podat celá vláda a zejména ministr obrany, který ve všech ohledech odpovídá za nedávné krveprolití.
  • Guardian Middle East News PÁTEK
    • 17:35 GMT Letiště v Tripolisu je stále v rukou vlády, "obklopené vojáky a policisty."
    • 17:28 GMT Celá libyjská mise při OSN v Ženevě se loučí. Druhý tajemník požaduje chvíli ticha, aby "vzdal čest této revoluci". Většina z delegace Libye v OSN už opustila režim.
    • Británie uplácela libyjské úředníky, aby své občany dostala ven ze země. Foreign Office důrazně popřel, že někoho podplatil. Místo toho sdělil, že zaplatil "zvýšené přistávací poplatky". "Vysoké vládní údaje potvrzují, že platby byly provedeny - ve zřejmém rozporu s přísnými pravidly protiúplatkářských pravidel britské vlády ", konstatuje vedoucí politických korespondentů Guardianu Nicholas Watt .
    • Reuters 17:15 GMT USA zvažují uzavření svého velvyslanectví v Tripolisu.
    • Libyjská delegace při Lize arabských států změnila svůj název na "zástupce libyjského lidu u Arabské ligy", řekl zástupce ředitele protokolu Ahmed Nassouf agentuře Reuters.
    • Většina libyjské delegace v OSN v New Yorku opustila režim a vyzvala Kaddáfího, aby odstoupil v pondělí. Libyjský velvyslanec ve Francii a v UNESCO také opustil režim a odsoudil násilí.
    • IRÁK 15:30 GMT V průběhu "dne hněvu" v Iráku bylo podle Associated Press zabito šest demonstrantů . Tři lidé byli zabiti v severním městě Hawija, 150 kilometrů severně od Bagdádu, další tři byli zabiti v Mosulu.
    • Egyptská revoluce má dobrý merchandising. Na náměstí Tahrír prodávají kluci prodával turistům kýče. Od triček k poznávacím značkám a k přívěskům s mučedníky. Všechny egyptské vlajky, které jsou na prodej, pocházejí z Číny...Téměř všechny významné společnosti v zemi zahájily velkou billboardovou kampaň ozdobenou vlasteneckými hesly a představují jejich vlastní značky chytře propojené s národními barvami Egypta, včetně Vodafone Egypt, jehož post-revoluční slogan je "Naše síla spočívá v každém z vás". A byl to právě Vodafon, který ještě před několika týdny podporoval Mubaraka...
  • Al Awsat POBŘEŽÍ SLONOVINY 2:15 SEČ Ban Ki-moon: Pobřeží slonoviny je na pokraji občanské války. Svědci hlásili noční přestřelky v Yamoussoukro, v Zwaan Hunin i v hlavním městě Abidžanu.
  • Al AwsatAl Rai IZRAEL 1:40 SEČ Izraelská armáda potlačila pokojný pochod dvou tisíc lidí v centru Hebronu kvůli požadavkům na otevření ulice Al-Shuhada. Použila obušky a pažby, gumové projektily a slzný plyn. Demonstraci organizoval "Klub mládeže proti osadám", zúčatnil se jí i poslanec Dr. Mustafa Barghútí, generální tajemník Palestinské národní iniciativy, který vyzval OSN k uvalení sankcí a bojkotu Izraele. Pozvánky visely v přední části mešit Haret El-Sheikh a Haret Jaber Al-Ras. Policie potlačila protesty Palestinců i v Jeruzalémě.
  • ITAR TASS RUSKO 1:00 SEČ V metropoli ruské severokavkazské republiky Kabardsko-Balkarska Nalčiku došlo k řadě útoků a teroristických činů. Byla ostřelována budova místní správy federální bezpečnosti, hlídky dopravní inspekce a k explozi došlo v sanatoriu. Podle předběžných údajů utrpělo 12 lidí. Bojovníkům se podařilo skrýt, koná se pátrání.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011