Proč to nejde v ČR?

"Je dnes víc v módě být v opozici, protože všichni vidí, že země jde do háje"

24. 2. 2011

Dobrovolníci pro jeho server zkoumají státní zakázky a hledají v nich korupci

Alexej Navalnyj kreslí pět kruhů na tabuli. Jsou to hráči v multimilionovém ruském ropném průmyslu. S obrovskou energií a rychle je propojuje čarami, ukazuje provázanost a vysvětluje, jak funguje klasická ruská korupce.

Navalyj čtyřiatřicetiletý právník, si vybudoval kariéru na tom, že pronásleduje ruskou vládnoucí třídu. Už tři roky využívá ruského práva k tomu, aby získal informace od tajnůstkářských státních korporací, které jsou motorem ruské ekonomiky a které jejich nejvyšší manažeři okrádají.

"Všichni pořád říkají, že všude je korupce, ale mně se zdá divné to říkat a lidi za korupci přitom neuvěznit," zdůrazňuje Navalnyj.

Právník normálně vychází z dokumentů, které jsou už k dispozici na vládních internetových stránkách. Vzhledem k tomu, že má nyní pověst slavného whistleblowera, dostává nyní také přístup k jinak nepřístupným informacím. Loni v listopadu zveřejnil Navalnyj prozrazenou zprávu státní auditní komise, že Transneft, státní ropovodný monopol, odčerpal ze stavby ropovodu, který má spojit Rusko s asijskými trhy, 4 miliardy dolarů. Byl to jeho největší úspěch.

Nedávno zvítězil Navalnyj v soudních případech vedených proti firmám Transneft a Rosneft. Donutil je aby začaly poskytovat minoritním akcionářům přístup k firemním dokumentům, včetně záznamů z jednání správní rady. V květnu získal Navalnyj rozhodnutí soudu, které donutilo policii vyšetřit, kdo přesně dostal obrovské charitativní dary firmy Transneft v letech 2006-2007, v hodnotě více než 600 milionů dolarů.

Nejnovější projekt Navalného je RosPil. Jsou to internetové stránky, kde stovky dobrovolníků analyzují veřejné dokumenty týkající se státních zakázek, to je nejčastější oblast korupce. Pouhých čtrnáct dní od založení tohoto serveru mu jeho čtenáři dali dohromady 85,3 milionů rublů, obrovskou částku.

"Je dnes víc v módě být v opozici, protože všichni vidí, že země jde do háje," říká Navalnyj. "Mocní vědí velmi dobře, že by se všechno mohlo rozložit každou chvíli, tak se snaží rozkrádat stát co nejrychleji."

Z průzkumu veřejného mínění, který v září uskutečnil hospodářsky list Kommersant, vyplývá, že kdyby se konaly volby primátora Moskvy, Navalnyj by bezkonkurenčně vyhrál. Má podporu 45 procent Moskvanů, opoziční politik Boris Němcov a dnešní primátor Sergej Sobjanin mají jen 12 a 2,8 procent voličské podpory.

Mnozí se obávají, jak dlouho může Navalnyj vítězit. Minulý týden označil v rozhlase vládnoucí stranu "Jednotné Rusko" za stranu podvodníků a zlodějů. Nejmenovaní členové strany ho za to chtějí žalovat.

Avšak Navalnyj tvrdí, že se nebojí. "Kdokoliv, kdo dělá v Rusku něco nezávislého - v novinářské práci, v podnikání, kdekoli - riskuje," říká. "Chápu, že můžou udělat, co se jim zachce, ale to mě nezastaví."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.2. 2011