ČTVRTEK
Klid před bouří

24. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:25

  • Rádio Sawa [placené vládou USA]   IRÁK 20:45 Irácký premiér Nuri al-Maliki vyzval irácký lid ve čtvrtek, aby se neúčastnil na demonstrací plánovaných na pátek kvůli zlepšení služeb a boji proti korupci. Nazval to "pochybným oživením hlasů, který zničí celou zemi. Jeho projev odsoudil zejména "saddámisty" a teroristy z al-Káidy, kteří mohou stát za demonstracemi. Protesty se podle něj mohou zvrhnout v zabíjení a nepokoje, vandalismus a pobuřování obtížně kontrolovatelné, výbuchy a sebevražedné atentáty.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČTVRTEK - předchozí

  • Al JazeeraAl Quds   IRÁK ČT 21:52 SEČ Vysílání libanonských satelitních kanálů a kanálu "Al Jazeera" , šířených přes blok Nilesat je od 17. února, od počátku libyjských událostí, nepřetržitě rušeno. Libanon obviňuje z rušení Libyi kvůli roli, kterou hrají některé satelitní kanály na podporu lidového hnutí proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Má existovat tajná dohoda Nilesatu s libyjským režimem.
  • Masrawy   LIBYE 20:45 Paolo Scaroni, generální ředitel italské ropné společnosti Eni ve čtvrtek řekl, že těžba ropy v Libyi klesla na 1,2 milionu barelů za den. ENI uvedla, že její vlastní těžba v Libyi klesla o více než polovinu na 120 tisíc barelů oproti objemu 280 tisíc barelů v normálních dobách.
  • Moheet   LIBYE 20:41 Saadi Kaddáfí, syn plukovníka Muammara Kaddáfího, řekl ve středu pro Financial Times, že jeho otec bude hrát klíčovou roli v každém systému, který bude tvořen v Libyi, ale je potřeba novou krev, která převezme přímou kontrolu a provede reformy. Zdůraznil zároveň, že vedení státu bude vrácena i východní část země - dříve, nebo později. Řekl, že jeho bratr Saif al-Islam pracuje na nové ústavě, která bude brzy vydána. Seif al-Islám Kaddáfí řekl ve středu v rozhovoru pro televizi , že libyjské přístavy, letiště a školy jsou otevřené a život bude normální, i když uvedl, že problém leží ve východních regionech...
  • Reuters   EGYPT 19:11 Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová řekla v komentáři, zveřejněném ve čtvrtek na serveru Masrawy, že vláda USA nebude bránit nástupu egyptského Muslimského bratrstva k moci v zemi prostřednictvím demokratických voleb tak dlouho, dokud se vzdá násilí a bude usilovat o demokracii a práva všech občanů. Clintonová uvedla, že Spojené státy podporují demokratický proces v Egyptě a neuvádějí vítěze ani poražené, "ale nechceme vidět žádné politické strany nebo jakékoli ideologie, které se budou snažit proces ukrást."
  • Essam el-Erian z vedení Muslimského bratrstva kritizoval to, co nazýval arogancí a intervencí britského premiéra do egyptské politiky během jeho návštěvy Egypta. Cameron se totiž nesetkal s vůdci Muslimského bratrstva v průběhu své návštěvy. Britští úředníci řekli, že jeho cílem je zdůraznit skutečnost, že islamisté nejsou jedinou alternativou k Mubarakovi.
  • Elaph   LIBYE 18:49 Ve městě Benghází by se podle deníku měly vyskytovat nastříkané slogany na zdech, "Uteč do Tel Avivu, ty bezvěrče" s odkazem na Kaddáfího odpor k radikálním islamistům.
  • Podle deníku 'Blízký východ' byl vyšší úředník v libyjské armádě umístěn do domácího vězení poté, co odmítl vydávat rozkazy k palbě. Nejpravděpodobnější je, že se hovoří o generálu Abu Bakr Yunisovi, libyjském ministru obrany.
  • Poznámka ŠOK: Arabové v Londýně, vydávající deník Elaph, podle mého názoru už poněkud ztrácejí nervy. Mezi korektní informace, které vydávali doteď, se začínají mísit nepotvrzené a škodolibé drby i marginality, které ovšem působí jako vyložené urážky. V nervózní atmosféře omezeného přístupu žurnalistů do regionu je emocionalita zpravodajství výrazem aktivní angažovanosti...
  • Syria News   IRÁK 18:31 Irácké policie zatkla ve čtvrtek v okolí Adhamiya v severním Bagdádu iráckého novináře Zajdího (který hodil svou botu na bývalého amerického prezidenta George W. Bushe) na základě obvinění z podněcování Iráčanů k protestům za lepší služby. Zajdí a jeho bratr Dhargam byli zatčeni, když se chystali uspořádat tiskovou konferenci před mešitou Abu Hanifa ve městě Adhamiya, kde chtěli vyjádřit podporu masové demonstraci, o které se očekává, že se bude konat v pátek.
  • Dva iráčtí vůdcové, Muktada al-Sadr a Ali al-Sistání vyzývali dříve k odložení demonstrací na protest proti špatným službám a korupci v zemi o 6 měsíců, tak, aby vláda Nurí al-Malikiho měla šanci zlepšit ekonomiku a úroveň veřejných služeb, jako je elektřina.
  • Al Jazeera   LIBYE-EGYPT 18:05 SEČ Al Džazíra: Kaddáfí, bojující s demonstranty v libyjských městech, kteří ho vyzývají k odstoupení , hledá podporu u svého kmene v Egyptě ►
  • Libyjský zvláštní vyslanec Ahmad Kaddáfí Al-Dam (bratranec plukovníka Muammara) odletěl z Káhiry do Damašku poté, co nedokázal mobilizovat členy Kaddáfího kmene ve městě Salloum v Egyptě na hranicích s Libyí na podporu systému v Tripolisu, ačkoli je pojí vztah příbuzenství a původu, se kterým libyjský vůdce počítal. Letištní orgány odmítly povolit libyjskému vyslanci oficiální odlet, protože měl v držení pistoli, kterou objevil letištní skener při kontrole zavazadel. Nakonec vyslanec předal zbraň členům libyjského velvyslanectví v Káhiře. Vyslanec Kaddáfí se podle egyptských deníků setkával se vzteklým křikem proti Kaddáfího režimu, když cestoval do regionu Siwa.
  • Poznámka ŠOK: Ilustrační foto, které ke zprávě použila televize Al Džazíra, nepostrádá prvek manipulativnosti. Otázkou je, zda jde o náhodu, nebo je to ukázka aktivistické výsměšnosti jinak korektních novinářů. Titulek pod fotografií naznačuje, že na obrázku jsou příbuzní Kaddáfího v Egyptě, zatímco fotografie s tuniskou vlajkou v pozadí naznačuje spíše návštěvu venkovanů na nějakém tuniském předměstí... Kaddáfí se narodil jako syn kočovného beduínského zemědělce v poušti nedaleko přístavního města Syrta. Krásně arabskou animozitu vysvětluje PhDr. Emil Soulejmanov: "nábožensky orientovaná doktrína panarabismu pohlížela s nostalgií na "zlatá léta" arabských chalifátů před příchodem Turků do regionu a pětisetletou tureckou nadvládu nad arabskými zeměmi za jeden z hlavních důvodů rozpadu arabské jednoty a zániku říší Mohamedových následovníků ve prospěch cizáckých přistěhovalců z euroasijských stepí." Připodobnění Kaddáfího příbuzných tak má skrytou tajenku.
  • MSNBC   LIBYE 17:15 SEČ V Zavíji dnes ráno armádní jednotky útočily na mešitu Súk, v níž se nacházeli příznivci opozice, někteří ozbrojení loveckými puškami. Vojáci zasáhli minaret protiletadlovým kanónem. Lékař polní kliniky řekl, že po boji viděl 10 mrtvých zasažených do hlavy a břicha, a přibližně 150 zraněných.
  • Al-Arabíja LIBYE NATO neplánuje intervenci do Libye, ani nedostalo žádost, aby takové plány připravilo, řekl generální tajemník Anders Fogh Rasmussen po rozhovorech v Kyjevě.
  • Al-Arabíja LIBYE Egyptské pohraniční kmeny libyjského původu z governorátu Marsa Matrúh dnes vydaly prohlášení na podporu libyjské opozice.
  • Dar Al Hyat JEMEN 16:49 SEČ Představení koptského kláštera sv. Al Anba Bishoy v Egyptě oznámili, že odmítají použití násilí a oprávnění armády odstranit plot, který byl postaven kolem kláštera koptských křesťanů v pouštní oblasti el Wadi-Natron "bez povolení". Armáda zranila pět zaměstnanců a jednoho z mnichů. Na konflikt poukázal i papež Alexandrie a patriarcha episkopátu svatého Marka Shenouda III. "Vyzýváme Nejvyšší radu ozbrojených sil k odsouzení tohoto hanebného zločinu, který se neslučuje s egyptskou vojenskou ctí."
  • Sky JEMEN 16:49 SEČ Prezident Alí Abdalláh Sálih (64) nařídil jeho sílám nabídnout "plnou ochranu" protivládním demonstrantům i demonstrantům jemu věrným. V oficiálním prohlášení instruoval všechny bezpečnostní služby, aby "zmařily všechny střety a zabránily přímé konfrontaci mezi pro- a proti-vládními demonstranty". Vyzval demonstranty, aby "zůstali ostražití"vůči agentům-provokatérům, kteří by se snažili podnítit násilí.
  • Stovky černě oděných jemenských žen se připojilo k tisícům demonstrantů, kteří táboří od neděle v improvizovaném stanovém městečku v Sana'a poblíž univerzity.
  • Podporu protisálihovským demonstrantům vyjádřili i členové svazu univerzitních profesorů.
  • Bomba explodovala ve městě Lawdar v jižní provincii Abvan, které je "pařeniště separatistických nálad". Jedna osoba zemřela, počet obětí je 16.
  • POBŘEŽÍ SLONOVINY Nová militantní skupina tvrdí, že přepadla a zabila 27 policejních a paramilitárních sil loajálních k prezidentovi, který se odmítá vzdát se moci. Skupina, která se nazvala "Neviditelní Commandos" prohlašuje, že zadržela tři důstojníky, policejní vozidla a zbraně, včetně raketometů a granátometů.
  • Mluvčí armády, který zůstává věrný Laurentu Gbagbo, řekl, že jeden policista byl zabit a dva další zmizeli v úterý po přepadení v Abidjanu. Gbagbova vláda obvinila členy "nových rebelů", loajálních k jeho oponentovi, že navedli obyvatele k útoku na bezpečnostní síly.
  • BAHRAJN Pátek byl vyhlášen Dnem smutku za sedm demonstrantů, zabitých při střetech s bezpečnostními silami.
  • Mluvčí vlády Maysoon Sabkar oznámil, že prominentní šíitský opoziční vůdce Hassan Meshaima nebude zatčen, jestliže se vrátí do Bahrajnu.
  • Bezpečnostní činitelé v Libanonu říkají, že zabavili Meshaimovi pas a existuje na něj zatykač Interpolu. Není jasné, zda Bahrajn podnikne kroky, aby tyto mezinárodně policejní kroky zrušil. Meshaima přijel do Bejrútu v úterý na cestě do Bahrajnu.
  • BBC EGYPT 16:41 SEČ Egyptské úřady zatkly ve čtvrtek bývalého egyptského ministra informací Anase al-Fiqqiho a předsedu státního rozhlasu a televize Usámu el-Sheikha a obvinila je z korupce. Státní televize podle žaloby zahájila v rámci směrnic el-Sheikha kampaň proti organizátorům demonstrací, která začala 25. ledna. Tato zatčení jsou posledními kroky proti osobnostem svrženého režimu Husního Mubaraka.
  • Reuters LIBYE 16:40 SEČ Síly loajální k Muammaru Kaddáfímu zahájily protiútok ve městech nedaleko Tripolisu. V Zavíji, ropném terminálu cca 50 km od hlavního města, podle libijských médií zahynulo 10 lidí. Kaddáfí poté hovořil telefonicky se státní televizí, kde vyjádřil soustrast rodinám těch, kdo zahynuli, a obvinil z organizování protestů síť al-Kajdá.
  • Třetí největší libyjské město Misrata ležící cca 250 km východně od Tripolisu se rovněž stalo terčem útoku vládních sil; místní právníci a soudci ve městě v prohlášení na Internetu tvrdí, že několik lidí bylo zabito v bojích nedaleko letiště, ale opozice má údajně město stále pod kontrolou. Byla hlášena přítomnost vojáků podél komunikací u Tripolisu.
  • V Zavíji svědkové hlásí boje provládních a protivládních milic v civilních oděvech. Al-Džazíra přinesla záběry hořící policejní stanice, svědek řekl Reuters, že ve městě je mnoho vojáků.
  • Podle svědectví egyptského dělníka protivládní síly kontrolují Zuaru ležící cca 120 km západně od Tripolisu.
  • Povstání prakticky zastavilo vývoz ropy, prohlásil šéf italské společnosti ENI, která je největším zahraničním subjektem podnikajícím v libyjském ropném průmyslu. Cena ropy dnes přesáhla 120 dolarů za barel.
  • AP LIBYE 16:18 SEČ Muammar Kaddáfí v telefonním rozhovoru pro státní televizi prohlásil, že za povstáním proti jeho režimu stojí teroristická síť al-Kajdá a že její příznivci podali mladám Libyjcům v kávě halucinogenní prostředky, aby je přiměli k revoltě.
  • AFP LIBYE 13:51 SEČ Libyjský nejvyšší představitel Muammar Kaddáfí by měl v nejbližší době veřejně vystoupit ve městě Zavíja západně od Tripolisu, oznámila státní televize.
  • Libanonský blog "Leb Lover" KATAR Zavření islámských bank zmátlo podnikatelský sektor v Kataru. Katarská centrální banka uzavřela a zlikvidovala pobočky islámských komerčních bank, které zde mají na 80 tisíc klientů. Podnikatelé volají po odůvodnění rozhodnutí o uzavření poboček tradičních islámských bank. Tvrdí, že důvody Katarské centrální banky nejsou přesvědčivé.
  • Ve středu se konalo zasedání mezi průmyslovou komorou Kataru a ministerskou delegací Marockého království. Politici diskutovali o způsobech, jak posílit hospodářské vztahy mezi oběma stranami.
  • MENA Katarská plynárenská společnost Qatargas podepsala novou smlouvu na dodávky 2,4 milionu tun LNG ročně do Spojeného království s firmou Centrica, která je největším dodavatelem plynu ve Velké Británii. Spojené království jez hlediska spotřeby třetí největším odběratelem plynu na světě a je tak považován za jeden z největších trhů pro dovoz zemního plynu. V roce 2010 se Katar podílel na dodávkách 15% z celkové spotřeby Velké Británie.
  • Poznámka ed.: Toto jsou jediné tři zprávy z Kataru posledního týdne. Z toho jedna z libanonského blogu. Země, jejíž panovník je majitelem panarabské televize Al Jazeera, bez níž by si nebylo možno představit tak bleskurychlé rozšíření informací o náboženských povstáních a lidových rebeliích od Gibraltaru skoro po čínské hranice, udržuje k všeobecné lhostejnosti naprosto striktní mediální ticho o vnitropolitické situaci v zemi. Stejně tak se chová katarská tisková agentura MENA.
  • AFP TURECKO 12:15 SEČ Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sdělil agentuře AFP, že Turecko, které "dokázalo, že je možné soužití mezi islámem a demokracií," by mohlo být "inspirací" pro arabské národy.
  • Asharq al-Awsat SAÚDSKÁ ARÁBIE 12:14 SEČ "Strážce dvou svatých mešit", král bin Abdullah Abdul Aziz vydal včera balík rozhodnutí k postupu hospodářského rozvoje v zemi v hodnotě zhruba 110 miliard riálů. [Pozn. ed. Arabská média to nazvala "revoluce proti chudobě"]
  • AFP 12:01 SEČ Odstoupivší libyjský ministr spravedlnosti Mustafa Abdul Jalil řekl pro švédský bulvární deník Expressen, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nejspíš během několika dní spáchá sebevraždu "jako Hitler".[pozn.ed: emocionálně podbarvené a sémanticky "barokní" výroky je nutno v arabském kulturním okruhu brát s rezervou]
  • Reuters 11:51 SEČ Cena ropy Brent dnes vzrostla na nejvyšší úroveň v uplynulých 29 měsících. Pohybuje se v blízkosti 119,79 USD za barel. Rose futures na Brent v Londýně se ustálily na 117 USD.
  • BBC Ceny ropy kvůli krizi v Libyi dále rostou, severský Brent dnes dosáhl nového maxima 119,79 dolaru za barel, později spadl na 116,80 dolaru. Ceny suroviny rostly již několik měsíců, avšak povstání v Libyi, která je 12. největším světovým producentem (s 1,6 milionu barelů denně) a větší část produkce vyváží do Evropy, způsobilo opravdu ostrý nárůst. Společnost Barclays odhaduje, že výpadek dodávek zatím dosáhl asi 1 milionu barelů denně. Saúdská Arábie tvrdí, že má nadbytečnou kapacitu ve výši 4 milionů barelů. Investiční banka Goldman Sachs však varuje, že další regionální výpadek by mohl vyvolat vážný nedostatek ropy a vyžádat si úspory. Analytici upozorňují, že pokud bude růst cen pokračovat, vznikne tlak na ceny paliva a potravin a hrozí destrukce poptávky.
  • Al Wafd EGYPT 11:18 SEČ Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle (předseda FDP) hodlá navštívit náměstí Tahrir v centru Káhiry ve čtvrtek, po jednání se svým egyptským protějškem Ahmadem Abúl Ghajtem. Westerwelle dorazili do Káhiry ve středu večer na palubě soukromého letadla z Berlína, v doprovodu ministra pro rozvoj Dirka Nebela (FDP), a náměstka ministra hospodářství.
  • Ynet│Jediot Achronot LIBYE 11:18 SEČ Nejmenovaný představitel EU řekl londýnské panarabské televizi al-Kuds al-Arábí, že americké letouny rozmístěné v Itálii by mohly útočit na libyjské letouny, mohly by být také odpalovány rakety z lodí umístěných v mezinárodních vodách nedaleko Tripolisu, a naznačil, že už možná probíhají elektronická protiopatření zaměřená na libyjské letectvo. Podle zprávy Wall Street Journal se Washinghton "obává", že by Kaddáfí mohl použít proti protestujícím "hořčičný plyn" (tento výraz obvykle označuje yperit; Kaddáfí se ovšem zavázal ukončit vývoj zbraní hromadného ničení v roce 2003 - pozn. ed.) a dalších chemických zbraní. Kaddáfí má staré sovětské operačně taktické rakety Scud B, údajně asi 1 000 metrických tun uranového tzv. "žlutého koláče" a množství konvenčních zbraní.
  • Forward IZRAEL 10:48 SEČ Zdroje uvedly, že prezident Barack Obama pravděpodobně bude jmenovat poradce Dana Shapiro, vrchní ředitel pro Blízký východ a severní Afriku v Radě národní bezpečnosti, jako velvyslance Spojených států v Izraeli. O Shapirovi se říká, že "jeho přímé telefonní číslo do Bílého domu má na rychlé volbě většina židovských vůdců". Shapiro, který plynně hovoří ivrit a jeho děti mají hebrejská jména, by nahradil velvyslance Jamese B. Cunninghama, jehož funkční období končí v červnu. Shapiro Shapiro byl doteď úzce zapojen do pokusů zklidnit vztahy mezi americkou adminsitrativou a Netanjahuovou vládou. Hrál také hlavní roli v úsilí na podporu izraelsko-palestinské mírové dohody a cestoval často do regionu buď sám, nebo se zvláštním vyslancem George Mitchellem nebo s poradcem Obamy Dennisem Rossem.
    "Dan je skutečný Mensch," komentoval zprávu William Daroff, viceprezident pro veřejnou politiku židovské federace Severní Ameriky. "On je někdo, kdo zná Izrael velmi dobře, má hluboké kořeny v americké židovské komunitě a vyvinul si velmi blízký pracovní vztah s hlavními hráči v regionu."
  • AP LIBYE 10:43 SEČ Jednotka libyjské armády údajně dnes ráno vyhodila do vzduchu minaret mešity západně od Tripolisu. V budově byli přítomni opoziční aktivisté. Zprávu nebylo možno ověřit. Svědek ze Zavíje tvrdí, že armáda použila protiletadlové rakety (???, takřka vyloučeno - pozn. ed.) a automatické zbraně a kolem 9. hodiny světového času zaútočila na protestující.
  • MBPE Capital LIBYE-OSN 10:39 SEČ Kaddáfího dcera Aisha dnes byla propuštěna z pozice velvyslance dobré vůle Rozvojového fondu OSN. Mluvčí OSN v New Yorku Martin Nesirky oznámil, že dohoda UNDP s Aishou al-Kaddáfí byla ukončena kvůli současným problémům v Libyi. Aishinu letadlu bylo včera zamítnuto přistání na letišti na Maltě a muselo se vrátit zpátky do Libye.
  • RIA-Novosti LIBYE 10:30 SEČ "Libyjský národní výbor pro veřejnou bezpečnost" dnes vyzval protestující, aby složili zbraně - za dobrovolnou kapitulaci údajně nebudou trestáni - a slíbil odměnu za informaci vedoucí k polapení představitelů opozice. Informovala o tom libyjská státní televize.
  • Al Jazeera LIBYE 10:21 SEČ Libyjské arabské kmeny se vzbouřily proti Kaddáfímu. Bývalý "vůdce pokolení synů Šalamounových", šejch Ghaith Saif Al-Nasr uvedl v prohlášení pro vysílání Al-Džazíry výzvu "synů jeho kmene a jižním kmenům", aby převzali iniciativu, připojili se ke svéým krajanům a "zbavili se tyrana a násilníka" Kaddáfího. I prominentní členové kmene Rafla, který je jedním z hlavních kmenů v zemi, vydali prohlášení, ve kterém odmítají, aby Kaddáfí zůstal u moci (Kaddafí je nutil k odchodu z Libye). Mluvčí kmene Tarhun, Abdel Hakim Abu Zoidp oznámil, že i jeho kmen (což je třetina obyvatel hlavního města Tripolisu) se od Kaddáfího distancoval. Analytici říkají, že kmenové struktury v Libyi by mohly být určující pro osud jejího dění v zemi,
  • Reuters LIBYE Zahraniční představitelé odsuzují potlačování libyjských protestů, kromě toho však nepodnikají téměř nic a rezoluce OSN požadující konkrétní akci je nepravděpodobná. Růst cen ropy mezitím dosáhl úrovně, která ohrožuje oživení světové ekonomiky. Vývoz ropy (Libye těží asi 2% celkové světové ropné produkce), s jehož pomocí Kaddáfí překonal mezinárodní izolaci, mu poskytuje možnost odolávat osudu sousedů v Tunisku a Egyptě. Protestující v Libyi jsou motivováni převážně frustrací z politického útlaku a ekonomických těžkostí a většinou sekulárně orientováni. Dnes se však podle SITE Intelligence Group na stranu odpůrců Kaddáfího postavilo i severoafrické křídlo al-Kájdy. Kaddáfí díky nasazení letectva proti pozemním cílům a - jak se zdá - kontrole jeho jednotek nad západní částí země patrně není v tak beznadějném postavení, jak to vypadalo ze zpráv přicházejících v minulých dnech. Avšak tisíce cizinců - od lékařů až k pracovníkům v ropném průmyslu - odcházejí ze země. V Libyi se nachází zhruba 1,5 zahraničních pracovníků a turistů a zhruba třetinu obyvatelstva tvoří migranti ze subsaharské Afriky. Povstání se údajně rozšířilo až do Misraty 200 km východně od Tripolisu, kde údajně část důstojníků přešla na stranu opozice. V samotném hlavním městě, z nějž přicházejí vesměs pouze zprávy od svědků z řad obyvatel, protesty i boje umlkly a ulice kontrolují Kaddáfího jednotky. Muammar Kaddáfí vyhrožuje, že Libyi bude '"čistit dům od domu". Včera byly vyslány armádní jednotky do oblastí západně od hlavního města, aby tam potlačily vzpouru.
  • Pozn. ŠOK: V diskuzích na arabských serverech sílí hlasy, vyzývající k zpřetrhání půlstoletí trvajících vazeb na Západ, chuť "smýt ponížení a degradaci, chudobu a zchátralost". Diskutující vyzývají ke "sjednocení arabského lidu proti Británii, Kataru, Íránu a strýčku Samovi". Prozatím ale chybí charismatický vůdce, který by přinesl naději. Součástí těchto úvah je snaha po rozhodnutí zabránit vývozu ropy do Británie a Ameriky. Očekává se pokračování mohutných demonstrací proti stávajícím režimům v pátek po modlitbě, v "den hněvu".
  • youm7 EGYPT 9:26 SEČ Ministr zahraničí Ahmed Abul-Gheit prohlásil ve středu, že bývalý viceprezident generálmajor Omar Suleiman přežil neúspěšný pokus o atentát v oblasti Heliopolis. Ten skončil smrtí jednoho z jeho tělesných stráží a zraněním řidiče.
  • Aleqt- FT│Reuters Futures ropy Brent v Singapuru stouply nad 114 USD za barel.
  • Al Awsat LIBANON 8:46 SEČ Libanonské úřady na bejrútském mezinárodním letišti Rafíka Harírího včera podruhé odmítly přistání zvláštního libyjského letadla, přepravující manželku Hannibala, syna prezidenta Muammara Kaddáfího, Libanonku Allen Skaff. Stalo se tak po odmítnutí libyjského pilota, aby libanonským orgánům předal seznam cestujících na palubě letadla.
  • Al Mustaqbal LIBYE 2:28 SEČ Mu'tasim-Billah, syn plukovníka Muammara Kaddáfího, je prý vážně zraněn.
  • V demonstranty obsazeném Benghází začaly vycházet první noviny, nazvané "Jméno Libye ". Nesou slogan "Nechceme se vzdát. Zvítězíme, nebo zemřeme ". Tímto heslem opozice navázala na libyjského mudžahedína šejcha Omara Al-Mukhtara, kromě historie boje za libyjskou nezávislost v roce 1952.
  • Cena zlata pokračovala ve středu v růstu, překonala bariéru 1413,70 USD za unci. V úterý byla cena 1399,20 USD za unci. Euro stouplo o 0,4% na 1,3711 USD.
  • Al Awsat Libye, člen OPEC, produkuje 1,6 milionů barelů surové ropy denně, a je tak ve středu mezi 17 největších producenty ropy na světě. Je třetím největším producentem v Africe a drží největší zásoby ropy na africkém kontinentu. Ropný byznys má na starosti státem vlastněná Národní ropná společnost, která je odpovědná za realizaci dohod o průzkumu a těžbě prostřednictvím mezinárodních ropných společností.
  • Al KahleejAl Bayan BAHRAJN 2:13 SEČ Bahrajnský král Hamad bin Isa Al Khalifa vyzval opozice k vyklizení náměstí a usednutí u stolu k dialogu, který byl zahájen poté, co bahrajnské orgány propustily 23 bojovníků, kteří byli souzeni na základě obvinění z plánování teroristických aktivit. "Říkáme všem, že veřejná prostranství nejsou místem pro národní dialog, ale právem občanů je sedět u stolu národního dialogu, dle královaské smlouvy, která byla přijata a já ji podporoval. Doufám, že všichni majitelé moudrosti v tuto chvíli vědí, že je třeba uklidnit se a sedět u stolu plodného národního dialogu", řekl král Hamad. Během setkání s organizátory shromáždění národní jednoty vyjádřil své uznání za velké úsilí organizátorů, v noci před posledním vyjádřením soudržnosti občanů Bahrajnu a projevu jejich věrnosti k jejich jednotě.
  • Mluvčí krále řekl, že Hassan Mushaima, generální tajemník šíitského Hnutí svobody a demokracie , se může bez obav vrátit z exilu do Bahrajnu.
  • Dar Al Hyat IRÁK 1:48 SEČ Podle zdrojů v Nadžafu, šíitský vůdce Muktada al-Sadr včera v odpoledních hodinách přijel do města z Qom. [Britské listy o jeho příjezdu informovaly ve středu v 16:50 SEČ] Nepotvrdil, že návrat je konečný, ale řekl, že je spojen s převažujícími nepokoji v zemi. Sadr vyzval své stoupence, aby uspořádali referendum o kvalitě veřejných služeb v Iráku, byl představen umělcům a intelektuálům ze svazu spisovatelů v Nadžafu.
  • Sadr vyzval k solidaritě s pochody a demonstracemi , které se mají v pátek konat v celém Iráku.
  • Sadr řekl, že cílem páteční demonstrace není svrhnout vládu, ale prosazení požadavku na ukončení slibů a a začátek skutečných kroků ke zlepšení veřejných služeb.
  • Naléhavě vyzval demonstranty, aby zabránili poškozování veřejného majetku a nedovolili žádné násilí vůči veřejným prostředkům a bezpečnostním silám.
  • Druhým Sadrovým příkazem bylo před páteční demonstrací poskytnout naléhavé rady místní správě, obsahující návrhy, jak se s krizí vypořádat .
  • Guardian Arab and Middle East News STŘEDA
    • Barack Obama odsoudil násilí v Libyi jako "odporné a nepřijatelné" v jeho středečním hlavním prohlášení
    • Obama oznámil, že USA připravuje "celou řadu možností," jak reagovat na pokračující násilí ze strany režimu Kaddáfího...
    • Pokusy o záchranu uvízlých Angličanů v Libyi byla pozastavena, když soukromá letadla, pronajatá ministerstvem zahraničí byla schopna vzlétnout až pozdě v noci...
    • Britský ministr zahraničních věcí, William Hague, řekl, že Spojené království bude poskytovat "tolik letadel, kolik bude nezbytné" k evakuaci britských státních příslušníků z Libye. Později po technických selháních pronajatých letounů oznámil vyšetřování, ve snaze zjistit, co se stalo s záchrannými lety. "Potřebujeme vědět, zda dnes byla náhodná série neúspěchů nevyhnutelná, nebo zda šlo o systémovou chybu."
    • "V nestabilní situaci, jako je tato, je nezbytné, aby národy a státy světa mluvily jedním hlasem, a to bylo naším záměrem. Včera jednomyslně Rada bezpečnosti OSN vyslala jasný signál, že odsuzuje násilí v Libyi, podporuje odpovědnost pachatelů, a podporuje práva libyjské lidí. Ta to myšlenku, mimochodem, byla doručena od Evropské unie, Ligy arabských států, Africké unie, Organizace islámské konference, a mnoha jednotlivých států severu a jihu, východu a západu", řekl Obama.
    • Náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kayem řekl, že příliv západních reportérů, kteří překračují hranice Libye s Egyptem v posledních 24 hodinách, je v Libyi "nelegálně a novináři budou považováni za psance", podle tiskové agentury AFP.
    • Benghází Zdá se, že je nenávratně mimo kontrolu Muammara Kaddáfího, tvrdí reportér Guardianu Martin Chulov,
    • První zahraniční novináři se dostali do města. Vojáci, kteří přeběhli od Kaddáfího režimu, se zabarikádovali v policejní stanici ve městě, aby zamezilo jejímu znovuobsazení silami Kaddáfího ve městě. Lékaři řekli, že nejméně 230 lidí bylo zabito.
    • Jeden letecký důstojník řekl listu Guardian, že byl osobně svědkem toho, že až 4000 žoldáků přiletělo libyjskými dopravními letadly, z nichž v každém bylo 300 ozbrojených mužů.
    • Města Zliten a Misrata v blízkosti Tripolisu jsou údajně pod kontrolou protikaddáfíovských demonstrantů.
    • Zpravodajové hlásí přesuny žoldáků a milic do Tripolisu. "Tvrdé síly příznivců a milicionářů" byly po zveřejněné Kaddáfího řeči hlášeny AP v ulicích.
    • AP má více podrobností o tvrzení bývalého ministra spravedlnosti Libye Mustafa Abdel-Jalil pro stockholmské noviny Expressen, že Kaddáfí osobně nařídil teroristický útok, známý jako "Lockerbie". Abdel-Jalil řekl Expressen, že Kaddafi vydal rozkaz Abdelu Basetovi al-Megrahi, jedinému muži, v kauze Lockerbie odsouzenému. Al-Megrahi byl propuštěn ze soucitu ze skotského vězení v srpnu 2009 s odůvodněním, že trpěl rakovinou prostaty a brzy zemře. Dodnes je ještě naživu.
    • Maltské ministerstvo zahraničních věcí popírá, že by Kaddáfího dcera byla na palubě letadla Arab Airlines , které chtělo přistát na Maltě a kterému bylo odmítnuto povolení .
    • BAHRAJN AP oznámila, že bahrajnský král Hamad odletěl do Rijádu na jednání o nepokojích ve své zemi se svým sousedem, saúdskoarabským králem Abdulláhem .
    • LIBYE Na hlavní armádní základně v Benghází jsou "jatka". Stovky mrtvých, tvrdí korepsondent Guardianu. Základna je zničena. Kaddáfího dům v Benghází vypleněn lupiči.
    • HMS Cumberland měla dorazit do libyjských vod ve středu večer.
  • Fema│Ynet│News2 ŘECKO ST 22:44 SEČ Násilné nepokoje už i v Řecku: Odbory dnes večer pochodovaly centrem Athén na protest proti snižování mezd, platů a jiných příspěvků. Protest provázely zvláště násilné střety mezi bezpečnostními silami a civilisty. Pochod začal jako součást generální stávky, která měla ochromit vládní úřady, banky, školy a dopravu v zemi. Policie začala do demonstrantů střílet slzným plynem a omračujícími granáty. Demonstranti odpověděli stavbou barikád, kameny a molotovovými koktejly. Policie ve spolupráci s hasičskými vozy uhasila požáry v různých částech náměstí. Mladí muži s lyžařskými maskami na tvářích se nebáli ani použití zbraní. Agentura Reuters odhaduje, že demonstrantů bylo asi 100000 a pochodovali v ulicích Atén za křiku "neplatí' a 'nebudeme obětí plutokracie'. BBC, odhaduje, že "rozhněvaných" demonstrantů bylo 30000. Jeden demonstrant se pokusil spálit vlajku EU před budovou parlamentu, ale byl zadržen policií. 26 zadržených, devět zatčených, 15 zraněných důstojníků policie, dvě motorky policie skončily v ohni. Protestní pochod začal krátce po 11 hodině od náměstí Omonia, a krátce před 13 hodinou začala demonstrace odborů GSEE - ADEDY. Středeční 24-hodinovou stávku podporovali i obchodníci, lékárníci, novináři, inženýři i právníci v Aténách, dispečeři letového provozu a přístavní dělníci v Piraeu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.2. 2011