Krizi na Korejském poloostrově lze vyřešit diplomacií, o čemž Česká televize neinformuje

30. 11. 2010 / Daniel Veselý

Musím vyjádřit své znechucení nad zpravodajstvím ČT o aktuálním konfliktu na Korejském poloostrově. Redaktoři veřejnoprávního média opět kamenují izolovanou a stresovanou KLDR, jako by snad chtěla zahájit termonukleární válku a -- aniž by hnuli brvou -- obhajují masivní vojenské manévry Bílého domu a Soulu v Žlutém moři. Uvedla snad ČT, že severokorejský útok byl vyprovokován jihokorejskou palbou během námořních manévrů? Proč ČT lživě tvrdí, že jde o komunistický režim (od 60.let se v ústavě Severní Koreje uvádí, že její podstatou je nacionalistický režim a za nacionalistický a militaristický režim považují KLDR i jihokorejští odborníci)?

Válečných her, jež celému incidentu předcházely, se do 30. listopadu účastní 70 000 jihokorejských vojáků, 50 válečných lodí, 90 helikoptér, 500 letadel a 7. expediční jednotka amerického letectva a 31. expediční jednotka amerického námořnictva ZDE. Minulou středu do Žlutého moře vyrazila jaderně poháněná americká letadlová loď USS George Washington vezoucí na palubě 75 letadel a 6000 námořníků ZDE.

Frekvence společných vojenských cvičení amerických a jihokorejských ozbrojených sil nabyla intenzity na jaře po údajném potopení jihokorejské válečné lodi Cheonan severokorejským torpédem. Čína a Rusko v nastalé krizi nabádají k opatrnosti, ale jihokorejský prezident Lee Myung Bak se podle zpravodajské agentury Yonhap nechal slyšet, že by jeho země po severokorejské palbě na ostrov Jonpchjong měla tvrdě vojensky odpovědět ZDE.

Avšak expert na proliferaci jaderných zbraní Siegfried Hecker ve své zprávě "A Return Trip to North Korea's Yongbyon Nuclear Complex" ZDE publikované 20. listopadu Stanfordovou univerzitou přišel s alternativou, jak "problém" severokorejského jaderného programu řešit bez agresivního řinčení zbraněmi. Hecker v textu tvrdí, že je nemožné, aby se KLDR vrátila k šestistranným jednáním za podmínek, jež si stanovily Spojené státy. Zpřísnění sankcí je podle Heckera cesta do slepé uličky. Spojené státy a další země by měly Pchjongjang povzbudit k tomu, aby místo bomby produkoval jadernou energii. To by mělo vést ke zmírnění labilního stavu severokorejského establišmentu a případnému tání nepřátelství mezi oběma Koreami.

S mírovou ratolestí přišel i bývalý americký prezident Jimmy Carter, který v článku otištěném na stránkách listu Washington Post napsal ZDE, že v průběhu své červencové návštěvy Severní Koreje hovořil s vysoce postavenými politickými činiteli, kteří ho ujistili, že jsou připraveni uzavřít dohodu o ukončení jaderných programů pod dozorem inspektorů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a také mírovou smlouvu, jež by nahradila "dočasné příměří" z roku 1953.

Česká televize má coby veřejnoprávní instituce přímo povinnost získávat a předkládat divákovi podobné informace, které mohou (ale nutně nemusí) vést ke smysluplnému řešení stávající krize, ba konfliktu trvajícího 60 let. Nebyl jsem samozřejmě schopen zhlédnout veškerý zpravodajský či publicistický materiál mapující tyto události, ale pokud budou redaktoři ČT do omrzení udržovat při životě bolševickou a studenoválečnickou rétoriku, zvláště pak v titulcích zpráv, je třeba to neustále pranýřovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010