Za mrazivého a sněhového počasí znovu v Británii demonstrovaly tisíce studentů proti školnému

1. 12. 2010

Během tohoto už třetího dne celostátních studentských demonstrací proti navrhovanému trojnásobnému zvýšení univerzitního školného se znovu akcí účastnily po celé zemi tisíce studentů. Studenti také okupovali budovy na nejméně osmi univerzitách.

Velké demonstrace se konaly v Brightonu, v Birminghamu, v Bristolu, v Manchesteru, v Newcastlu, v Oxfordu a v Londýně. Londýnská policie zatkla 153 osob. V jiných britských městech se také zatýkalo.

Studenti vylezli na střechy budov, pronikli do komunálních úřadů, zastavili dopravu v desítkách center měst. Mnozí konstatovali, že doufají, že jejich hněv bude slyšet až do parlamentu.

Fotografie ze studentských protestů v konzervativním deníku Daily Telegraph ZDE

K jediným výraznějším potyčkám s policií došlo v Londýně, kde se policie po setmění pokusila násilím vyklidit ulice kolem Trafalgarského náměstí. Demonstranti rozbíjeli okna a házeli na policii předměty. Policie na ně zaútočila obušky.

Předtím v Londýně docházelo k chaotickým scénám, kdy se 4000 studentů, směřujících k parlamentu, snažilo uniknout policii, která je chtěla v mrazivém počasí uzavřít do neprodyšných kordonů. Demonstranti na to reagovali tím, že se rozdělili na několik proudů, pochodujících po městě.

Studentská Národní kampaň proti školnému a škrtům obvinila policii, že záměrně zablokovala trasu, kudy měl protestní průvod projít. Policie se hájila, že se demonstranti sešli dříve, než bylo dohodnuto.

Parlamentní shromáždění ve Walesu mezitím oznámilo, že velšským studentům a studentům z EU jakékoliv zvýšení univerzitního školného, které případně prosadí londýnská vláda, uhradí z vlastních finančních zdrojů, takže nebudou platit více než dosud.

Tvůrce návrhu ztrojnásobit univerzitní školné, liberálnědemokratický ministr pro obchod Vince Cable uvedl, že zvažuje, že se v parlamentě při schvalování tohoto návrhu zdrží hlasování.

V Nottinghamu okupovalo asi 150 studentů univerzitní budovu. Studenti okupují univerzitní budovy také v Kingstonu a v Sheffieldu, dále na University College v Londýně, v Edinburku, na londýské Škole orientálních a afrických studií a na univerzitě v Newcastle.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.11. 2010